»

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

AMD MP vs. Intel P4 Xeon

GamePC - Na GamePC so objavili primerjavo AMDjevega MP 1800+ (deluje pri 1.53 GHz) in Intelovega P4 1.7 GHz Xeon procesorja. Test je zelo obširen in obsega celih 12 strani. V zaključku pravzaprav pravijo, da sta oba procesorja odlična za večprocesorske sisteme, zelo stabilna in zmogljiva. Poleg tega, naj bi povprečen AMD MP 1800+ sistem stal približno 1/3 P4 1.7 GHz Xeon procesorja (cena se pozna poleg procesorja predvsem pri matičnih ploščah in pomnilniku) in pa, da bi bil opisovalčev procesor po izbiri vseeno P4 Xeon, saj AMD MP procesorji ne vsebujejo termalnih in varovalnih specifikacij strežniškega procesorja. Več o tem pa najdete tu.

17 komentarjev

Intel ceni svoje "strežniške" procesorje

The Register - Intel je napovedal, da bo 26 avguste predstavil svoje 2 GHz Xeon procesor. Procesor, ki je do sedaj nosil kodno ime Foster, bo baziral na jedru Pentiuma 4 in bo stal 615 $. Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da procesor ni niti izšel, pa je Intel že napovedal pocenitve. 28. oktobra naj bi 2 GHz Xeon stal "samo" 444 $, kar je kar precejšen padec cene. Čeprav je 28. oktober še daleč, pa se nam 26. avgusta poleg predstavitve novega Xeona obetajo še druge pocenitve: 1.7, 1.5 in 1.4 GHz Xeoni bodo po novem stali 256 $, 192 $ in 192 $ (37 %, 38 % in 28 % padec cene). Pocenila se bosta tudi serverska Tualatina in Pentium 3 Xeon (Pentium III-S): 1.13 GHz in 1.26 GHz Tualatina se bosta pocenila na 278 $ in 337 $ (9.7 % in 8.7 % pocenitev), 866 MHz Pentium 3 Xeon pa bo zdrsnil na 154 $ (5.5 % znižanje). Preostaneta nam samo še dva navadna Tualatina in navadna Pentiuma 3, ki se bodo pocenili 28. oktobra: Tualatina se bosta pocenila na 235 $ in 300 $ (16 % in 11 % pocenitev), 1 GHz in 933 MHz...

0 komentarjev

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
  • Palomino jedro
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
  • 128KB L1 predpomnilnika
  • 256KB L2 predpomnilnika
  • notranja toplotna dioda
  • 266MHz zunanja frekvenca
  • SocketA podnožje
  • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
  • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
  • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
  • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
  • do dva Athlon MP procesorja
  • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

Intel P4 Xeon

Slo-Tech - Po treh letih dominacije Xeonov na serverskem področju je Intel predstavil naslednike teh procesorjev. Na Pentium4 jedru, seveda. Ali so ti 1.7GHz procesorji odgovor na mokre sanje serverskih administratorjev, ali pa je Intelu spet spodletelo? Sodeč po tem testu na AnandTechu je odgovor nekje vmes. Novi procesorji dejansko prinašajo odlične performanse (za kar se gre zahvaliti predvsem ogromni prepustnosti zunanjega in pomnilniškega vodila), toda ovira jih trenutna i860 platforma. Maksimalno 4GB pomnilnika namreč marsikomu ne bo dovolj, poleg tega pa le-ta mora biti dragi RDRAM. Pojavlja se tudi vprašanje, kako se bodo dotični procesorji kosali s serverskimi Palomino konfiguracijami na AMDjevem 760MP čipovju, saj je v marsikaterem testu 1.2GHz TBird celo prehitel 1.7GHz Xeona. Thnx slycer.

4 komentarji

AMD 760MP...

X-Bit Labs - Po nekaterih (bojda zanesljivih) virih naj bi se masovna proizvodnja večprocesorskega AMD 760MP čipovja začela koncem marca. Takrat bomo ugledali tudi prve plošče s tem čipovjem, in sicer od podjetja Tyan (ki je že znano po svojih večprocesorskih rešitvah). Na žalost bo to za kar nekaj časa tudi edini ponudnik plošč z AMD 760MP čipovjem, saj bodo ostali (Gigabyte, ASUS, MSI...) počakali na izzid Palomina, ki pa je prestavljen na tretje četrtletje tega leta. Ali to pomeni, da trenutni Thunderbirdi niso sposobni večprocesorskega delovanja? Po pravici povedano ne vem, saj sem tudi sam prvič naletel na takšna namigovanja. Upajmo, da ne...

0 komentarjev