»

Kitajci izboljšujejo prenos kvantnih šifrirnih ključev preko satelita

IEEE Spectrum - Kitajski raziskovalci so predstavili izboljšave v prenašanju kvantnih šifrirnih ključev skozi satelit Micius. Zmogljivost so povečali za štirikrat, kar pa je še vedno zgolj majhen korak proti praktični rabi takšne tehnologije.

Kvantno sporazumevanje prve generacije bo slonelo na rabi kvantnih šifrirnih ključev, katerih glavna značilnost je, da jih je nemogoče ukrasti, ne da bi njihovi uporabniki to takoj ugotovili. Tako je zaradi uporabe pojava kvantne prepletenosti, pri katerem kvantni stanji dveh delcev povežemo tako, da sprememba pri enem povzroči hipen učinek tudi pri drugem, ne glede na razdaljo med njima. Če torej šifrirne ključe zapakiramo v fotone in v prepletenih parih po en foton pošljemo vsakega na svoj konec komunikacijske poti, smo dobili najpreprostejšo obliko kvantno-komunikacijskega omrežja.

Toda pri takšnem prenašanju ključev imamo trenutno zaguljen tehnološki problem. V optičnih vlaknih prihaja do izgub signala, kar pri vsakdanji komunikaciji odpravljamo z...

1 komentar

Američani zaganjajo omrežja za kvantno komunikacijo

Slo-Tech - Blizu Chicaga nastaja 48-kilometrska povezava za preizkušanje novega načina deljenja kvantnih šifrirnih ključev, še ena pa ob vzhodni obali ZDA.

Bistvo kvantno-komunikacijskih omrežij so kvantni šifrirni ključi, zapisani s kubiti. Ti so zaradi zakonitosti kvantne fizike občutljivi na opazovanje: kdorkoli skuša prebrati v njih zapisano informacijo, jih obvezno nepopravljivo spremeni in se s tem izda. Tako je v teoriji mogoče napraviti sporazumevanje imuno na prisluškovanje, zaradi česar je področje seveda deležno pozornosti velesil. Potem ko so se Kitajci in Evropejci že pošteno vrgli v razvoj takšne vrste povezav, so se le zbudili tudi v Združenih državah. Univerza v Chicagu je pognala projekt Chicago Quantum Exchange, ki bo na ta način spojil sloviti...

9 komentarjev

Danes bo padel satelit UARS

NASA - Danes v večernih urah ali ponoči po srednjeevropskem času bodo na Zemljo prileteli ostanki odsluženega satelita UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je v Zemljini atmosferi med leti 1991 in 2005 raziskoval ozonsko plast na Zemlji. Po letu 2005 je bil satelit odpisan in neaktiven, sedaj pa ga bodo treščili na Zemljo, da ne bo blodil po orbiti in predstavljal nevarnosti za ostale predmete.

Točen kraj padca še ni znan in do samega trka tudi ne bo, bo pa NASA sproti objavljala vedno boljše približke, kam bodo treščili ostanki šest ton težkega UARS-a, ki ne bodo zgoreli že na poti v atmosferi. Za zdaj je jasno le, da ne bodo padli nad Severno Ameriko. Za Evropo podatkov še ni. Razlogov za preplah ni, saj dnevno na Zemljo prileti...

31 komentarjev

Prvi elektronski kvantni procesor

Dvokubitni procesor

vir: ScienceDaily
ScienceDaily - Ekipa raziskovalcev z Univerze Yale poroča, da so uspeli pripraviti prvi enostavni trdni kvantni procesor, s čimer so sanje o kvantnem računalniku korak bliže. Za izvedbo rudimentarnih algoritmov, kot je enostavno iskanje, so uporabili dva superprevodna dvo-kubitna čipa. O uspehu piše tudi Nature.

Običajni procesorji za predstavitev podatkov in njihovo obdelavo uprabljajo dvoje stanj - vključeno ali 1 in izključeno ali 0. Dva bita tako lahko shranita naslednje informacije: 00, 01, 10 ali 11. Kvantni sistemi pa poznajo še eno stanje, ki se mu pravi superpozicija stanj, ko ima bit vse vrednosti hkrati. To obilno poveča količino informacij, ki jih lahko shranimo, in hitrost, s katero jih lahko obdelujemo. Slednje kvantni računalniki izvajajo z izkoriščanjem še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost.

Ekipa teoretičnih fizikov je...

13 komentarjev

Kvantnim fizikom uspelo poslati kubit v vesolje

Prikaz poskusa

vir: Slashdot
Slashdot - Kvantna informacijska omrežja, ki se ponašajo z nadvse hvaležno lastnostjo, da zaenkrat ni poznanega postopka, kako bi lahko odposlanim kubitom prisluškovali, ne da bi uničili samo informacijo in posledično zagotavljajo popolno varnost komunikacije, so danes postala še korak bližje realnosti. Kljub temu, da se znanstveniki že lep čas poigravajo z razpošiljanjem kubitov, zakodiranih v fotone na Zemlji, prav Zemljina atmosfera...

3 komentarji

Nov preboj na področju kvantnih računalnikov

Nature - V včerajšnji številki revije Nature je izšel članek v katerem avtorji trdijo, da jim je uspelo upravljati spin enega samega elektrona. Rezultati kažejo, da sedaj razpolagamo z vsemi elementi za izgradnjo kvantnih logičnih vrat, saj je poizkus pokazal, da je mogoče spin posameznega elektrona uporabiti kot kvantni bit v kvantnih računalnikih.

Sedaj mora samo še nekdo iz gradnikov sestaviti logična vrata ter tako dobljene gradnike sestaviti v vezje. Kvantni računalniki v naslednjih 15 letih?

20 komentarjev

Kvantni računalniki počasi postajajo resničnost

Wired News - Znanstvenikom v Avstraliji je uspelo upočasniti laserski curek in ga ujeti v kristalu. Hitrosti svetlobe v mediju so tako upočasnili na le nekaj sto metrov na sekundo, kar jim sedaj omogoča, da svetlobo shranijo in jo po potrebi prikličejo. Svetlobo so upočasnili s silikatnim kristalom, ki so ga oplemenitili z zelo redkim elementom, prazeodim-om. Kako trik deluje si preberite tukaj .

Mogoče bodo naši pravnuki nekoč igrali Duke Nukem forever na kvantnih računalnikih. [>:D]

21 komentarjev

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

Kvantna računala vedno bližje

New Scientist - Sicer nisem kvantni fizik in nikakršen znalec, toda tole je tudi zame zelo zanimivo.

Erwin Altewischer in njegova ekipa na univerzi Leiden na Norveškem so ugotovili, da kvantno povezani fotoni v parih lahko prehajajo tudi skozi kovino, ne da bi pri tem bila povezava prekinjena in brez ločitve fotonov. Še pred kratkim časom so mislili, da se povezava pri prehodu prekine in da so vezi veliko bolj šibke kot so se izkazale kasneje.

Pare fotonov so pošiljali skozi tanko plast zlata. To zlato je bilo dovolj debelo, da skozi ni prepuščalo svetlobe. Imelo je luknje velikosti 200 nanometrov, kar je premalo za valovno razliko svetlobe. Kako so potem fotoni "gradniki svetlobe" lahko šli skozi boste vprašali? Ko je fotonski par zadel ob zlato so se proizvedli plazmoni, ki so se lahko stisnili skozi luknjice in na drug strani zopet ojačali in oddali fotone, ki pa so bili na začudenje in veselje znanstvenikov še vedno povezani. Kaj jim to odkritje pomeni verjetno še dolgo ne bomo izvedeli, vemo...

7 komentarjev