»

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Prodaja CD-jev upada, digitalni albumi popularnejši

Ars Technica - Tržni analitiki iz NPD Group ugotavljajo, da se je število kupcev glasbe lani zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. V zadnjih treh letih se je število kupcev glasbe v katerikoli obliki, torej prek spleta ali zgoščenk, skrčilo za 24 milijonov. Glavni krivec za zmanjšanje je slaba prodaja CD-jev, ki so vedno manj priljubljeni. Kljub temu založniki razlogov za skrb nimajo, saj se je število kupcev glasbe prek spleta povečalo. V tem času se je zvišala tudi poraba povprečnega kupca, ki je na spletu zapravil kar polovico več kot pred tem.

Podobne rezultate so naračunali tudi v Nielsnu, saj naj bi se prodaja digitalnih albumov okrepila za 16,1 odstotka med leti 2008 in 2009. Posebej pa je založnike razveselilo dejstvo, da se je količina pretočne glasbe prek omrežij P2P zmanjšala, kar pripisujejo slabi kakovosti datotek sumljive provenience in bogati ponudbi spletnih radiev in drugih možnosti neposrednega poslušanja glasbe prek spleta. Več o tem.

5 komentarjev

Piratom težki dnevi na Švedskem

TechCrunch - Švedskim piratom se slabo piše. V državi, ki je spletu dala največje leglo torrentov The Pirate Bay in prvo piratsko stranko, se brezskrbni gusarski dnevi počasi iztekajo. Švedski ponudnik dostopa do interneta Teliasonera je pred kratkim dobil sodni poziv, ki se sklicuje na aprila sprejeti IPRED, da bodisi plača 750.000 kron kazni (72.000 evrov) bodisi posreduje imena in naslove ustanoviteljev strani Swetorrents. Ta zakon namreč predpisuje, da morajo ISP-ji posredovati kontaktne informacije nelegalnih deliteljev datotek lastnikom avtorskih pravic, če ti to zahtevajo.

Zadnjega žeblja v krsto švedskih piratov pa najverjetneje ne bodo zabila sodišča. Spotify in podobni servisi so namreč prepričali veliko množico ne tako ideološko zagretih piratov. Za 10 dolarjev mesečno lahko namreč v zadovoljivi kvaliteti (320 kbps) poslušajo, kar jim srce poželi.

Ustanovitelji The Pirate Baya so medtem uspeli privleči svoj primer do prizivnega sodišča, kjer se bodo ponovno zagovarjali, da s...

36 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

Ogromno zanimanje za IPREDator na Švedskem

Heise - V začetku tega meseca je švedski raj za izmenjevalce datotek The Pirate Bay, ki sicer še čaka razsodbo sodišča (pričakujemo jo v petek), napovedal, da bo za mesečno nadomestilo pet evrov zainteresiranim ponudil uporabo VPN-ja z imenom IPREDator, s čimer bo njihovo identiteto mnogo teže odkriti. Kot poroča švedski časnik The Local, naj bi bilo zanimanje za storitev ogromno. Registriralo naj bi se že več kot 113.000 uporabnikov, od tega 80 odstotkov državljanov Švedske. IPREDator je The Pirate Bay uvedel kot odgovor na IPRED, ki je pri njih začel veljati 1. aprila in je uporabnike tako prestrašil, da se je v prvih dneh spletni promet skoraj prepolovil. V naslednjih dneh je legalna prodaja glasbe prek spleta narasla za sto odstotkov.

4 komentarji

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev

Sojenje The Pirate Bayu dalje brez presenečenj

TorrentFreak - Za nami so že štirje dnevi sojenja The Pirate Bayu, ki poteka od ponedeljka na Švedskem. V torek smo videli prvi večji preobrat, ko je tožilec umaknil polovico obtožb proti četverici zaradi težav z dokazovanjem. Sedaj si poglejmo, kaj se je dogajalo tretji in četrti dan, ki sta minila brez večjih pretresov.

V sredo je torej tožilec Håkan Roswall najprej predstavil spremenjeno obtožnico, ki jo je opisal z besedami rahlo popravljena, dasiravno je bila za polovico lažja. IFPI je zahteval odškodnino po načelu vsak prenos je izgubljena prodaja. Za vsebine, ki ji v času dostopnosti na The Pirate Bayu ni bilo mogoče legalno kupiti (denimo Let It Be skupine The Beatles), pa so zahtevali desetkrat višje zneske, pri čemer jih izgovarjanje, da toliko denarja The Pirate Bay sploh nima, ne gane. Po njihovem mnenju je The Pirate Bay organiziran kriminal v velikem obsegu, ki je torej požel tudi znatne zaslužke. Podobnega mnenja so bili tudi ostali predstavniki založnikov. Obramba se je popoldne...

125 komentarjev

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev