»

Novosti v Linux jedru

Slo-Tech - V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med...

27 komentarjev

Bye Bye Potenciometri

Slo-Tech - Če bi radi nadzorovali hitrost vaših ventilatorjev, pa se vam ne da delati stikal ali potenciometrov, je pravi programček za vas SpeedFan. Program z zniževanjem oziroma višanjem voltaže uravnava hitrost ventilatorjev, ki so priključeni na osnovno ploščo. Več podatkov dobite tukaj.

Dodatek by alien-w: zadeva je sicer že precej stara, a ker je to res zakon programček, se splača objaviti novico. Jaz zadevo uporabljam že precej časa in moram reči, da je super!

1 komentar