»

Internet Explorer bo nehal odpirati nekatere strani

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav je Microsoftov novi brskalnik Edge po tržnem deležu že prehitel stari Internet Explorer, želi Microsoft nekaj vztrajnih dinozavrov v prestop prepričati tudi siloma. Novo taktiko so začeli preizkušati že poleti v Edgeu 84, sedaj pa jo bodo uporabili na vseh uporabniki. Določene spletne strani se v Internet Explorerju ne bodo več odprle, temveč se bo izpisalo opozorilo, da si jih je treba ogledati v Edgeu.

To je možno zaradi dinamične knjižnice (DLL) ie_to_edge_bho.dll, ki sodi med BHO (Browser Helper Object), torej vtičnike za Internet Explorer. Čeprav je del Edgea in biva v njegovi mapi, se preko registrskega ključa naloži ob vsakem zagonu Internet Explorerja. Ob obiskovanju strani sproti preverja, ali se te nahajajo na seznamu nezdružljivih strani z IE; v takem primeru se izpiše opozorilo, stran pa se ne odpre. Trenutno je na seznamu, ki ga pripravljajo Microsoftovi inženirji, 1156 strani. Tam najdemo celo YouTube, Twitter in Instagram. Vse te strani prihodnji mesec ne...

12 komentarjev

Za napačno parkiranje dobite še virus

The Register - Da nepridipravom nikoli ne zmanjka kreativnih idej, kako nepazljive ali neuke uporabnike spleta pretentati v namestitev kakšnega virusa ali drugega škodljivega programja (malware), kaže domiselna akcija iz Grand Forksa v Severni Dakoti. Prvi del napada se je namreč zgodil v resničnem življenju, ko so za brisalce avtomobilov zataknili letake, na katerih je pisalo, da niso parkirali v skladu z uveljavljenimi normami, zato naj vozniki pogledajo slike na nekem spletnem naslovu.

Kdor se je res odpravil na omenjeno stran, ga je pričakalo obvestilo, naj si za ogled prenese program PictureSearchToolbar.exe, ki je seveda parazit. Ta je nato v sistem namestil zlobno datoteko DLL, ki jo je registriral kot BHO (Internet Explorer Browser Helper Object). Ta je nato poiskala domeno childhe.com, od koder je prenesla še en DLL in ga priglasila kot nov BHO. Slednji je počakal nekaj časa, nato pa uporabnika obvestil, da računalnik kaže vse znake okužbe z virusom in ponudil prenos lažnega...

25 komentarjev

Plodno leto za računalniške nepridiprave

BBC - Letošnje leto je bilo izjemno plodovito za pisce virusov, spletne prevarante, goljufe in ostale nepridiprave, ugotavlja BBC in citira Dana Hubbarda iz podjetja Websense: Zlikovci niso le bolj organizirani, temveč tudi bolj kooperativni in iznajdljivi pri unovčevanju dobičkov. Sophos, ki spremlja dogajanje na področju virusov in tudi piše protivirusne programe, sporoča, da so vsak dan v povprečju identificirali 20.000 zlih programov. Ti niso le vedno številčnejši, temveč tudi vedno pametnejši. Opozorila uporabnikov, da naj ne odpirajo sumljive pošte so morebiti le zalegla, tako da so se sedaj pisci orientirali na druge načine širjenja - priljubljeno je vrivanje zlobne kode kar na same spletne strani. Sophos pravi, da so vsake štiri sekunde našli novo okuženo stran.

Obstajajo pa tudi drugi načini zbiranja denarja, od katerih je še posebej perverzen naslednji. Razpasli so takšni in drugačni programi, ki naj bi pomagali vzdrževati higenski minimum računalnika. Ti se pretvarjajo, da...

5 komentarjev

Virus napadel IBM

The Register - Na IBMjeve izdelke 'Memory Key', ki se vtakne v USB duplino ter je sposoben prenašati 32 MB podatkov, se je nekako -- modri ne ve kako -- prikradel virus WYX. Nevarnost okužbe sicer skoraj ne obstaja, saj se računalo ne zaganja iz teh naprav, virus pa je odvisen od MBR-ja. Možnost okužbe naj bi bila večja na primerkih, izdelanih pred 21. decembrom 2001 oz. s serijsko številko, manjšo od 2320000. Popravek Tukaj.

0 komentarjev

Macromedia izdala Flash popravek

Newsbytes - Oteževalnik širjenja virusa SWF/LFM-926 se v bistvu niti ne kvalificira kot 'popravek'. Namreč, ne odpravi napake oz. 'dodatka' (feature) v ogledovalniku priljubljenega formata za vektorsko animacijo Flash Player (tako je - nevarnost okužbe pri gledanju v brskalniku ne obstaja), ampak zgolj razveljavi povezavo med programom ter končnico .swf. Ker je srčica virusa v flashovem 'Action Scriptu', ki omogoči interakcijo uporabnika z animacijo, bomo na pravi popravek očitno še malce počakali. Klik!

0 komentarjev

Nimda - virus leta

Slo-Tech - Kociju še enkrat hvala.

Proizvajalec antivirusne programske opreme Sophos je virus Nimda razglasil za najbolj nevaren virus v letu 2001. V skladu s Sophosovo evidenco je 50 odstotkov virusnih okužb posledica virusov Nimda in SirCam. CodeRed, sicer medijsko eksponiran, se sploh ni uvrstil na top listo desetih najnevarnejših virusov. Letos so pri Sophosu zabeležili 11160 novih virusev, trojanskih konjev in črvov.

Leto 2002 naj bi bilo še dosti hujše, povečalo se bo število uporabnikov interneta, ki so stalno povezani na omrežje, s tem pa tudi bolj izpostavljeni okužbi z virusi.

5 komentarjev

Oken XP kot vročih žemljic!

CNet - Če bi šli v Malezijo, verjetno ne bi bilo nič čudnega, če bi vas ob sestavljanju računa namesto "Želite morda še kaj?" vprašali kar "Bi morda še Okna XP za dolar in pol?".

Največji problem piratstva Maleziji naj bi bila podkupljivost. No, nova Okna je moč dobiti praktično povsod - v nočnih lokalih, prodajalnicah hitre hrane, pa še kje - po cenah od 1.5 do 6 USD. Po Microsoftovih besedah gre za beta verzije (nekateri prodajalci garantirajo, da bodo, če je to res, kupcem vrnili denar; ja, pa kaj še!), prav tako pa obstaja velika možnost okužb z virusi, da o tehnični podpori niti ne govorimo . Klik!

7 komentarjev