»

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Slika 1.1 GHz Morgana

OC Workbench - OC Workcench je zopet objavil sliko novega Durona, ki bo gotovo baziral na Morgan jedru. Moram priznati, da sem bil pred kratkim kar precej začuden, ko sem si ogledoval sliko, saj AMD pri Duronih sploh še ni naznanil višjih frekvenc od 950 MHz. Danes temu ni več tako, saj ima AMD že za ponedeljek najavljen 1 GHz model. Izgleda, da bo temu po hitremu postopku sledil še 1.1 GHz model.

3 komentarji

SMP in igre

Tom's Hardware - Ja, prav vidite. Spet sem jaz. Odpisal sem še zadnje "popravne" eksterce, kar pomeni, da nimam več izgovora zakaj ne pišem novic. Ste me kaj pogrešali. Hotel sem, da bi bil moj "povratek" spektakularen, da bi vam torej natresel veliko novic, a sem se uštel. Vsi pisuni so se potrudili in vam včeraj napisali vse, ampak res vse dobre novice. Zato se danes ne bom toliko posvečal novostim, kot se bom raznim testom.
Vsi vemo, da je SMP (dva sinhrono delujoča procesorja) predvsem za zelo zahtevne operacije. Če naprimer načrtujete v CAD-u, je razlika med eno in dvo-procesorskim sistemom očitna. V igrah, ki SMP-ja ne podpirajo, ta razlika ni opazna. Quake3 pa, v povezavi z Windows2000, podpira SMP. Kako se le-ta obnese, preberite tukaj. Mimogrede, obnese se!

4 komentarji

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev