»

ABIT-ove rešitve na SIS naboru

X-Bit Labs - Pred kratkim je ABIT objavil, da nameravajo v kratkem predstaviti ploščo, ki bazira na novejšem naboru SIS645 in bo namenjena izključno 478 pinskim Pentiumom4 (423 pinski primerki že ker dolgo časa veljajo za mrtve). Ker SIS ni pretiraval s ceno, bo plošča namenjena za budget tržišče. Plošča se bo imenovala SD7-533, nizka cena pa je ne bo bistveno okrnila, saj bo vsebovala 3 DIMM reže za PC2700/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI slotov, C-mediin 8738 zvočni čip, 6 USB vtičnic in nepogrešljivi SoftMenu III, ki bo omogočal nastavljanje Vcora (napetosti jedra procesorja) in FSB (od 100Mhz do 165Mhz) v korakih po 1 MHz.

0 komentarjev

ABIT NV7m

Tom's Hardware - ABIT je najavil svojo novo ploščo na nForce čipovju imenovano NV7m. Izdelana je v micro ATX velikosti in je namenjena AMD Athlon XP procesorjem. V osrčju plošče se skriva Nvidiino nForce čipovje, ki vključuje Crush 12 NorthBridge. NV7m vključuje integriran 128-bitni pomnilniški kontroler in podpira do 1 gigabajt DDR SDRAM pomnilnika. Poleg tega ima dva ločena 64 bitna pomnilniška kontrolerja, ki naj bi prinašala največjo pasovno širino okoli 4.2 GB/s. NV7m v sebi skriva tudi 256-bitni integriran Nvidiin grafični procesor z drugo generacijo T&L-a ter MCP- enoto za prenašanje zvoka, ki podpora AC3 kodiranje in S/PDIF izhod. Poleg tega ima plošča še 1 AGP režo in 3 PCI vtiče.

0 komentarjev

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

Dve novi KT266 plošči iz DFI

X-Bit Labs - Ker se da DFI-jeve (Diamond Flower Electric Instruments) izdelke dobiti tudi pri nas, vas bo gotovo zanimala naslednja novica:
DFI je najavil dve novi plošči, ki bosta bazirali na Viinem KT266 chipsetu. To bosta AD70-SC in AD70-SR. Plošči se bosta razlikovali samo v ATA/100 RAID kontrolerju, ostale lastnosti pa bodo enake. Obe bosta imeli: ATX format, Socket A podporo, 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR in 3 DIMM reže (do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM), 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico. Ponujali bosta tudi nekaj overclockerskih nastavitev, kot so Vcore, ter spreminjanje FSB-ja in mnogokratnika.

0 komentarjev

Gigabyte in problemi z GA-7SDX

X-Bit Labs - Gigabyte bi moral pred kratkim izdati svojo GA-7SDX matično ploščo, ki bazira na SiS733 chipsetu (enakovreden VIA KT133A), vendar se to še nekaj časa ne bo zgodilo. Razlog? SIS nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko ustregel vsem naročilom in dejstvo, da so vse zaloge chipsetov pokupili drugi velikani, kot sta ASUS in Elitegroup. Vendar bati se nič, kajti SIS iz dneva v dan pridno veča svojo proizvodnjo. Kar se same plošče tiče, je Gigabyte ni preveč spreminjal. Odstranil je le nekatere "nepomembne" konektorje (gotovo ISA reže), ostale lastnosti plošče pa ostajajo enake: ATX, Socket A, 3 DIMM reže za PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 AMR reža, 4 USB vtičnice in integrirana AC’97 zvočna kartica. Plošča naj bi bila "overclock friendly", ostalih podrobnosti pa Gigabyte zaenkrat še ni izdal.
Počakajmo pač še nekaj dni/tednov/mesecev ali pa malce računajmo na MSI. ...

0 komentarjev

Samsung ima 300MHz DDR SDRAM

več strani - Samsung je proizvedel nekaj primerkov najnovejšega DDR SDRAM-a, ki deluje pri frekvenci 300 MHz in ponuja 600 Mbps (Megabit per second) prenosa, kar znese približno 2.4Gbps. Pomnilnik bo šel v masovno proizvodnjo že v tretji četrtini tega leta (Q3 2001). Samsung bo čipe proizvajal v 128Mb (Megabit, ne Megabyte) in 64 Mb različicah. Pomnilnik bo namenjen prenosnikom in zmogljivim napravam. Več na The Registerju in X-bitih (priporočam slednjo povezavo).

0 komentarjev

Nove matične plošče

X-Bit Labs - Pa poglejmo, kaj nam danes ponujajo proizvajalci mamaplatk:

Soltek:
Danes je Soltek uradno naznanil novo SocketA matično ploščo (SL-75DRV-X), ki bazira na VIA KT266 chipsetu. Od predhodnika (SL-75DRV) se razlikuje predvsem po novi VD-Tech II tehnologiji. To je nova in izboljšana Voice Diagnostics tehnologija, ki omogoča glasovno sporočanje napak. Specifikacije ostajajo večinoma nespremenjene: 3 DIMM reže za PC2100/PC1600 DDR SDRAM, 1 AGP Pro, 5 PCI in 1 CNR reža. Matična plošča podpira tudi 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico.
Plošča ponuja tudi nekaj overclockerskih nastavitev in bo na voljo v začetku julija.

Leadtek:
Leadtek je pri nas poznan predvsem po svojih...

6 komentarjev

Podrobnosti o Nvidia Crushu

Slo-Tech - Še ena zanimiva novička s strani slycerja:

Torej, kar se tiče Nvidiinega Crusha, se stvar še celo nekam premika. Nvidia naj bi končno predstavila dolgo pričakovani chipset 4. junija. Chipset naj bi izšel v dveh različicah: 64 bitni (Crush 11) in 128 bitni (Crush 12). Proizvjalci matičnih plošč seveda ne stojijo križem rok in so že najavili nove matične plošče. Te bodo:
  • ABIT NV7. Ta matična plošča ATX bo imela 1 AGP in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice, 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Podpirala bo ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • ABIT NV22. Ta matična plošča bo formata MicroATX. Kot že veste, to pomeni malce oskubljeno ploščo ATX. Imela bo 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice in 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Prav tako bo podpirala ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • Gigabyte GA-7NTM. Tudi Gigabyte se je odločil za format MicroATX (očitno tudi njemu diši OEM trg :)). Tudi ta plošča bo imela, tako kot Abitova, 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice...

2 komentarja