»

Danes ponoči Lunin mrk

Levo: fotomontaža, kako bi Lunin mrk opazovali z Lune (torej gre za Sončev mrk). Desno: Lunin mrk z Zemlje.

Slo-Tech - Danes ponoči bo viden zadnji letošnji Lunin mrk, ki se bo v naših krajih začel ob 3.07 po lokalnem času, ko bo Luna vstopila v Zemljino senco. Popolni mrk se bo pričel ob 4.11 in bo trajal do 5.23, Luna pa bo v celoti zapustila senco ob 6.27. Luna je vzšla že ob 18.33 in bo zašla ob 7.06, torej bo mrk v celoti viden. Letošnji mrk je poseben še zaradi tega, ker se bo zgodil, ko bo Luna najbliže Zemlji. Luna se giblje po eliptični orbiti, njena oddaljenost pa v povprečju variira od 356.400 do 405.400 kilometrov. To je tudi razlog, da so nekateri Sončni mrki kolobarjasti, če je Luna tedaj predaleč. Naslednjič bo krvava luna na nebu - tako imenujemo mrke, ki se zgodijo, ko je Luna v perigeju oziroma prizemlju - leta 2033.

S tem mrkom se končuje trenutna tetrada, ki so jo sestavljali še Lunini mrki 15. aprila in 8....

40 komentarjev

Danes zvečer delni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Lunin mrk, saj bo Mesec potoval skozi Zemljino senco. Luna ne bo s celotno ploskvico v Zemljini senci, ampak bo večji del v resnici prešel le skozi polsenco. Mrk bo zato eden krajših, zakrite (v senci) pa bo največ 0,3 odstotka Lunine ploskve. Kljub temu se bo Luna opazno potemnila, saj bo cela v Zemljini polsenci.

Mrk se bo začel ob 20.03 uri po našem času, ko bo Luna vstopila v polsenco, vrh bo dosegel okrog 22.07 ure, končal pa se bo dvanajst minut čez polnoč. Luna danes vzide že ob 19.55, tako da bomo lahko iz Slovenije spremljali celoten mrk.

...

22 komentarjev

Popolni lunin mrk

nedavni popolni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri nas čaka zelo lepa večerna predstava, eden najdaljših popolnih luninih mrkov. Luna bo pri nas sicer vzšla že v delnem mrku, vendar bo popolni mrk viden v celoti. Glede na pot po kateri bo Luna potovala po zemljini senci, bo verjetno mrk zelo temen, vendar je svetlost Lune med mrkom precej odvisna od prosojnosti zemljine atmosfere.

Potek mrka:
19:24:34 - Začetek polsenčnega mrka
20:22:56 - Začetek delnega mrka
21:22:30 - Začetek popolnega mrka
22:12:37 - Maksimum
23:02:42 - Konec popolnega mrka
00:02:15 - Konec delnega mrka
01:00:45 - Konec polsenčnega mrka

Za ogled Luninega mrka ne potrebujete zaščitnih filtrov, saj ni bojazni za poškodbe oči. Tako lahko mrk opazujete s prostim očesom, daljnogledom ali...

31 komentarjev

Za silvestrovo modra luna in mrk

Slo-Tech - Če boste danes ponoči na silvestrovanju kje na prostem in vam pogleda v nebo ne bodo zakrivali oblaki, se splača poiskati luno. Redko se namreč primeri, da lahko prav ob izteku starega leta na nebu opazujemo še kakšen zanimiv astronomski pojav. Danes smo priče kar dvema in oba sta povezana z luno.

Danes je polna luna in to ne kar vsakršna, marveč gledamo tako imenovano modro luno. Lunin cikel traja 29,53 dneva, medtem ko povprečni koledarski mesec traja 30,4 dneva. To pomeni, da vsak mesec vidimo vse lunine mene, ki pa so en ali dva dneva hitreje kot pretekli mesec. Tako se približno vsakih 2,7 leta primeri, da se v enem koledarskem mesecu pojavita dve polni luni - drugo imenujemo modra luna (obstaja še nekaj drugih...

31 komentarjev

Najdaljši sončev mrk 21. stoletja

NASA - Jutri, 22. 7. 2009, bo popolni sončev mrk. Sam pojav sicer ni nič nenavadnega, saj ga lahko opazujemo v povprečju vsakih 18 mesecev, vendar je tokratni vreden omembe iz dveh razlogov. Prvi razlog tiči v eliptičnih tirnicah planetov in lun. V tem času je namreč Zemlja najbolj oddaljena od Sonca, Luna pa je najbližje Zemlji. Gledano iz perspektive opazovalca na zemeljskem površju to pomeni, da je navidezna velikost Luna največja, Sonca pa najmanjša. Zato bo ta mrk najdaljši popolni sončev mrk 21. stoletja, ki bo v središču sence trajal kar 6 minut in 39 sekund (za primerjavo - sončev mrk avgusta leta 1999, ki je bil viden tudi v naših krajih, je trajal največ 2 minuti 22 sekund; najdaljši teoretični sončev mrk pa lahko traja 7 minut in pol). Drugi razlog pa je ta, da lunina senca potuje čez zelo obljudene kraje Indije in Kitajske in preko kar nekaj večmilijonskih mest, kot so Varanasi, Shanghai, Hangzhou, Chengdu itd... Zato bo ta mrk verjetno najbolj opazovan mrk v celi človeški...

24 komentarjev

Delni sončni mrk danes

Vir: http://www.gimvic.org

Slo-Tech - Letos smo lahko že opazovali lunin mrk, danes pa bomo po dolgem času spet videli sončnega. Medtem ko bodo na skranjem severu Zemljine oble lahko opazovali popolnega, pa bo pri nas viden le delni. Ob največji fazi bo namreč Luna zakrila le 12 % premera Sonca Luna se bo Sonca "dotaknila" ob 11. uri in 5 minut. Največja stopnja mrka bo ob 11. uri in 43 minut, konec pa bo nastopil ob 12. uri in 21 minut.

Pozor!
V Sonce nikoli ne glej brez zaščite. Primerna zaščita so posebne Mylar folije ali varilsko steklo z gostoto 14. Zatemnejena stekla, sončna očala, tudi, če jih zložimo več skupaj, niso primerna zaščita. Ob neprimerno zaščitenem opazovanju Sonca je posledica trajna okvara vida ali...

19 komentarjev

V noči na četrtek Lunin mrk

vir: NASA
NASA - Danes se dobro naspite, kajti naslednja noč bo za vse zvezdoglede sila kratka. V noči s srede na četrtek, natančneje 21. februarja 2008 kmalu po polnoči, bo Luna zašla v Zemljino senco, tako da bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk. Kronologija dogodkov po našem času bo:
  • 1:35. Luna vstopi v Zemljino polsenco.
  • 2:43. Luna vstopi v Zemljino senco, kar pomeni začetek izginjanja Lune.
  • 4:01. Luna je popolnoma v senci, začne se faza totalnega mrka.
  • 4:51. Luna začne zapuščati Zemljino senco, konec totalne faze.
  • 6:09. Luna zapusti Zemljino senco, konec mrka.
  • 7:17. Luna zapusti Zemljino polsenco.
Vse faze bodo iz naših krajev vidne, saj bo Luna vzšla že ob 18:07 prejšnjega dne, zašla...

70 komentarjev

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer

Slo-Tech - V soboto, 3. marca zvečer, bo popolni lunin mrk, v celoti viden iz Evrope in Afrike. Začel se bo 21. uri in 18 minut, popolni mrk bo trajal približno 1 uro, med 23:44 in 00:57, končal pa se bo ob 3:23 zjutraj. Zanimivost pri tem mrku je ta, da bo vsaj del mrka viden praktično na vseh kontinentih.


Vir: NASA
Novica na spaceweather: SpaceWeather.com

PS: UT = universal time. Če hočemo...

110 komentarjev

Delni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri, v četrtek, 7. septembra 2006, bo prišlo do delnega luninega mrka. Trajal bo od 16.42 do 21.00 ure ( UTC). Za izračun lokalnega časa moramo dodati 2 uri, torej bo mrk trajal od 15 do sedmih do enajstih zvečer z maksimumom ob 20.51. To pomeni, da boste vsi ljubitelji astronomije morali gledati proti vzhodu takoj, ko se stemni, če vas ogled mrka seveda zanima. Po besedah meteorologov bo vreme lepo, več podatkov pa lahko dobite s sheme stran na sunearth.gsfc.nasa.gov, ki so jo pripravili pri NASI.Vsi, ki vas zanima kaj bolj spektakularnega -- 22. septembra bo iz Južne Amerike viden popoln sončev mrk, zato pohitite z rezervacijami letalskih vozovnic.

16 komentarjev

Prehod Venere 2004

Potek prehoda

vir: Venus Transit 2004
Venus Transit 2004 -

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo...

27 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev