»

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Linux Foundation s svojo Visa kreditno kartico

Kreditna kartica Linux Foundation

Slo-Tech - Pri Linux Foundation so se skupaj s podjetjem CardPartner in UMB banko odločili ponuditi svojo Visa Platinum kreditno kartico.


Linux Foundation bo za vsako izdano kartico prejela 50 USD ter določen odstotek od vsake transakcije, ki jo bodo opravili imetniki kartice. Ves tako zbrani denar pa bodo namenili za odprtokodne tehnične prireditve ter kritje stroškov potovanja članov odprtokodne skupnosti.

Kreditna kartica bo za začetek na voljo le v ZDA, obljubljajo pa tudi razširitev na ostale države.

Končno bomo lahko pingvina spravili v denarnico...

36 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

Nokia razmišlja o prenosnikih

Yahoo News - Finski fenomen Nokia je sicer bolj poznan po mobilnih telefonih, a to se utegne kmalu spremeniti. Izvršni direktor Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je v intervjuju za finsko državno radiotelevizijo YLE na vprašanje, ali razmišljajo o vstopu na trg prenosnikov, odvrnil, da to možnost zelo aktivno študirajo. Govorice o novi dodatni usmeritvi Nokie so tlele že od preteklega leta, Kallasvuo pa je sedaj še prilil olja na ogenj. Kot pravi, se znanje o mobilnih telefonih in prenosnikih združuje, saj imamo že sedaj milijone ljudi, ki do interneta dostopajo prek telefona. Tu išče Nokia svojo priložnost.

Zanimivo je, da je prejšnji teden Acer objavil ravno obratno vest, saj se proizvajalec računalnikov kani podati na trg mobilnih aparatov, s čimer bo sledil zgledu Hewlett-Packarda in Lenova. Ben Wood iz CCS Insight, ki izvaja razne raziskave trga, svari, da je odločitev Nokie nekoliko tvegana. V industriji telefonov so namreč marže dokaj visoke, tako da je namera Acerja logična, pri prenosnikih,...

12 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Nov touchscreen iz Nokie

vir: Nokia
The Register - Na spletu so se znašle fotografije Nokijinega touchscreena nove generacije, katerih avtentičnost je Nokia že potrdila. Na fotografijah so trije posnetki telefona s tremi različnimi aplikacijami. Nov vmesnik se za zdaj imenuje Direct UI in naj bi poenostavil rokovanje s telefonom. Uradni odziv iz Finske je, da čeprav je posnetek avtentičen, ne gre za nov telefon, pač pa zgolj za prikaz zmožnostih novih uporabniških vmesnikov. Kakorkoli, upajmo da bomo kmalu dočakali tudi kakšne nove primerke telefonov s tem vmesnikom.

68 komentarjev

Japonci bodo brez Nokij; 5800 je tu

Nokia - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je včeraj objavil svojo odločitev, da v prihodnje ne bodo razvijali novih telefonov za japonski trg. Gre za specifičen trg, pravijo, za katerega razvoj novih telefonov ni več profitabilen. Edina izjema so luksuzni po meri izdelani telefoni hčerinskega podjetja Vertu, ki stanejo od 5.000 do 10.000 dolarjev in bodo ostali. Odločitev pravzaprav ni tako presenetljiva, saj Nokia na Japonskem obvladuje le odstotek trga, medtem ko je ta številka globalno pri štiridesetih odstotkih. Odpustiti bodo morali 50 zaposlenih, 350 raziskovalcev pa bo službe obdržalo.

Omenimo še, da je prav tako v četrtek Nokia začela razpošiljati nov smartphone 5800 XpressMusic, ki je odgovor na Applov iPhone. Večina sveta ga bo dočakala šele prihodnje leto, srečne izjeme pa so Rusija, Indija, Hong Kong in tudi Španija. Priporočena cena znaša 279 evrov.

45 komentarjev

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Prihaja opensource telefon

Openmoko Neo Freerunner

vir: LinuxDevices
LinuxDevices - Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne...

79 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Prve slike iPhone ubijalca iz Nokie

Gizmodo - Na internetu so se pojavile prve slike mobilnika iz Nokie, ki naj bi prevzel velik del trga, katerega sedaj zaseda iPhone. Govorice so po svetovnem spletu krožile že nekaj časa, vendar se je Apple na njih odzval le s posmehom. Slike so bile najbrž posnete na konferenci v Kaliforniji, z druge slike pa je razvidno, da ima Tube - takšno naj bi bilo razvojno ime tega mobilnika - tudi podporo za stylus.

 Nokia Tube iPhone Killer

Nokia Tube iPhone Killer



Po informacijah Symbian Freak-a naj bi novinec, z nekaj čez tri palce velikim zaslonom, prinašal kup tehnologije, ki je v iPhone-u ne najdemo - med drugim tudi quadband, 3G, Bluetooth ter vgrajen GPS sprejemnik. Prav tako naj bi bila vgrajena kamera višjega kakovostnega razreda kot tista ki jo najdemo v iPhone.

 Nokia Tube s stylus-om

Nokia Tube s stylus-om



Če sklepamo po velikosti "gumbov" Options ter Exit, naj uporabniški vmesnik ne bi bil mišljen za delo s prsti, čeprav se bi ju dalo načeloma izbrati tudi s tipkama, ki sta neposredno pod zaslonom. Vsekakor pa velja poudariti,...

90 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

Slo-Tech - Pristaši Appla ali ne, ne da se zanikati, da je iPhonu uspelo dodobra razburkati javnost in narediti nov statusni simbol. Zadovoljnih kupcev ni odvrnila ne visoka cena, ne vezava na specifičnega operaterja, kaj šele pomanjkanje določenih funkcionalnosti.

Apple je tako v svoj famozni iPhone vgradil več senzorjev, ki naj bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako recimo telefon avtomatično izklopi zaslon, ko ga pritisneš k ušesu in tako varčuje z baterijo. Le-ta se ohranja tudi zaradi senzorja osvetlitve, ki dinamično spreminja nivo osvetlitve. Aparat pa tudi vedno ve, kako je obrnjen in na podlagi tega prilagaja orientacijo zaslona.

Nedolgo nazaj pa je v javnost pricurljala informacija, da ima podobni senzor tudi Nokia N95. Ni znano, kako jim je uspelo tovrstno stvar skriti pred lastniki mobilnika, razvijalci programskih rešitev in ostalimi navdušenci, zato bil je šok še toliko večji.

Vedelo se je, da senzor uporablja vgrajeni 5-megatočkovni fotoaparat, ki prilagaja postavitev...

232 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji