»

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Prodaja pametnih mobilnih telefonov še vedno raste

vir: TG Daily
TG Daily - Globalna finančna kriza ni prizanesla tudi trgu mobilnih telefonov, saj je skupna svetovna prodaja v prvi četrtini letos upadla za 8,6 % na 269,1 milijona prodanih kosov v primerjavi s prvo četrtino leta 2008 (podobno se bo verjetno dogajalo tudi v prihodnje), prav nič pa očitno ne ustavi bolj pametnih mobilnikov, saj je njihova prodaja spet narasla. Z 12,7 procentnim dvigom prodaje jih je bilo odposlanih kar 36,4 milijone. Skupno ima primat v rokah še vedno Nokia, s 36,2 % deležem, sledita pa ji Samsung in LG (ki močno peša na področju pametnih telefonov), na četrto mesto pa se je prebila Motorola, ki je prehitela Sony Ericsson. Delež prodaje pametnih mobilnikov je tokrat znašal 13,5 %, kar je 2,5 % več kot leto poprej. Glavni krivec za dvig sta iPhone in RIMova serija Blackberry, saj naj bi bila za uspeh...

17 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Novi Symbian OS bo mnogo hitrejši

The Register - V drugi polovici prihodnjega leta bo izšla naslednja pomembnejša posodobitev operacijskega sistema Symbian OS, in sicer pod številko 9.5. Nova verzija bo vsebovala precej zanimivih funkcij, med katerimi se mi zdi najbolj vredno izpostaviti avtomatsko preklapljanje med WLAN in 3G omrežji pri uporabi programske opreme za VoIP, veliko pa nameravajo, če jim lahko verjamemo, postoriti tudi na področju performans. Aplikacije naj bi po novem zasedale 20-30 odstotkov manj pomnilnika, predvsem večje pa se bodo zaganjale do 75 odstotkov hitreje.

Preberite izvorno novico.

23 komentarjev

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev