»

AMD pokazal Ontario, Zacate

X-Bit Labs - AMD je pokazal slike nove pospešene procesorske enote (APU) Fusion, kot se imenuje zlitje centralnih procesorjev in grafičnih procesorjev, ki bo na voljo prihodnje leto. Na voljo bo v dveh izvedenkah, ki imata kodni imeni Ontario (za netbooke in majhne prenosne naprave) ter Zacate (za poceni prenosnike). Po zgradbi, zmožnostih in ceni bosta podobna; oba bosta imela dve jedri Bobcat in grafično enoto na osnovi čipa ATI Cedar s podporo DirectX 11, DirectCompute in OpenCL. Prav tako bosta podpirala strojno pospeševanje HD-videa (1080p).

Bistvena razlika bo v porabi energije, saj bo Ontario porabil do 9 W, medtem ko bo Zacate dvakrat požrešnejši in nekoliko hitrejši. Izšla bosta še letos, v prve naprave pa jih bodo proizvajalci vgradili v začetku prihodnjega leta, predvideva AMD.

1 komentar

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

Šestjedrni Opteroni že na prodaj

AMD Opteron

vir: AMD
X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da so na Japonskem že začeli prodajati AMD-jeve šestjedrnike serije Opteron s kodnim imenom Istanbul. Ti so namenjeni strežnikom, ki imajo dvoje ležišč za procesorja, moč pa jih je namestiti tudi v ustrezne matične plošče delovnih računalnikov, ki podpirajo Socket F podnožje. Na Akibi PC Hotline se model 2427 z 2,20 GHz prodaja 60.690 jenov (455 evrov), 2431 z 2,40 GHz 93.240 jenov (700 evrov), medtem ko 2435 (2,60 GHz) še ni dobavljiv. Procesorji vsebujejo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni krmilnik DDR2 in sedejo v podnožje Socket F, za razliko od Shanghaijev pa imajo še HyperTransport Assist. Grajeni so v 45 nm-tehnologiji in porabijo do 75 W energije.

25 komentarjev

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

AMD napovedal 16-jedrnike

ComputerBase - Pred dvema mesecema je AMD pokazal prve delujoče primerke šestjedrnih procesorjev, ki bodo na prodajne police prišli prihodnji mesec. To pot so demonstrirali delovanje še dvakrat bolj obdarjenih procesorjev, in sicer dvanajstjedrnih. Procesorje s kodnim imenom Magny Cours (nekdo v AMD-ju je očitno bencinski navdušenec) bodo javnosti začeli prodajati prihodnje leto, na voljo pa bodo tudi osemjedrni modeli. Poleg teh iz razreda Maranello bodo izdali tudi šibkejše predstavnike iz razreda San Marino, kjer bomo prihodnje leto videli različico Lisbon, ki bo štiri- do šestjedrna.

Za leto 2011 pa AMD načrtuje prehod na 32 nm-tehnologijo, tako da bodo lahko v tistih nekaj kvadratnih milimetrov silicija stlačili še več jeder. V razredu Maranello...

79 komentarjev

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

AMD: Netbooki bodo izumrli

X-Bit Labs - Medtem ko trg netbookov bujno cveti in proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo na trg poslal boljši, večji in cenejši netbook, se AMD oklepa svojega neodobravanja teh naprav. Dirk Meyer, AMD-jev izvršni direktor, je v nedavnem intervjuju napovedal, da čez eno leto ljudje ne bodo več govorili o netbookih, ker bo razlika med netbooki in prenosniki postala premajhna, tako da se bodo zlili. Dejal je, da je AMD ponovno ocenil trg majhnih prenosnikov in ugotovil, da se splača začeti tekmovati v segmentu majhnih naprav, ki imajo vsaj 10-palčne zaslone (a jih trmasto imenuje mali prenosniki in ne netbooki). S svojimi čipi se nameravajo spustiti vse do naprav, ki stanejo 399 dolarjev. V ta namen izdelujejo procesor s kodnim imenom Ontario, ki bo drugačen od že predstavljenega Yukona, saj bo še cenejši, varčnejši in šibkejši.

Pogovor je tekel tudi o nedavni razdružitvi podjetja na dva dela, o kateri je Meyer potrdil, da bo dokončana v ponedeljek. V sklopu tega bo AMD odprl tudi novo tovarno...

42 komentarjev

AMD pokazal šestjedrnike

Tech Report - Konec tedna je AMD nekaj novinarjem pokazal prve delujoče primerke procesorjev s kodnim imenom Istanbul. Gre za nadgradnjo obstoječih Shangaijev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji s 6 MB L3-predpomnilnika s to razliko, da imajo Istanbuli šest jeder. Sedli bodo na identična podnožja Socket F, tako da bo nadgradnja preprosta.

Demonstrirali so delovanje sistema s štirimi ležišči, tako da so imeli hkrati v sistemu kar 24 jeder, nato pa še pol šibkejši sistem z 12 jedri. Obakrat je vse skupaj poganjal Windows Server 2008. Zadnji preizkus je bil najbolj zanimiv, saj so pokazali razliko med Shanghaijem in Istanbulom na sicer identičnem sistemu, saj bo večina starih plošč z nadgradnjo BIOS-a podpirala tudi nove procesorje. Oba sistema so z vključenim HyperTransportom 3 testirali v...

34 komentarjev

AMD splavil Socket F

Socket F

vir: Wikipedia
Hartware.net - AMD je v torek uradno predstavil nove strežniške procesorje, ki sedejo na novo podnožje Socket F, so zapisali v izjavi za javnost. Najvpadljivejša novost, ki jo opazimo že na prvi pogled, so seveda pini, natančneje kar 1207 njih, ki so po novem na plošči in ne več na procesorju.

Socket F bo tako namenjen Opteronom serij 22xx in 82xx, medtem ko bomo tiste iz serije 12xx posadili na Socket AM2. Vsi našteti procesorji posedujejo dve jedri, vsako opremljeno z megabajtom drugonivojskega pomnilnika, in podporo DDR2. Njihove cene bodo od 255 dolarjev (48.000 tolarjev) za Opterone 2210 do astronomskih 2.649 dolarjev (500.000 tolarjev) za trigigaherčni Opteron 8220 SE, poroča nemški Hartware.

34 komentarjev