»

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč...

16 komentarjev

Slovenski geografski podatki na gaeaplus.si

Slo-Tech - Na spletni strani gaeaplus.si je podjetje XLAB pod imenom Gaea+ dalo na voljo orodje za prikazovanje geografskih in še nekaterih drugih podatkov iz različnih virov na območju Slovenije. Tako so poleg osnovnih geodetskih in ortofoto podatkov med drugimi na voljo naprimer katastrski podatki o zemljiščih, trase avtobusnih linij LPP, okoljski in prometni podatki ter nekateri podatki Statističnega urada RS. Zaenkrat je Gaea+ v beta fazi, obeta se še nekaj popravkov in novih funkcij, upamo, da tudi izboljšav v samem uporabniškem vmesniku. Orodje Gaea+ je mogoče vključiti v spletne strani, a žal le z uporabo Jave.
Slovenci smo tako dobili orodje za iskanje krogov na žitnih poljih, prvega pa lahko že odkrijete v Prekmurju.

Več o orodju si lahko v torek 13.1.2009 ogledate na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi.

15 komentarjev

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev