»

Acer odpoklical prenosnike

Slashdot - Acer je na zahtevo ameriške komisije za varstvo blaga za široko potrošnjo odpoklical 22 tisoč prenosnikov iz serij Acer Aspire, ki bi lahko v določenih okoliščinah zagoreli. Pod naslonjalom za dlani imajo ti prenosniki kable od vgrajenega mikrofona, ki lahko pridejo v kratek stik in povzročijo požar in opekline. Acer je dobil tri poročila o tem dogodku, ko so se delno stalila ohišja računalnikov, medtem ko poškodb ni utrpel nihče. Prizadeti so nekateri prenosniki iz serij Acer AS3410, AS3410T, AS3810T, AS3810TG, AS3810TZ in AS3810TZG. Več o tem.

5 komentarjev

Sony odpoklical napajalnike

Težavni napajalnik

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred približno letom dni, novembra 2008, je Sony zaradi 19 poročil o pregrevanju (od devetnajstih je baterija v kar sedemnajstih primerih tudi zagorela) sprožil vpoklic in zamenjavo 100.000 svojih baterij, ki so bile izdelane za različne znamke prenosnikov. Približno dva meseca pred tem, v septembru 2008, so bili težavni tudi nekateri modeli prenosnikov Vaio, ki so se zaradi težav z električno napeljavo lahko pregreli. Jesen za Sony očitno ni dober čas, vsaj kar se tiče težav z elektroniko. Tokrat so jim zagodli napajalniki VGP-AC19V17 za namizne sisteme Vaio VGC-LT in VGC-JS2 ter docking postaje iz serij VGP-PRBX1 in VGP-PRFE1. Napajalniki imajo očitno neprimerno električno izolacijo,...

10 komentarjev

Eksploziven iPod Touch

Slo-Tech - iPod Touch hčerke Kena Stanborougha je med uporabo prejšnji mesec postajal vedno bolj in bolj vroč. Ken trdi, da ga je, po tem ko ga je vrgel ven iz hiše, ob pristanku enostavno razneslo in odneslo 3 metre v zrak. Ko so napravo vrnili v Applovo trgovino, so jim sicer ugodili, kar je normalno, saj je bila težava v bateriji. Apple je bil pripravljen povrniti denar, a je v pogodbo vključil klavzulo, v kateri piše, da dogodek ne sme priti v javnost, saj bodo sicer sledili pravni postopki. Gospod Stanborough je takšno pogodbo kratkomalo zavrnil.

Težava seveda ni v sami eksploziji iPoda, saj Li-Ionske baterije stalno povzročajo težave, ki se jim je pri številu prodanih iPodov praktično nemogoče izogniti, nemogoče pa je dogodke tudi prikriti zaradi popularnosti naprav. Bolj preseneča Applov odziv in grožnje o tožbah. Normalno je, da neka družba ne želi takšnih dogodkov v javnosti, a to je mogoče doseči na drugačen način, kot z grožnjami o tožbah.

48 komentarjev

HP odpoklical 70.000 baterij

bit-tech.net - Po dolgem času je spet prišlo do odpoklica baterij. Tokrat se je težava pojavila v HPjevih baterijah, saj sta do sedaj dve zagoreli. Obakrat na srečo ni bil poškodovan nihče, v okolici pa je prišlo le do nekaj gmotne škode.

Baterije, ki lahko zagorijo, se nahajajo v 19 modelih HPjevih linij Presario, Pavillion in Compaq ter v HP G6000 in G7000 prenosnikih. Točen seznam modelov in baterij, ki so potencialno nevarne, se nahaja tukaj, izdelane pa naj bi bile med avgustom 2007 in marcem 2008. Po besedah HPja naj razlog za tokratne težave ne bi bil povezan z miljoni vpoklicanih baterij v prejšnih dveh letih, zanimivo pa je, da ni znan proizvajalec baterij, ki so trenutno problematične. Znano je le, da so izdelane na kitajskem.

Dodatno svojo baterijo lahko pregledate tudi na HPjevi strani.

9 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Sony spet odpoklical baterije

Information Week - Zgodovina se ponavlja, vsaj kar se tiče Sonyjevih baterij za prenosnike. Po ogromni šlamastiki leta 2006, ko so morali zamenjati kar 10 milijonov baterij v prenosnikih različnih proizvajalcev, med njimi HP, Dell, Toshiba, Lenovo in Acer, je pred nami nov odpoklic. Tokrat je številka manjša, a grenak priokus ostaja. Sto tisoč primerkov, dve tretjini sta bili prodani izven ZDA, bodo odpoklicali zaradi poročil o pregrevanju in netenju požarov - deset naj bi jih izbruhnilo. Srečni izžrebanci v tem krogu so:
  • HP Pavilion dv1000, dv8000 in zd 8000
  • Compaq Presario v2000 in v2400
  • HP Compaq nc6110, nc6120, nc6140, nc6220, nc6230, nx4800, nx4820, nx6110, nx6120 in nx9600
  • Toshiba Satellite A70/A75, P30/P5, M30X/M35X in M50/M55
  • Tecra A3, A5 in S2
  • Dell Latitude 110L
  • Dell Inspiron 1100, 1150, 5100, 5150 in 5160.
Vsi trije sestavljalci so že postavili spletne strani z dodatnimi informacijami: HP, Toshiba in Dell.

10 komentarjev

Tokrat vpoklicuje Nintendo

Gizmodo - Potem ko smo v poletnih mesecih spremljali nemočnega Sonyja, ki je bil glavni krivec za vpoklic več milijonov akumulatorjev prenosnikov, ki so se tu pa tam tako zelo segreli, da se je tu pa tam tudi pokadilo in počilo, je imel pri igralnih konzolah (vsaj zazdaj) nekoliko več sreče kot konkurent Nintendo.

Ta je bil zaradi serijske napake prisiljen vpoklicati 3,2 milijona vrvic za igralne palice konzole Wii, ki v prvotni obliki niso bile dovolj čvrsto pritrjene na palice, zato so se nesrečni uporabniki na nekaterih blogih razpisali o razbitih oknih, arkadah in televizorjih. Nove vrvice bodo na voljo od 21. decembra naprej.

Če ste ponosni lastnik plazemskega ali "tekočekristalnega" TV in konzole Wii, raje počakajte na zamenjavo. Pa tudi sicer ne škodi

28 komentarjev

Tudi Toshiba bo vpoklicala baterije

Neowin - Zgodba s pokvarjenimi baterijami iz Sony-jevih tovarn se vleče že nekaj mesecev. Videli smo nešteto zamenjav, požarov in varnostnih ukrepov letalskih družb, sedaj pa se Apple-u in Dell-u pridružuje še Toshiba. Problematičnih je približno 340.000 primerkov baterij istega proizvajalca, s katerimi so opremljene nekatere med marcem in majem letos proizvedene serije. Neowin omenja srečo v nesreči -- baterijam grozi zgolj prerana smrt, o požarih pa ni govora, se strinja tudi BBC.

4 komentarji

Panasonic vpoklical "le" 6 000 baterij

CNet - V veliko bolj skromni številki kot smo navajeni (Dell in Apple), je baterije vpoklical Panasonic, hčerinsko podjetje Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. Prizadeta je serija prenosnikov Let's note CF-W4G (za podrobnosti kliknite sem).

Tokrat baterije niso Sonyjeve, niti naj ne bi bile Panasonicove, oziroma slednji proizvajalca noče razkriti . Tudi problem je nekoliko drugačen. V primeru bolj robatega ravnanja s prenosnikom (kar bi znalo biti običajno za ToughBooke), se lahko premakne mala vzmet in predre ovoj baterije. Zaenkrat javnih objav tovrstnih posledic še ni bilo.

0 komentarjev

HP-jev vpoklic baterij za prenosne računalnike

Slashdot - HP je začel z vpoklicem okoli 135.000 baterij za prenosnike, po tem, ko so prejeli poročila o 16 primerih pregretja in staljenja baterij, ki se uporabljajo v prenosnikih HP Pavilion, Compaq Presario, HP Compaq in Compaq Evo.

Baterije so se vgrajevale v prenosnike med marcem 2004 in majem 2005 in so označene s črtno kodo, ki se začenja oznakami GC, IA, L0 ali L1. Za natančnejša navodila pri indentifikaciji baterije in spisek modelov, ki lahko vsebujejo baterijo z napako, si oglejte tole objavo, izvirna novica pa se nahaja tukaj.

4 komentarji

Tsk tsk, Toshiba!

Vnunet - Toshiba bo zamenjala okrog devet tisoč svojih žepnih računalnikov tipa e740 po celem svetu, zaradi odkritja napake na rezervni bateriji. Se sliši grozno? Pa ni tako zelo. Zakaj torej gre?

Če ima vaša Toshiba serijsko številko med 72014641L ter 92041620L, ima tudi serijsko napako. Problem je v rezervni bateriji, ki se ne vklopi samodejno ob izpadu napajana prve, kljub temu da bi se morala. Gary Evans, Toshiba, je še poudaril, da ima napako res približno devet tisoč izdelanih naprav, a da jih večina še ni zapustila skladišč in da naj bi končni uporabniki dobili izjemno malo "defektnih" toshib. Povedal je še, da je možnost izgube podatkov majhna, a da bodo vseeno brezplačno zamenjali vse napave z napako. Če imate torej Toshibo z napako, jo nesite brž zamenjat, sicer pa se malce informirajte na tem naslovu. [:D]

0 komentarjev