»

Kličoči trojanci se vračajo na mobilne telefone

The Register - V času internetnih povezav na klic (dial-up) so bili ena dražjih nadlog tako imenovani dialerji. Šlo je za parazitske programe, ki jih je uporabnik staknil kje na spletu in so nato počeli nečednosti na računalniku. Običajno se prekinili povezavo z lokalnim ponudnikom interneta in poklicali plačljivo številko v tujini, s čimer so nič hudega slutečim uporabnikom napravili ogromne telefonske račune. Širokopasovni internet (ADSL, kabelski internet, optika) je k sreči pomenil konec te nadloge.

Sedaj pa se zdi, da se dialerji ponovno vračajo, le da so vmes preskočili z ene species na drugo. Pri CA Security poročajo, da je v internet pljusknil nov val dialerjev, ki to pot prežijo na uporabnike mobilnih telefonov. Kaj podobnega je bilo pričakovati, saj velik razmah pametnih telefonov, ki omogočajo nameščanje raznovrstnih aplikacij, ob nezadostni zaščiti kar kliče po zlorabah. Novi trojanci so spisani v jeziku Java 2 Micro Edition in povzročijo, da mobilni telefon pošilja SMS-e na...

11 komentarjev

Državljan inženir - online serija o odprtokodni strojni opremi, elektroniki, umetnosti in hekanju

Slo-Tech - Make Magazine je pred kratkim začel preko spleta "oddajati" video serijo Citizen Engineer, ki pokriva odprtokodno strojno opremo, elektroniko, umetnost in hekanje.

Prva oddaja je posvečena telefoniji, konkretneje, SIM karticam (le-te se uporabljajo v GSM aparatih) ter "hekanju" telefonov iz javnih telefonskih govorilnic.

Polurni profesionalno posnet video prikazuje kako izdelati lasten čitalec SIM kartic, kako na SIM kartici pregledati izbrisana SMS sporočila ter seznam desetih zadnjih klicev ter kako klonirati SIM kartico. Drugi del videa pa prikazuje kako star telefon iz odslužene javne telefonske govorilnice spremeniti v domači telefon, ali pa mu - še bolj zabavno - dodati Skype podporo.

Zabavno in poučno za vroče poletne dni.

25 komentarjev

Izumitelja dial-upa

Slashdot -

Danes v času ADSL-ja in kabelskih modemov razvajeno negodujete in godrnjate nad dial-up načinom dostopa do interneta, a če pomislite, je bil to pravzaprav revolucionaren način, ki je omogočil razvoj interneta in njegovo široko dostopnost pred leti. Vas zanima, kdo je dial-up izumil?

Dial-up sta pri podjetju Hayes Micromodem izumila njegova ustanovitelja, Dennis Hayes in Dale Heatherington. Hayes je še danes široko poznan med ljudstom, Heatheringtona ne pozna skorajda nihče več. Možakarja sta si po karakterju pač različna kot dan in noč in medtem ko Hayes ugaja pozornost javnosti, Heatheringtona le-ta moti. Podobna sta si le v eni točki -- bogastvu. Več o njiju in dial-upu pa si preberite v članku, ki so ga napisali pri Ajc.com.

6 komentarjev

Zanimiv gadget

Slo-Tech - Slovensko podjetje Avel Elektronik je pred kratkim začelo tržiti zanimivo napravico z imenom Internet pozivnik. Dotični gadget je namenjen uporabnikom dial-up interneta, ki vseeno potrebujejo prost telefon za sprejemanje kakšnih pomembnih telefonskih klicev. Zadevica namreč deluje tako, da vas ob primeru zasedene telefonske liije (recimo surfanje po internetu) opozori na prihajajoči klic in vam omogoči sprejemanje tega klica. Torej, če spadate med dial-up nesrečnike in vas ta zadevca zanima, kliknite sem.

5 komentarjev

Maxtorjev FireWire disk

Target PC - Na TargetPC boste našli test precej zanimive napravice, ki se ji reče Maxtor External 1394 Hard Drive. V osnovi gre za zunanji trdi disk, ki se z računalnikom sporazumeva s pomočjo Fire Wire vodila. Tukaj se ne bom spuščal v razglabljanja o uporabnosti in (ne)popularnosti FIre Wire vodila, tako verjamem, da bi dotična napravica prišla prav marsikateremu sistemcu ali naprednemu uporabniku, ki potrebuje praktično in portabilno napravo z veliko pomnilniško kapaciteto (kar 80GB!). Tudi cena je za takšen disk kar razumna (okoli $380), vsaj za tiste, ki takšno napravo dejansko potrebujejo.

0 komentarjev

Kako se znebiti System Restora v WinME?

Jaz - Vsi uporabniki WinMEja še kako dobro poznate system restore funkcijo, ki v bistvu le požira dragoceni prostor na disku. Redki boste sploh kdaj pomislili na to, da bi jo uporabili, diskovni prostor pa tudi ni tako poceni, iz česar sledi, da je zadeva za veliko večino neuporabna in nadležna. Sicer se je da izklopiti, toda v pravem duhu M$jevih aplikacij vedno najde načine, da se ponovno vklopi. Če vas ta zadeva moti, si oglejte to temo v Forumu, kjer je postopek za dokončno uničenje te nadloge. Thnx, Shadow!

8 komentarjev

Xyloc varnostna naprava

Little White Dog - Na Litttle White Dogu so objavili test zanimive napravice, ki sliši na ime Xyloc Wireless PC Security device. Gre za hardversko zaščito računalnika pred vdori... Če se vam to zdi nesmiselno, naj povem, da je še vedno večina vdorov v računalnike izvršena s pomočjo fizičnega kontakta in ne preko interneta. Zadevice, kot je Xyloc, so torej kot nalašč za kakšnega sistemskega administratorja, ki računalnika s pomembnimi podatki noče pustiti nezaščitenega.

0 komentarjev