»

Google+ ni v težavah, prav nasprotno

Google - Ko je Google junija začel javno testirati svojo storitev Google+, je bila javnost navdušena in brali smo naslove, kot je Google+ obnorel ljudi. Priljubljenost storitve je nato zmerno rasla in kljub občasnemu spraševanju, ali ima Google+ v boju s Facebookom prihodnost, si je zagotovila trden delež. Konec septembra je Google najavil, da bo sedaj moč uporabljati Google+ brez povabila (konec invite-only režima), s čimer je dostop popolnoma odprl. Pričakovali bi, da bodo ljudje navdušeni razgrabili novo storitev, namesto tega pa je Sunday Mail objavil, da je promet upadel za 60 odstotkov. Izkazalo se je, da je kot že tolikokrat statistika odvisna od interpretacije; Googlu+ v resnici kaže prav dobro.

Mike Elgan iz Googla pojasnjuje, zakaj je zaključek o upadu prometa...

17 komentarjev

Cenzura na Kitajskem se stopnjuje s prestrezanjem SMS-ov

Telegraph News - Kitajska je še okrepila cenzuro komunikacij v državi z nadzorovanjem tekstovnih sporočil, poroča The Telegraph. Največji kitajski mobilni telefonski operater China Mobile pravi, da se le držijo navodil oblasti, ki jim nalagajo, da pregledujejo in prijavijo "nelegalne" SMS. Mednje sodijo taki, ki omenjajo ali vsebujejo pornografijo, nasilje, prevare, nagovarjanje k terorizmu, spodbujanje k zločinom in kockanju. Če bodo zaznali kršitve, bodo telefon uporabnika zablokirali.

Časnik The Southern Metropolis poroča, da se to že dogaja, saj so na primer nekemu moškemu iz Dongguana blokirali telefon, ker so v njegovih SMS-ih zaznali nespodobne besede. Ponovno bo dobil telefon v uporabo, ko se bo zglasil na policiji z osebno izkaznico in pisno izjavo, da v prihodnosti ne bo več pošiljal neprimernih SMS-ov.

25 komentarjev

Google ustanovil sklad tveganega kapitala

Google - Google se očitno dobro spomni težkih začetkov in prosjačenja investitorjev za sredstva, ko beseda google še ni bila glagol. Zato (in za profit seveda) so ustanovili nov sklad tveganega kapitala, ki so ga neizvirno poimenovali Google Ventures. Ta venture fund bo pomagal podjetjem v povojih, da zberejo dovolj sredstev za zagon delovanja. Kot pišejo v svojem blogu, je logika povsem podobna ostalim tovrstnim skladom. Poiskali bodo najperspektivnejša podjetja, katerih izbor želijo opraviti bolje od konkurence, na področju interneta, programske opreme, clean-techa, bio-techa, zdravstva in podobnih, vanje vložili zadostno količino dolarjev in upali na preboj podjetja, ki bi jim investicijo obilno poplačal. Prijavite se.

10 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Po SiMobilu in Vegi še Najdi.si

Najdi.si - Vsi uporabniki E-SMS-storitev ste lahko opazili, da so sprva na SiMobilu in kasneje še na Vegi ukinili možnost pošiljanja SMS-sporočilc prek interneta. Sedaj je tu še ena slaba novica. Tudi Najdi.si je sledil trendu in onemogočil pošiljanje SMS-ov prek svoje strani. Namesto obrazca za pošiljanje nas tako na njihovi strani pričaka obvestilo:
    Najdi.si bo storitev brezplačnega pošiljanja SMS-ov omogočil, ko bodo tej storitvi mobilni operaterji dali potrebno prioriteto in tehnično podporo.
A nekatere alternative še ostajajo, tako da zazdaj še ni razloga za preplah.

17 komentarjev