»

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Sunov program združljive strojne opreme

News Forge - Sun Microsystems je objavil nov seznam strojne opreme, ki je združljiva z njihovim operacijskim sistemom Solaris 9 Power Edition za arhitekturo x86, na katerega je dodal 100 novih sistemov neodvisnih razvijalcev in 100 komponent. Na seznamu lahko najdete širok spekter strojne opreme, od strežniških sistemov, namizij in prenosnikov, do osnovnih plošč in omrežnih naprav. Podjetje je predstavilo tudi zbirko za overitev združljivosti strojne opreme, tako da lahko ponudniki strojne opreme sami overijo svoje izdelke. Sun k sodelovanju vabi vse ponudnike opreme in izdelovalce. Klik!

0 komentarjev

Red Hat v črnih številkah

Slo-Tech - Eno od vodilnih podjetij kar se tiče Linux distribucij, Red Hat, se je znašlo v črnih številkah. Da, poslujejo z dobičkom; to četrtletje le-ta znaša znaša $304000, ustvarili pa so za 24,3 milijonov zelencev prihodka. V črne številke so prišli predvsem zaradi povečanega povpraševanja s strani podjetij, ki predstavljajo 93% njihovega prometa. To dokazuje, da se da tudi z "odprto kodo" nekaj zaslužiti. Klik!

Microsoft pa v jok in na drevo ... [:D]

3 komentarji

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Več denarja za Linux

Vnunet - Naslov novičke bi se lahko imenoval tudi 'Red Hat z Modrim v riti', saj je prav IBM, sicer že tako znan kot 'dobrodušen' sponzor raznih Linuxaških projektov, z Red Hat-om sklenil pogodbo o boljšem sodelovanju obeh podjetij pri razvijanju strežnikov ter Linux programske opreme. Podobne pogodbe IBM sicer že ima sklenjene s podjetji SuSE, Caldera, MandrakeSoft ter TurboLinux.

Red Hat bo po pogodbi dolžan IBMju nuditi svojo distribucijo operacijskega sistema, nadgradnje, podporo ter ostale storitve. Izdelki bodo na voljo za strežnike eServer zSeries (64-bitno jedro), iSeries (32-bitno jedro), pSeries Unix strežnike (32-bitno jedro) ter na Intelu temelječa sistema xSeries (32- in 64-bitno jedro).

Zanimiv je tudi pogled na borzne indekse: ob objavi novičke so RHjeve delnice narasle za 27 odstotkov, dvig pa je opazen tudi pri Calderi (19 %) ter VA Linux Systems (8 %).

1 komentar

Linux išče nafto

The Register - IBM gradi največji superračunalnik kar jih je kdaj bilo z LINUX operacijskim sistemom. Sestavljen bo iz kar 1024 IBM-ovih xSeries strežnkov povezanih paralelno. Naročnik je Shell, računalnik pa bo nameščen na Nizozemskem, kjer ga bodo uporabljali za raziskave tal kjer iščejo nafto. Računalnik naj bi bil postavljen že Januarja 2001. Klik!

5 komentarjev