»

Originalni segwayji se poslavljajo

Dean Kamen na predstavitvi Segwayja

vir: FastCompany
FastCompany - Podjetje Segway bo 15. julija po slabih dveh desetletjih prenehalo s proizvodnjo enega najbolj razvpitih osebnih prevoznih sredstev v novejši zgodovini, istoimenskega ravnotežnega dvokolesnika.

Leta 2001 se je ameriški izumitelj Dean Kamen domislil, da bi izkušnje, pridobljene ob razvoju naprednega invalidskega vozička iBOT, lahko uporabil tudi za zasnovo splošne osebne transportne naprave. Nastal je ikonični dvokolesnik Segway, ki samodejno ohranja ravnotežje, za nameček pa ga uporabnik usmerja z nagibanjem telesa. Naprava je bila ob nastopu eden daleč najbolj razvpitih gadgetov v zgodovini, saj je Kamen vehementno napovedoval, da bo imela podoben učinek kot nastop osebnega avtomobila. To se seveda ni zgodilo - v glavnem zaradi odločno previsoke cene, ki se je gibala v okolici 5000 ameriških dolarjev. To je onemogočilo množično prodajo, tako da je v dveh desetletjih kupce našlo zgolj 140.000 segwayjev. Kljub posmehu pa so ti stroji našli svoje delovne niše v policiji, varovanju...

11 komentarjev

Segway najavil električni dvokolesni voziček

The Verge - Pri Segwayju so pred sejmom CES odgrnili tančico z osebnega električnega vozilca s sedežem S-Pod, ki uporablja podobno tehnologijo uravnotežanja na dveh kolesih kot klasični segwayji.

V torek se v Las Vegasu prične letošnji sejem uporabniške elektronike CES in podjetja že tekmujejo v tem, kdo bo še pred dogodkom ukradel čimveč pozornosti. Pri Segway-Ninebotu (ameriški izdelovalec razvpitih ravnotežnih dvokolesnikov je od leta 2015 pod Kitajci) so tako za sejem razkrili pisan spisek električnih skirojev, skuterjev, mopedov in segwayjev. Toda največ začudenih obrazov je povzročila najava vozička S-Pod, za katerega se komentatorji ne morejo zediniti, ali je ušel iz WALL-Eja, X-mož ali od kod drugod. S-Pod je inačica segwayja, kjer uporabniku ni potrebno stati, temveč je zleknjen v udoben sedež, vozilo pa nadzoruje s krmilno paličico. Med vožnjo balansira na dveh kolesih, medtem ko se pri postanku lahko postavi na dodatne tri koleščke. V oči zbode končna hitrost skoraj 40 km/h, čeprav...

19 komentarjev

Lastnik Segwaya umrl

Segway namenjen uporabi na brezpotjih

vir: BBC
BBC - BBC poroča, da je v nesreči na svojem posestvu umrl Jimi Heselden, od leta 2009 lastnik podjetja Segway. Heselden je že pred tem skrbel za distribucijo teh dvokolesnih, a enoosnih vozil na Otoku, ki pa, zanimivo, nimajo dovoljenja za uporabo na javnih cestah. Umrl je, ironično, prav med uporabo enega izmed Segwayev, namenjenih vožnji po brezpotjih. Prvotna poročila pravijo, da je zapeljal čez previs in nato padel v reko Wharfe v angleški grofiji Yorkshire. Smrt Jimija Heseldena, moža, ki je v svojem življenju dobrodelnim organizacijam poklonil kar 23 milijonov angleških funtov, naj bi bila nesreča.

6 komentarjev

GM in Segway združila moči

Daily Tech - GM in Segway sta se odločila skupaj izdelati novo vozilo, namenjeno prevozu v mestih. Projekt P.U.M.A. (Personal Urban Mobility and Accessibility Project oz. projekt za osebno urbano mobilnost in dostopnost) bo na prvi pogled identičen Segwayovim dvokolesnikom, saj prav tako lovi ravnotežje na le eni osi, a bo obenem hitrejši, večji in udobnejši. Sposoben naj bi bil doseči 35 milj na uro (56 km/h)z dometom 35 milj (56 kilometrov).

S trikrat višjo hitrostjo od prvotnega Segwaya (12 milj na uro) je P.U.M.A. sposobna voziti tudi po običajnih cestah, saj ne bo ovirala prometa. Napajala se bo iz LiIon baterij, z brezžično povezavo z drugimi vozili pa bi lahko z deljenjem informacij zmanjševali prenatrpanost...

60 komentarjev

Zaton Segway-čkov?

vir: Reuters
Reuters - Podjetju Sagway inc. in njihovemu nenavadnemu dvokolesniku, gre tržno slabo. Previsoka cena v višini 5.000 dolarjev gotovo pri tem igra pomembno vlogo. Višje cene fosilnih goriv niso zvabile ljudi iz ljubljenih avtomobilov. Le ti so se ekološko ozaveščenim še bolj priljubili v obliki različnih hibridov. Tako je namesto kultnega statusa, napravica dosegla ravno obratno: posmehovanje.



Zaradi težav so zamenjali že tri vodilne podjetja. Zadnji šef...

19 komentarjev

Motocikel na vodikove celice

Mladina - Britansko podjetje Intelligent Energy je izdelalo prvi prototip motocikla, ki ga poganjajo vodikove celice. 80 kg jekleni konjiček, ki naj bi stal okoli 4500 funtov, lahko pospeši do 50 milj na uro (80 km/h) in z enim polnjenjem prevozi razdaljo okoli 100 kopenskih milj (ok. 160 km). Poleg zasoljene cene mora morebitni kupec računati še na "dostopnost" goriva in probleme z registracijo. Britansko ministrstvo za promet namreč še noče odobriti uporabnega dovoljnja, v nos mu gre zlasti pretiho (tako rekoč neslišno) delovanje (!?!).

Drugo vprašanje pa je, ali je ta motor vsaj toliko frajerski kot dobra stara ropotajoča dvotaktna vespa.

57 komentarjev

Prihodnost vojskovanja - roboti

več strani - Pred mnogimi, mnogimi leti, ko so prvič naredili avtomobil, so si njegovi izumitelji kot prvo "krmilo" izbrali človeka. Nato so si v sredini dvajsetega stoletja ljudje začeli zamišljati, da bodo avtomobili prihodnosti leteli in se sami upravljali. Ta misel, ki je mnoga leta bila le plod domišlije premnogih piscev znanstvene fantastike, pa se lahko prav kmalu tudi dejansko uresniči. In kdo bo za to zaslužen? Sicer posredno, a vseeno - vojska.

Cilj Grand Challange projekta, ki so ga razpisali pri DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), je namreč razviti vojaško vozilo, ki ga bo upravljal računalnik in ki bo lahko brez človeške posadke krožilo po sovražnem teritoriju in se, seveda brez strahu pred človeškimi izgubami, bojevalo s sovražnikom. DARPA, ki s tem projektom poskuša pritegniti posameznike v ta projekt, je dodala še lepo nagrad (en milijon dolarjev), določila pravila in uradno odprla tekmovanje.

Uradna tekma se je odvijala včeraj, 13. marca 2004, a, kot je bilo...

6 komentarjev

Gokart na reaktivni pogon

več strani - Eh ja, spet ena novička, ki nima opraviti nič z računalništvom. Vendar, ker se naša stran ne imenuje Slo-overclockers, ampak Slo-Tech (tech. abbreviation technical; technics - angleško slovenski slovar), jo bom vseeno objavil. Za kaj gre? Nekateri navdušenci se ne ukvarjajo samo z računalniki, ampak tudi z drugo tehniko. Tip, ki je izdelal to stran, se je specializiral za montiranje reaktivnih motorjev (vsaj mislim tako) na gokarte. Če ste takoj pomislili na reaktivne motorje, ki jih imajo pod krili nameščeni Adriini Airbusi in Canadirji, naj vas pomirim - tip je na gokart namontiral bolj tak mini reaktiven motor, ki omogoča tam do 50 Kg potiska. To je ravno dovolj, da drvi po cestah s hitrostjo 50-60 milj na uro (!), seveda pa ima tudi gokarte s šibkejšimi izvedenkami reaktivnega motorja, ki seveda razvijejo mnogo manjše hitrosti. Ob vsem tem se mi v glavi poraja vprašanje "Zakaj bi na gokart montiiral reaktivni motor, ko pa motorji na bate popolnoma zadostujejo?". Navdušencev...

4 komentarji