»

Android na N900

engadget - Nokiin Maemo in Googlov Android sta si, čeprav na prvi pogled popolnoma različna, pravzaprav nadvse podobna. Oba namreč za jedro uporabljata Linux, na katerem je nato zgrajen uporabniški vmesnik, ki je tako različen. Prav zaradi enake osnove hekanje Android na Nokio N900 oz. Maema na Android telefone ne bi smelo biti popolnoma nemogoče, saj so gonilniki za komponente telefona izdelani za Linux. Na T-Mobile G1 je npr. že deloval Debian vzporedno z Androidom, mnogo težavnejši pa je npr. prehod z Androida na Windows Mobile oz. obratno, čeprav tudi ta očitno ni nemogoč.



Kot potrditev podobnosti imamo zdaj slikovni in video dokaz Androida na Nokii N900. Maemo in Android sta nameščena v dual boot načinu, kjer je Maemo nameščen na interni...

13 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Debian z grafičnim vmesnikom na T-Mobile G1

LXDE na T-Mobile G1

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je bil Debian že uspešno nameščen na T-Mobile-ov mobilnik G1, je le-ta deloval brez grafičnega vmesnika, saj ni bilo na voljo grafičnega gonilnika. Tokrat pa se je član strani Andorid Fanatic poigral v drugi smeri. Da bi se ognil potrebi po grafičnemu gonilniku, je na Androidu v ozadju pognal Debian, nanj pa se povezal z VNC odjemalcem.



V tem primeru je bil za namizno okolje uporabljen LXDE, saj bi Gnome oz. KDE preveč upočasnila sistem, čeprav bi ju bilo prav tako popolnoma mogoče uporabiti. Ker se je na linux enostavno povezati iz samega Android operacijskega sistema, funkcije mobilnega telefona seveda ostanejo, obenem pa je moč izkoristiti...

1 komentar

Plačljive aplikacije za Android so tu

TG Daily - Google je uresničil svojo obljubo in uporabnikom mobilnih telefonov Android omogočil nakup plačljivih aplikacij za svoje telefone, ki si jih lahko nato po nakupu prenesejo na svoje mobilnike. Doslej je bilo namreč moč dobiti le brezplačne programe. Storitev je sicer za zdaj omejena na ZDA, pričakuje pa se, da bodo z ustrezno podporo kmalu sledili tudi operaterji v drugih državah. Prva naj bi do konca tega meseca sledila Velika Britanija, medtem ko bodo Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Francija, Italija in Španija na svoj lokaliziran Android Market s plačljivi aplikacijami morale počakati do konca marca.

Google piscem ponuja podobno kupčijo kot Apple, tako da dobijo avtorji 70 odstotkov cene programe, preostanek pa gre Googlu, ki nato del distribuira do operaterjev. Apple celotnih 30 odstotkov obdrži zase.

V duhu te poteze poglejmo še rezultate raziskave, ki je v obzir vzela 30 milijonov nakupov aplikacij prek App Stora. Ugotovili so, da manj kot pet odstotkov kupcev program še...

14 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Ali Telekom izstavlja pravilne račune?

Slo-Tech - Novičko je poslal ASPmaster. Hvala!

Zadnje čase je bilo moč na različnih krajih slišati pripombe, da so Telekomovi računi previsoki. Slednje se je zazdelo tudi meni in po natančnem pregledu računa sem ugotovil, da so posamezne postavke obračunane večkrat, zato sem se obrnil na njihovo obračunsko službo po razlago.

Uradna razlaga se je glasila: Težave so posledica uvedbe novega računalniškega sistema (beri software-a), za obračunavanje. Torej je popolnoma mogoče, da so težave nastopile tudi takrat, ko je računalnik obračunaval stroške za vašo naročniško številko.

Bo to dovolj tehten razlog, da bo Telekom končno, kot se spodobi, poleg računov začel brezplačno dodajati položnicam tudi izpis pogovorov. Morda, če bo pritisk dovolj močan. Sam sem slednje zahteval, in moji zahtevi so ugodili, kaj boste storili vi, pa je vaša stvar. Klik!...

22 komentarjev