»

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Vaio Picturebook

Sony - Vam je notesnik prevelik in bi radi imeli manjši a hiter računalnik? Če je odgovor "ja!!!" morate nato prihraniti samo še 2 tisoč zelenih - in VAIO Picturebook bo vaš. Mini prenosnik ima 20 GB trdega diska, vgrajen mobilni Radeon, procesor Transmeta 733MHz, 9" TFT LCD in še mnogo reči. Seveda to ni le manjši notesnik, saj ima tudi kamero z realnočasnim mpeg2 dekoderjem. Pomnilnika lahko naphate do 256 MB DDR in kupite baterije, ki zdržijo do 10 ur. Ni slabo za tako zelo majhen računalnik

0 komentarjev

Sanjsko

Tom's Hardware - Jasno je, da je trenutno najboljše DDR čipovje AMD 760. Samo na sceni je trenutno kar nekaj matičnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. To je sicer dobro (zaradi konkurence), ampak neprijetno, če ne vemo kateri izbrati.
Striček Tom se tega zelo dobro zaveda, zato je tu pripravil test kar desetih SocketA matičnih plošč na AMD 760 čipovju. Tom (oziroma njegovi sodelavci) so se v stvar zares poglobili. Na test so vzeli: Abit KG7, Asus A7M266, Biostar M7MIA, DFI AK76-SN , Epox EP-8K7A+, FIC AD11, Gigabyte GA-7DX, Gigabyte GA-7DXR in MSI MS-6341 "K7 Master". Opisali so vse od dodatnih funkcij do obilice testov. V SySmark-u zmaga Epox, v Quake3 pa Gigabyte GA-7DXR. Razočara samo zaključek, ki ga ni! Pravi pač, da si test oglejte še enkrat in se odločite. Ogled toplo priporočam.

1 komentar

Test Tyanove "Thunder" Dual SocketA platke

Overclockers.com.au - Na Overclockers Australia so naredili test Tyanove "Thunder" Dual SocketA matične plošče. Testni sistem je vseboval 2 Palomino procesorja pri 1.2 Ghz, Tyanovo matično ploščo, 256 MB Samsungovega DDR RAMa, Taisolove procesorske hladilnike in kot se spodobi za tak sistem, tudi močan napajalnik (Delta 465 W). Plošča je namenjena bolj serverjem, kot pa navadnim uporabnikom in overclockerjem, saj nima v BIOSu niti ene nastavitve za navijanje. Mogoče tudi zaradi tega, ker je BIOS beta verzije (test plošče je eden bolj zgodnih, zato ne gre pričakovati še kake blazne popolnosti). Ploščo so poslali tudi skozi različne teste. Rezultati so sicer precej impresivni, vendar jih je treba jemati bolj z rezervo, saj gre za enega bolj zgodnjih testov, so pa dober pokazatelj, kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Na isti strani najdete tudi goro slik.

3 komentarji

Epox 8K7A+

Lost Circuits - Da Epox zadnje čase mislis precej resno, smo že ugotovili in sodeč po prvih testih njihova nova SocketA matična plošča to samo dokazuje. Gre za trenutno popularno AMD 761 + VIA 686B kombinacijo, ki pa je tako naphana z raznimi funkcijami, da bo zadostila še tako zahtevnim (domačim) uporabnikom. Na splošno bi lahko povedali, da gre za zelo stabilno in dodelano matično ploščo z velikim overclockerskim potencialom in z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi. Sam komaj čakam, da jo dobim v roke, vi pa si preberite test na Lost Circuits.

0 komentarjev

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

Gigabyte se nagiba k overclockerjem

X-Bit Labs - Gigabyte sodi med tri najvecje proizvajalce maticnih plošc in njihovi izdelki so vedno veljali za kvalitetne in polne zanimivih možnosti (DualBIOS, Easy Tune III...). Najvecja napaka tega podjetja (z našega zornega kota, seveda...) pa je dokajšnje ignoriranje overclockerske skupnosti. Gigabytove plošce, roko na srce, nikoli niso bile znane kot zelo OC prijazne (majhen razpon FSB izbir, DIP switchi itd.). No, vse kaže, da se Gigabytovo stališce koncno spreminja, saj so najavili GA-7ZXR Rev.2.1. plošco. Gre za naslednico povprecne GA-7ZXR SocketA maticne plošce, ki bo poleg novega VIA KT133A cipovja imela tudi široko izbiro overclockerskih možnosti. Razpon možnih FSB izbir so zelo povecali, dodali pa so tudi možnost spreminjanja množilnika. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev