»

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

Nov SiOL ADSL paket

SiOL - SiOL nas zadnje čase pogosto preseneča z novimi ADSL paketi. Tokrat so dodali nov, Prestižni paket, povečali pasovne širine obstoječim ter uvedli nove, nižje cene za študente in dijake:

Ime paketa Pasovna širina (kbps) Fizična oseba (SIT) Pravna oseba (SIT) Dijak/študent (SIT)
Standardni 1.024/256 8.060 12.700 5.900
Komfortni 2.048/384 9.900 15.600 7.740
Prestižni 4.096/512 13.580 21.400 11.420

Vsekakor je uvedba nižjih cen za študente in dijake lepa gesta, saj smo tako končno prišli do razumnih cen in ustrezne kakovosti dostopa do interneta. Če mi ne verjamete, klik!

33 komentarjev

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Kylix open edition

Slashdot - Borland je držal obljubo in izdal zastonjsko različico Kylixa, ki je namenjena izključno razvoju GPL aplikacij (za ne linuxače: Kylix je klon Delphija za Linux). Na žalost so odstranili precej uporabnih možnosti, med mjimi tudi dostopanje do baze in izgradnjo spletnih aplikacij. Izpustili so tudi licenco LGPL, kar prinese dodatne nevšečnosti. A vseeno je vsaj za učenje tudi odprta različica zelo uporabna, saj je Kylix prvo res uporabno RAD (Rapid Aplication Development) vizualno okolje pod Linuxom.
Sam sem poskusil navadno različico in moram reči, da je razvoj grafičnih vmesnikov z njo res košček kolača. Vseeno, pa bi bil še bolj zanimiv uspeh projekta Lazarus, ki se trudi narediti popolnoma free in kompatibilno razvojno orodje (vprašanje pa je če bo kdaj dokončan).

0 komentarjev

KyLix z nižjo ceno

Borland - Borland je končno prišel k pameti, bomo rekli uporabniki Linuxa. To pa zato, ker je znižal cene paketov KyLix in končno bo paket bolj ali manj dostopen vsakemu programiranja željnemu Linuxašu. Ceno je spustil iz neverjetnih 999$ na še bolj neverjetnih 199$, jaz osebno tega nisem mogel verjeti, dokler nisem prijadral sem.

4 komentarji