»

nVidia je uradno predstavila tretjo generacijo Tegre

Kal-El in njegovi nasledniki, vključno s Starkom, 100-krat hitrejšim od Tegre 2

vir: AnandTech
AnandTech - Prve specifikacije tretje generacije mobilne platforme Tegra smo že ugledali, a je takrat šlo za pobegle, neuradno-uradne diapozitive. Zdaj je nVidia razblinila vse dvome o Tegri 3, saj je s predstavitvijo potrdila, da bo čip s kodnim imenom Kal-El resnično štirijedrnik, kjer so za jedra uporabili ARM-ova jedra Cortex A9. Posledično bo procesorski del dvakrat zmogljivejši od dvojedrne Tegre 2 (pri 1 GHz, pričakuje pa se frekvence vse do 1,5 GHz), medtem ko so še bolj nadgradili grafični del sistema-na-čipu, saj naj bi bil le-ta v primerjavi s trenutno aktualno različico kar trikrat zmogljivejši.

Zanimivo je, da so tokrat dodali le polovico jeder oz. stream procesorjev, saj jih ima Tegra 2 8, Tegra 3 pa naj bi jih imela 12. Izboljšave tako v grafičnem kot procesorskem...

21 komentarjev

DisplayPort nadgrajen v 1.2

DisplayPort priključek

vir: Hexus
Hexus - Z dopolnitvijo brezplačnega standarda DisplayPort v različico 1.2 so pri VESA (organizaciji, ki skrbi za slikovne elektronske standarde) v primerjavi z različico 1.1a podvojili prepustnost, z 10,8 na 21,6 Gbps. Poleg tega so omogočili tudi dvosmerno komunikacijo med vhodno in izhodno napravo. Podvojitev pasovne širine zdaj omogoča prenašanje več signalov, tako slikovnih kot zvočnih, po le enem kablu, ki zdaj npr. lahko s sliko hrani štiri različne zaslone ločljivosti 1920 x 1200. Po drugi strani bo pri osveževalni frekvenci 60 Hz zdaj mogoče prikazati sliko s kar 3840 x 2400 oz. v prihajajočih časih 3D zaslonov 3D sliko pri 120 Hz z ločljivostjo 2560 x 1600 pik. S podporo dvosmerni komunikaciji DisplayPort ni omejen zgolj na prenos slike...

11 komentarjev

AMD izdal ATI FirePro 2450

TG Daily - AMD je izdal svojo novo profesionalno grafično kartico, ki se imenuje ATI FirePro 2450. Kartica podpira priklop štirih zaslonov DVI ali VGA prek dveh priključkov VHDCI in razdelilca. Vsebuje pol gigabajta pomnilnika GDDR3, podpira DirectX 10.1, PCI Express 2.0 in sede v režo PCI Express x16. Po navedbah proizvajalca porabi kartica 32 W energije, ko je polno obremenjena, sicer pa kakšnih 17 W. Najvišja podprta ločljivost na vsakem izmed štirih zaslonov je 1920 x 1200, tako da lahko brez težav uporabljate tudi 24-palčne monitorje. Cena v ZDA znaša pol dolarskega tisočaka, kar je natanko toliko, kolikor za konkurenčno kartico Quadro NVS 420 zahteva Nvidia.

16 komentarjev

Tudi Nvidia podprla OpenGL 3

Heise - Tri tedne za AMD-jem je tudi Nvidia izdala svojo verzijo grafičnih gonilnikov, ki v celoti podpirajo in izkoriščajo OpenGL 3.0. Gonilniki GeForce 182.06 (WHQL) so namenjeni karticam serij GeForce 6, 7, 8, 9 in 200. Nvidia obljublja poleg tega tudi hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale okrog deset odstotkov v igrah, kot so Fallout 3, Half Life 2 in Race Driver, če je vklopljeno glajenje robov. Izboljšan je še PhysX, ki naj v novi verziji ne bi imel več težav z neangleškimi sistemi. Prenos je mogoč s predvidljivega mesta.

13 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Nvidia Quadro Plex

Nvidia Quadro Plex

Slo-Tech - Izdelovalci grafičnih kartic vsake toliko časa presenetijo z njihovo dolžino. Spomnimo se zadnjega poizkusa 3Dfxa, nesrečnega Geforca 5800, prve različice sendvičev GX2, ... Zakaj ne bi kartic, namesto, da zasedajo dve prosti reži (oziroma štiri) enostavno zapakirali v lastno ohišje in izločili iz drobovja računalnika?

Nvidii se ta ideja očitno zdi kar pravšnja in tako so na letošnjem SIGGRAPH-u predstavili ohišje za grafične kartice, ki tako ždijo poleg in ne v računalniku. The Quadro Plex 1000 je na voljo v treh okusih. Prva dva nosita v sebi ali Quadro FX 5500 ali Quadro FX 4500 X2, tretji pa je namenjen video produkciji – NVIDIA Quadro FX 5500 SDI.



Ohišja je mogoče...

19 komentarjev

Quadro FX 3000 in 3D Studio Max 5

X-Bit Labs - Pred dobrima dvema tednoma smo poročali o zelo visoki ceni Quadra FX 3000 - profesionalne nVdiine grafikulje. Vendar se vas je večina ob prebrani novici vprašala ali je izdelek res vreden svojega denarja. Na X-Bit Labs so zverino preizkusili v profesionalnem programu za 3D modeliranje - 3D Studio Max 5. Izdelek so primerjali z njegovim starejšim bratom, Quadrom FX 2000, najhitrejšo kartico za domačo rabo FX 5900 Ultra ter ATi-jevim FireGL X1. "Profesionalec" je v skoraj vseh preizkusih prekašal ostale.

Dejstvo, da je FX 3000 hitrejši od FX 2000 je povsem logično, že zaradi višje frekvence pomnilnika, ki je pri 3000-ki kar 1700 MHz (pri 2000-ki 1 GHz). Pri GPUju takih hitrostnih...

1 komentar

QuadroFX 1000 in 2000

Digit Life - Digit-Life je objavil zanimiv test dveh nVidiinih grafičnih kartic -- profesionalnih QuadraFX 1000 in QuadraFX 2000, namenjeni predvsem profesionalni rabi in poganjanju zelo zahtevnih aplikacij. Kartici se razlikujeta pri frekvencah jedra in spomina ter pri nekaterih dodatnih funkcijah. V celoti gledano je QuadroFX 1000 počasnejša od svoje zmogljivejše sestrice. Avtor je grafikulji, ki so ju poganjali gonilniki Detonator 43.51, testiral v petih profesionalnih programih. Pri preizkusih ju je primerjal še z njuno predhodnico, Quadro 4, in ugotovil, da je nova serjia FX prinesla kar nekaj izboljšav. Klik!

0 komentarjev

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

Prenosnik z Geforcem4 MX400 GO

CNet - Tudi to se že najde, ja. Toshiba, eden največjih proizvajalcev prenosnikov na našem ljubem planetu, je izdala pravo pošast, saj njen Satellite 5005-S507 poganja kar 1.1 GHz Pentium 3, sparjen s pol gigabajta pomnilnika in 40 gigabajtnim diskom. Toshiba je torej naredila pravo potezo s tem, ko je celotnemu pošastnemu paketu dodala še, vsaj za prenosne trge zmogljivo, grafično kartico, ki zmore poganjati Q3 (vsaj tako pravijo tukaj, čeprav ne navajajo stopnje detajla) z več kot 100 sličicami v sekundi. Če vam omenim še 15 palčni zaslon ter ločljivost 1600x1200 točk, se lahko vsi strinjamo z enim dejstvom - slin.

3 komentarji