»

Google predstavil instantno iskanje

Google - Zaposleni v Googlu so staknili glave in nas vnovič presenetili z zelo zanimivo in uporabno novostjo. Poimenovali so jo Google Instant, kar je pravšnje ime zanjo. Google odslej z namenom pospešiti in olajšati iskanje že med tipkanjem ključne besede vrača zadetke (doslej je le predlagal najpogostejše načine dokončanja ključne besede). Tako lahko uporabnik sproti spremlja zadetke in ko se na seznamu pojavi pravi, preneha vpisovati ključno besedo, še preden jo napiše do konca.

Na ta način lahko uporabniki med iskanjem preletijo več rezultatov, saj običajno po kliku na gumb Išči ne prelistajo več kot prvi dve strani. Prav tako hitro vidijo, ali so na pravi poti ali pa bi bilo modreje poizkusiti z drugo ključno besedo. Kot pravijo v Googlu,...

68 komentarjev

Google predstavil enkriptirano iskanje

Google - Google je predstavil novo možnost SSL Search, ki omogoča varno enkriptirano iskanje po spletu. Pri običajnem iskanju so podatki, ki se prenašajo med Googlom in uporabniki, vidni vsem vmesnim členom. Z uporabo enkripcije SSL bo Google temu napravil konec, tako da bo sedaj mogoče zahtevke posredovati in zadetke prejeti po šifrirani povezavi.

Že v začetku leta je Google kot privzet način dostopa do elektronskega predala Gmail postavil SSL, sedaj pa je na enak način z naslovom https://www.google.com dosegljiv tudi iskalnik. Varno povezavo prepoznate po ključavnici v statusni vrstici brskalnika in, pri Googlu, tudi po spremenjenem logotipu na naslovni strani.

42 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Cuil, novi iskalnik

Gizmodo - Cuil (izgovorjava cool), novi internetni iskalnik, ki naj bi iskal po več kot 120 milijardah straneh, naj bi zatresel hlače velikemu Googlu. 120 milijard strani je kar trikrat več, kot jih zmore Google, vsaj tako pravi nekdanja uslužbenka Googla, Anna Patterson. Poleg nje sta od Googla prebegnila še dva uslužbenca, celoten projekt pa naj bi slonel na 33 milijonih dolarjev kapitala. Nov iskalnik zadetke poda v obliki revije, strani pa preišče bolj podrobno in s tem da bolj relevantne zadetke na iskan niz. Več.

Mnogi so že poskušali, uspelo pa ni še nikomur. Google še vedno vlada.

33 komentarjev

Google razkril svoje drobovje

Google

CNet - Google je bil vedno nadvse skrivnostem o delovanju svojih strežnikov in ni nikdar razkril, kaj se nahaja v ozadju njihovih strežnikov, da vračajo rezultate, katerim zaupa nešteto uporabnikov.



Izkazalo se je, da za njihovo črno magijo le ne stoji Chuck Norris ali katero drugo od mnogih magičnih bitij, pač pa (vsaj kar se tiče procesorjev, spomina in trdih diskov) povsem vsakdanja strežniška oprema. Precej drugačna slika pa se je razkrila, ko je Jeff Dean začel govoriti o Google-ovi mentaliteti o strežnikih in ravnanju z njimi.



Če konvencionalni proizvajalci strežnikov vlagajo veliko denarja in energije v razvoj strežnikov, ki bi prestali neštete možne okvare, Google raje stavi na programsko opremo, ki lahko samodejno preživi napake in odpovedi strojne opreme, saj bi bilo zanašanje na strojno opremo preveč drago in...

16 komentarjev

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Google išče tudi med zadetki

Slashdot - Kot so pozornejši uporabniki ugotovili, je Google pred kratkim potihoma uvedel novo storitev, ki omogoča dodatno iskanje med zadetki trenutnega iskanja. Če namreč Google ključno besedo, ki jo iščemo, prepozna kot že uveljavljeno znamko, pod prvim zadetkom ponudi novo vnosno okence, prek katerega lahko iščemo zgolj na tej strani.

Nova zmožnost je uporabnikom vsekakor prijazna, saj jim omogoča hitrejše iskanje, tako da ni več potrebno vpisovati predpone npr. site:intel.com pred nizom. Nekoliko manj so navdušeni analitiki, saj naj bi ta način odvedel del uporabnikov. Rezultati Googlovega iskanja namreč prikazujejo ob straneh reklame, ki so...

8 komentarjev

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

Proklet vikend...

Dan's DATA - Zakaj, o, zakaj, vsakič ko hočem narediti stran malo ažurno, napisati malo novic, povedati kaj pametnega, zakaj ni NIČ NOVEGA? Dolgočasje na "world wide webu" je že takšno, da pajki pletejo svoj "web" na tem svetovnem "webu". Po naše: tuga . Ampak, ne bom obupal, potrudil se bom ter napisal kakšno novico, pa če bo še tako obupna .

Začenjamo pri Dan's Data....

3 komentarji