»

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Se nam obetajo novi magnetni procesorji?

Slo-Tech - Tako izgleda. Skupni napori univerze v Durhamu, Imperial Collega v Londonu in Sheffieldske univerze so prinesli prve rezultate. S prvimi prototipi magnetnih logičnih vrat jim je uspelo izvajati vse logične operacije današnjih polprevodniških računalnikov. Nova tehnologija ne proizvaja veliko toplote in je precej bolj enostavna in mogoče celo cenejša za proizvajati kot današnja, saj so novi procesorji sestavljeni iz enostavnih kovinskih plasti.

Zaradi enostavnosti in nizke cene izdelave se bo tehnologija vsaj na začetku uporabljala predvsem v zelo poceni napravah za enkratno uporabo. Manjše oddajanje toplote pa bo botrovalo tudi k odstranitvi hladilnih teles in manjšim dimenzijam naprav.

Bo to pomenilo, da nam ne bo treba več hladiti procesorjev?

12 komentarjev

SOI namesto MOS

Deviant PC - Pred dnevi smo pisali o novemu AMDjevemu procesorju, Barton imenovanemu. Zadeva naj bi imela kar pol megabajta predpomnilnika ter bila grajena v 0.13 mikronski tehnologiji, kar se naj bi odražalo v večji hitrosti matematičnih operacij ter nižjo emisijo toplote. Zakaj se je AMD sploh odločil za 512 KB predpomnilnika? Težava je v tem, da sedaj vsi proizvajalci procesorjev na veliko grabijo SOI (Silicon on Insulator) produkcijski proces ter opuščajo MOS (Metal Oxide Semiconductor). Ker so pri AMDju ugotovili, da potrebujejo malenkost več časa kakor štiri mesece za masovno produkcijo čipov s SOI vezjem, so ubrali drugo pot. Kaj ponuja SOI? Sodeč po tem članku se lahko nadejamo povišanih hitrosti ter močno zmanjšanega oddajanja toplote. Bo Hammer res šele prvi AMDjev procesor, ki bo uporabljal to obetavno tehnologijo?

2 komentarja

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Kako vroči so overclockani procesorji?

Heatsink Guide - Eno izmed najbolj pogosto zastavljenih vprašanj je definitivno oddajanje toplote overclockanega procesorja. Podatki o oddajanju neoverclockanih so sicer splošno dostopni, toda načrtovanje kakšnega bolj naprednega hlajenja je zelo težavno, če ne veste koliko bo dejansko oddajala vaša zverinica. Na srečo nam je na pomoč priskočil naš stari znanec Tillman s sedaj napol mrtve strani Heatsink Guide. V njegovem kratkem članku se nahajajo vsi potrebni podatki in formule, s katerimi boste lahko natančno določili oddajanje toplote vašega overclockanega procesorja v vatih. Juhej !

2 komentarja

Orb vodno hlajenje

Overclockers.com - Še ena zanimina novička z Overclockers.com: neki tip je sestavil zelo zanimiv vodni blok, katerega osnova je prav nadvse popularni (in zelo povprečni) Chrome Orb. Hladilniku je odstranil ventilator, ga obdal z alumijasto cevjo ter stvar dobro zadihtal, dodal vhod/izhod ter voila: instant Orb vodno hlajenje. Kot bi lahko pričakovali, se zadeva obnese precej dobro. Voda ima namreč precej velik stik s kovino in to je edino pomembno, saj vodni in zračni hladilniki v bistvu delujejo na enakem principu (oddajanje toplote na drug medij), samo snov, ki vpija toploto je drgačna. Priporočam ogled!...

1 komentar