»

AMD pocenil Radeon HD 4870 X2

X-Bit Labs - AMD oz. njegov grafični del ATI je pretekli teden objavil dobrodošlo novico, da bo znižal priporočeno maloprodajno ceno za Radeon HD 4870 X2. Stara cena je znašala 549 dolarjev, AMD pa jo je velikodušno spustil za okroglih 100 dolarjev. X-Bit Labs poroča, da nekateri AMD-jevi partnerji ponujajo celo dodatni 50-dolarski rabat, tako da kartica efektivno stane 400 dolarjev. Razlog za te poteze gre bržkone iskati pri tekmecu, saj naj bil Nvidiin GeForce GTX 295 prekosil AMD-jev model. AMD je že ob predstavitvi zadnjih poslovnih rezultatov napovedal, da je njegov cilj ponovno osvojiti 50-odstotni tržni delež, in takšne akcije so ena izmed poti do cilja. Žal se je bati, da to ne bo dovolj, saj je trg za še vedno razmeroma drago dvojedrno kartico z ogromno porabo prostora in elektrike plitev.

13 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

Nov Radeon, a že takoj s težavami

bit-tech.net - Po novem so v 4800 družini Radeonov tri kartice, poleg 4870 in 4850 z identičnima čipoma še 4830, ki je, seveda, cenejši in počasnejši. Od prvotnih 800 stream procesorjev oz. 10 enot, so mu odrezali dve, rezultat pa je čip RV770LE s 640 shader enotami, 512 MB GDDR3 pomnilnika in le malo manjšimi zmogljivostmi od dražjega brata, Radeon 4850.

A pojavil se je problem, saj so po testiranju prvih primerkov bit-techovci dobili čudne rezultate in z nekaj računanja (ter predvsem s pomočjo te novice) našli problem - jedro nima aktivnih vseh 640 stream procesorjev. To je potrdil tudi program GPU-Z, ki je pokazal, da ima jedro namesto dveh, izklopljene 3 enote procesorjev.

Čeprav so bile prve manj sposobne testirane kartice AMDjeve, naj bi bilo na trgu le manj kot 400 defektnih HISovih kartic, ki imajo pomotoma naložen nedokončan BIOS, za kar pa je kriv AMD. Čeprav je možnost za nakup takšne kartice v Sloveniji zanemarljiva, AMD vseeno priporoča pregled vseh HIS Radeon 4830 kartic z...

21 komentarjev

ATI Radeon 4870 pod drobnogledom

ATi Radeon 4780

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - Glede na Xtreme Systems so se pri Expreview dokopali do prihajajočega Radeon 4870 in ga dali pod izvijač. Iz slik vidimo, da ima hladilno jedro dve toplotni cevki, specifikacije ventilatorja pa razkrijejo 12 V napetosti in 1 A toka. Pri porabi 12 W bi se dalo sklepati, da bo ventilator zelo glasen, a dandanes to ni več problem, saj imajo grafične kartice sposobnost prilagajanja obratov glede na temperaturo, s tem pa je maksimalna hitrost le redko dosežena. Za napajanje skrbi digitalni napajalni sistem s tremi fazami za grafično jedro in z dvema za pomnilnik, na zunaj pa se kar precej razlikuje od starejšega brata, Radeon 3870 (za razliko od 3750/4750), kar pa smo že omenili.




Enako kartico pa so dobili tudi v...

47 komentarjev

Uradni testi Radeona HD 4850

Slo-Tech - AMD je na presenečenje mnogih objavil konec NDA za grafične kartice Radeon HD 4850. Prvi uradni testi nove, na jedru RV770 temelječe grafične kartice so tako luč sveta zagledali že danes. Samo jedro grafične kartice s frekvenco 625 MHz premore 800 Shader enot, družbo pa mu dela 512 MB 256-bitnega pomnilnika s frekvenco 993 MHz. Cena novih grafičnih kartic znaša slabih dvesto zelencev. Kako se je Radeon HD 4850 odrezal v primerjavi z ostalimi grafičnimi karticami, si lahko ogledate v uradnih testih, ki jih najdete na Techpowerup.com, Computerbase.de in PCGH, ter na Tweaktown.com, kjer so testirali dva Radeona HD 4850 v CrossFire.

Svoj odgovor na omenjeno grafično kartico pa je z novim GeForcom 9800 GTX+ že napovedala nVidia.

63 komentarjev

Radeon 4850 v sliki

HD 4850

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na bit-techu je moč najti ene izmed prvih slik prihajajoče kartice. Hladilnik se od starejšega brata razlikuje le po malo večjem ventilatorju (kar obeta tišje delovanje), drugačno pa je seveda tiskano vezje in grafični čip, tokrat RV770 namesto RV670. Žal jim ni uspelo dobiti slik slečene kartice, enako velja za teste, saj je kartica le nedelujoč model, da bodo lahko proizvajalci ustvarili svoje grafične podobe za izid.



Slike hladilnikov ostalih dveh (oz. vseh treh) članov HD 4800 družine pa najdete na techPowerUP! Razlike v primerjavi s HD 3800 serijo so spet minimalne, še največje spremembe je doživel hladilnik za srednjega Radeona, 4870, ki ima bolj masiven hladilnik, debelejši...

12 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev