»

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev

Trg mobilnih aparatov se bo skrčil

Reuters - Že dolgo se ni dogodilo, da se bi trg mobilnih telefonov skrčil, a pri Strategy Analytics napovedujejo prav to. Medtem ko je šlo lani v promet 1,18 milijarde mobilnikov, naj bi se letos prvikrat po letu 2001 ta številka zmanjšala. Pričakujejo devetodstotno zmanjšanje prodaje oz. 1,08 milijarde telefonov. Razen že omenjenega leta 2001 se še nikoli ni zgodilo, da bi prodali manj telefonov, kot leto prej. Posebej mračno naj bi bilo prvo letošnje polletje, kar je logično nadaljevanje slabega zadnjega lanskega četrtletja, ko so zabeležili desetodstotni minus, kar se v tradicionalnih nakupovalnih mesecih, še posebej decembru, še ni primerilo.

41 komentarjev

Apple vložil patent za iPhone

digg.com - Omenjali smo že, da se Apple namerava spustiti v boj na trgu mobilnih telefonov. Čeprav na začetku večina govoricam ni verjela, je tokrat prišel v javnost Applov patent za njegov nov mobilnik. Zanimivo je, da zadeva izgleda kot križanec med iPodom Mini ter novim iPodom Nano. Sam patent govori o uporabi cirkonija v prenosljivih in Wi-Fi napravah. Zirkonij bi naj bil primeren material zaradi njegove neobčutljivosti na praske.

38 komentarjev

Ni več mogoče brez mobilnih telefonov (v prihodnosti)?

Akihabaranews - V nekoč sovražni nam Južni Koreji, se je pričel sejem z imenom Smart Home Network Show, kjer njihov telekomunikacijski operater predstavlja, kaj vse v vaši nepremičnini je mogoče nadzirati in upravljati z pomočjo mobilnih telefonov. Predstavljene stvari so dejansko že izvedljive in mobilni telefon lahko sedaj zamenja ključe od stanovanja, avtomobila itd, kreditne kartice, walkman, radio, digitalni fotoaparat, daljinske upravljalnike za domače naprave, odjemalce elektronske pošte itd.

OK, v Kambodži bo vse po starem. Za nas je smiselno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bomo (pravočasno) poravnali dolgov mobilnemu operaterju?

17 komentarjev

Mali mehki ga malo kaka naokoli

Vnunet - Sodeč po tem članku nam postane jasno, kakšen poslovni partner je lahko Microsoft. Angleški proizvajalec mobilnih telefonov, Sendo, ki je Microsoftu dobesedno odprl vse možnosti prodora v trg mobilnih telefonov, je pred dnevi pogodbo z redmondskim velikanom prekinil ter za nameček proti njemu vložil tožbo. Razlog za to naj bi bilo izdajanje tehničnih skrivnosti konkurenci. Hkrati se Sendu zdi tudi nepošteno ter nerazumljivo, kako jim je lahko njihov ključni partner odrekal vpogled v izvorno kodo, ki bi tekla na njihovih aparatih. Klik!

5 komentarjev