»

Alternativni načini upravljanja iger na GDC 2010

Heise - Ta konec tedna se je v San Franciscu sklenila Game Developers Conference, kjer so podjetja kazala obrise prihodnosti pri upravljanju videoiger. Obširno smo se razpisali o Sonyjevem PlayStation Move, a to ni bila edina nova zamisel na konferenci. Poglejmo si še ostale.

Mokre sanje vseh igralcev je seveda upravljanje z mislimi, čemur se proizvajalci sramežljivo bližajo. Neurosky je izdelal poceni sistem in k sodelovanju pritegnil podjetje Mattel z Mindflexom. Za 200 dolarjev so izdelali primitiven vmesnik med možgani in računalnikom v obliki slušalk s štirimi elektronskimi senzorji, ki zaznavajo alfa (8-13 Hz) in gama (nad 30 Hz) možganske valove. Cilj je doseči stanje maksimalne...

5 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

NanoTouch - touchscreen z razliko

engadget - Pa kakšna razlika neki??? Precejšna, zgodila se je namreč prava mala revolucija v uporabi zaslonov na dotik. Pri NanoTouchu se, podobno kot pri njegovemu precej večjem in posledično bolj nerodnem staršu, LucidTouchu, zaslona ne dotika na običajen način, temveč od zadaj. Napravica, kamor je nov na dotik občutljiv zaslon vgrajen, ima namreč na zadnji strani za dotik odgovorno površino, podobno ploščici za upravljanje z miško na prenosnikih. Glavna prednost te spremembe je, da je zaslon kljub dotikanju vedno v celoti viden, z čimer se olajša natančnost izbire zelo majhnih predmetov na zaslonu - po besedah proizvajalcev je namreč mogoče konstantno, brez težav, zadeti le 1,8 mm velik predmet, kar je...

11 komentarjev

Novosti iz Redmonda

Seadragon

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoftovi inženirji so pripravili dve zanimivi novosti, ki si ju velja ogledati. Kot odgovor na Googlovo aplikacijo Notebook, ki omogoča uporabnikom zapisovanje in kopiranje informacij, na katere naletijo pri brskanju po internetu in jih bodo še potrebovali, je Microsoft razvil Thumbtack. Čeprav je ideja podobna Notebooku in nekdanjemu vtičniku za Mozillo Joey, razvijalci trdijo, da je njihov...

10 komentarjev

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Prve slike iPhone ubijalca iz Nokie

Gizmodo - Na internetu so se pojavile prve slike mobilnika iz Nokie, ki naj bi prevzel velik del trga, katerega sedaj zaseda iPhone. Govorice so po svetovnem spletu krožile že nekaj časa, vendar se je Apple na njih odzval le s posmehom. Slike so bile najbrž posnete na konferenci v Kaliforniji, z druge slike pa je razvidno, da ima Tube - takšno naj bi bilo razvojno ime tega mobilnika - tudi podporo za stylus.

 Nokia Tube iPhone Killer

Nokia Tube iPhone Killer



Po informacijah Symbian Freak-a naj bi novinec, z nekaj čez tri palce velikim zaslonom, prinašal kup tehnologije, ki je v iPhone-u ne najdemo - med drugim tudi quadband, 3G, Bluetooth ter vgrajen GPS sprejemnik. Prav tako naj bi bila vgrajena kamera višjega kakovostnega razreda kot tista ki jo najdemo v iPhone.

 Nokia Tube s stylus-om

Nokia Tube s stylus-om



Če sklepamo po velikosti "gumbov" Options ter Exit, naj uporabniški vmesnik ne bi bil mišljen za delo s prsti, čeprav se bi ju dalo načeloma izbrati tudi s tipkama, ki sta neposredno pod zaslonom. Vsekakor pa velja poudariti,...

90 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Microsoft objavil API-je

The Register - Microsoft je v svoji knjižnjici MSDN končno -- po zahtevi sodišča, seveda -- razkril API-je za nemalo svojih tehnologij ('približno' 272). Kakor se sliši utopično, pa razvijalce na trda tla postavi dejstvo o nedodelanosti, hroščatosti in nepopolnosti dokumentacije. Po besedah nemalo razvijalcev je dokumentacija v takšni obliki marsikomu praktično nekoristna -- po besedah Henka Devosa pa to celo nenamerno. Zaradi svojih prepričanj sodil o tem bom ne. Klik!

3 komentarji