»

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Mozilla 1.6

Mozilla.Lugos.Si - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika, ki sliši na grozovito ime Mozilla in ki smo jo pričakovali že pred novim letom. Mozillo odlikuje brskanje z zavihki, zavračanje pojavnih oken (pop-upov), poštni odjemalec pa uspešno poskrbi za vso nezaželeno pošto (spam). V novi različici je popravljen cel kup varnostnih lukenj in hroščev, največja novost pa je mehanizem za avtentikacijo NTLM za različne platforme. Za ogled vseh novosti kliknite tukaj.

Nova različica je bila skoraj takoj poslovenjena, najdete pa jo tukaj. Če imate počasno povezavo, lahko počakate nekaj dni, saj bo slovenska različica tudi na uradnih zgoščenkah, ki jih bo prodajala Mozilla Foundation [:D]. Če pa ne znate slovensko (hm, ne bi poskusili raje nekajdrugega-tech.com?), pa poskusite izvirno različico, ki vas čaka na preobremenjenih strežnikih Mozilla.org. Veseli internet in srečno 2004!

Na novico nas je opozoril CCMbrother.

15 komentarjev

Lahko noč, računalnik

Bcentral - Sam sem bil sicer dolgo časa zagret pristaš tega, da mora biti računalnik prižgan 24/7. Zadnje čase pa sta me začela oba računalnika motiti, predsvem namizni, prenosnik je skoraj tih. Tako sedaj zagovarjam politiko, da je bolje, če čez noč počivata.

Podobno tematiko so obdelali na BCentralu, kjer je avtor primerjal, koliko se lahko prihrani s tem, da računalnik ugasnete čez noč, in kako se izogniti nadležnemu nalaganju operacijskega sistema. Članek verjetno ne bo prepričal nikogar, ki bolj resno ubada s Setijem ali izkorišča hitropasovni dostop, je pa kljub temu lepo branje.

10 komentarjev

Netscape 6.1 FINAL - tokrat zares

Slo-Tech - No, tudi pri Netscapu so spoznali, da spanje na lovorikah ne prinese nič dobrega, saj je trajalo kar precej časa, preden so se iz svoje že kar dodobra ostarele 4.xx osnove preselili na popolnoma novo zgradbo brskalnika, ki ga poznamo pod imenom Netscape 6. Ker pa so pri Netscapu znani po tem, da vedno pišejo neke popravke (še posebej za svojo Navigator družino), so pred kratkim izdali tudi najnovejšo različico brskalnika, ki se ponaša z zaporedno številko 6.1. Programa žal še nisem preizkusil, zato se boste morali za seznam novosti oddeskati na Netscapovo spletno stran. Drugače pa nov brskalnik ne prinaša kakih hudih novosti, ampak je samo popravljena različica šestke. Če si jo želite ogledati, potem si jo lahko downloadate tukaj. Thanx, Sportina Bled :)

2 komentarja

Mozilla prestavljena

Slo-Tech - Še ena dobra novica od zanje čase hiperaktivnega slycerja:

Če koliko-toliko spremljate internet sceno, potem ste gotovo že slišali za Mozillo. Gre za internetni brskalnik, ki je v tesnem sorodstvu z Netscapom 6 in prejšnjimi Netscapovimi različicami. No, če ste pričakovali, da boste kmalu uživali v novem brskalniku, se lahko obrišete pod nosom. Programerji Mozille so prestavili predstavitev polne različice iz pozne trejte četrtine tega leta (Q3) na zgodnjo četrto četrtino (Q4). Točneje na 15. oktober 2001. Nekateri boste začeli čudno gledati, češ saj lahko snamemo Mozillo z interneta. Že res, vendar je to razvojna različica, ki pa še ni dovolj dobra za končno uporabo. V glavnem, na MozillaQuestu so obdelali problematiko o zamujanju končne različice. Sestavili so tudi tabele, v katerih lahko najdemo datume, ki nam povejo, kdaj naj bi izšle nove različice. Za še lažje razumevanje članka, pa so se potrudili tudi s tako imenovanimi razvojnimi drevesi. Če pa vam še to ni dovolj, pa na...

2 komentarja

Izšel Netscape 6.00

Netscape - Danes je srečen dan za vse uporabnike Netscapovih brskalnikov: izšel je Netscape 6! Moram priznati, da je to tudi srečen dan za nas, saj si zdaj lahko vsi inštalirate novo verzijo Navigatorja in nehate bentiti nad slabo vidljivostjo v 4.x verzijah [;)]. Uporabnih izboljšav je v bistvu ogromno, najbolj pomembna med njimi pa je seveda to, da stvar sedaj pravilno prikaže celo Slo-Techovo stran ( kar v bistvu pomeni, da se drži zadnjih standardov [:))]). Sam ga še nisem poizkusil, toda po prvih poročilih sodeč je zadeva še malce preveč hroščata. Presodite sami...

6 komentarjev