»

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

SIS-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Tudi pri SiS-u so se odločili, da po uspešnemu SIS735 ne bodo več spali na lovorikah, ampak bodo raje pridno delali na novih projektih. Prve sadove njihovega dela bomo okusili z njihovim naborom SiS650 za procesorje Pentium4, ki bo po specifikacijah enak prihajajočemu SiS645 s to razliko, da bo prvi vseboval še SiS315 grafično jedro, ki se po zmogljivostih lahko primerja s čipom GeForce 2 MX 200. SiS bo nabor 650 izdal novembra, ko bo izšel tudi Viin P4M266, ki bo prav tako vseboval integrirano grafično kartico. X-biti sicer navajajo, da bo SiS650 v marsikaterem pogledu boljši, saj bo vseboval boljšo grafično kartico, vendar bodo zahtevnejši uporabniki najverjetneje posegli po boljši grfični kartici, za admine pa je tako ali tako vseeno, če kartica zmore 3D pospeševanje ali ne.
SiS prav tako načrtuje nov nabor za Athlone, ki ga bomo ugledali v Q4 in se bo imenoval SiS 740. Po specifikacijah bo spet podoben SiS 735, vendar pa bo tako kot sorodnik za P4 procesorje vseboval SiS315...

0 komentarjev

Radovednost

M3DZone - Na mobilnem trgu grafičnih kartic se pripravljajo na boj. Hud boj. ATI bo poskušal ohraniti svoj prestol kralja mobilnih grafičnih kartic za leptope, medtem ko bo Nvidia z vsemi mogočimi prijemi poskušala prevzeti ta prestol.
Nvidii bo pri njeni misiji občutno pomagal nov mobilni čip. Ime mu je NV17M (NV17 je oznaka GeForce3. Dodatna črka M očitno pomeni mobility) in ima 128bit-ni DDR RAM interface na zelo malo prostora (NV17M je velik samo 31x31mm!). Veliko je izboljšav, ki bodo NV17M naredile precej boljšega od GeForceGO družine. O vseh novih funkcijah si preberite tukaj. Gre za zaupni, neuradi, neobstajajoči dokument do katerga so se fantje pri M3DZone nekako dokopali.

0 komentarjev

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

Pogumne izjave

X-Bit Labs - Samuel Liu, predsednik SiS-a, je na investitorski konferenci predstavil svojo vizijo razvoja SiS-a. Njegov načrt sestoji iz večih točk. Najpomembnejše bom opisal.
SiS bo začel za akresivno kampanijo oglaševanja svojega SiS635 čipovja za Pentium 3 procesorje in SiS735 čipovja za Athlon procesorje. Predvsem bo povdarjal, da so ta čipovja idealna za low-end sisteme in prodajalce že sestavljenih računalnikov (Compaq, IBM,...).
SiS veliko stavi na svoj SiS315 grafični čip. Stal bo pribljžno toliko kot Nvidia GeForce 2MX200, a njegove performanse bodo (tako vsaj načrtujejo) enake MX400. Torej idealna stvar za integrirano grafiko. (Mimogrede; SiS je očitno pozabil, da bo takrat izšel tudi Nvidiin Nforce).
Nekaj pozornosti gre tudi SiS645 čipovju za Pentium 4 procesorje s podporo DDR pomnilniku. Na (SiS-ovo) žalost pa je tukaj narobe načrtoval proizvodnjo. Sicer je masovno produkcijo čipa prestavil s novembra na september, a vseeno ne bo ujel Intela (Brookdale) in Vie (P4X266).
V tretji...

1 komentar

Copper Ramsinks

2fast CPU - Pa smo spet pri hlajenju RAM-a. Včasih se človek kar malce nostalgično spominja časov, ko računalnik ni potreboval nobenega hlajenja, potem pa so se hladilniki in ventilatorji začeli pojavljati tudi na komponentah in seveda na RAM-ih. Najprej smo videli Thermaltakov hladilni komplet za sistemski ram, danes pa si bomo ogledali še hladilnik za RAM-e na grafični kartici. RAM-i na grafični kartici so še vedno bolj v domeni zmogljivejših (in dražjih) grafičnih kartic, na cenenih karticah tipa GeForce 2 MX pa niso tako pogosti. Ker je izdelovanje majhnih hladilnih reber malce bolj zahtevna naloga, so nekatera podjetja zavohala denar in ponudila svoje rešitve. TweakMonster je ponudil svoje Copper Ramsinks-e, ki so lepe bakrene barve (izdelani so iz bakra). Odlika Copper Ramsinks je, da sedejo tako na DDR SDRAM, kot tudi na navadni SDRAM. Sicer od RAM hladilnikov ni za pričakovati kakih čudežev, vendar je pri ekstremnemu navijanju vsaka stopinja C še kako pomembna. Test najdete tukaj....

1 komentar

Basanje

X-Bit Labs - Že tako ali tako je trg nizko in srednje proračunskih grafičnih čipov prenatrpan. Trenutni boj poteka med Nvidio (in njeno GeForce 2 družino) in STM-jem (ki s svojim Kyrom 2 predstavlja zanimivo rešitev). Potem so tu še ATI, ki se trenutno pripravlja na izdajo Radeon-a 2, ki bo konkurenca GeForce3 in Matrox, ki bo s svojim G550 poskušal prevzeti del strank Nvidii in STM-ju s svojo srednje proračunsko kartico.
Kot da to ni zadosti, pa se je tudi SiS, proizvajalec veznih čipovij za matične plošče, odločil, da bo ponudil svojo rešitev. Tu ne bo šlo za integrirano grafiko ali kaj podobnega, čeprav ga bo SiS za to uporabljal, ampak za pravi grafični čip! Čip se bo torej dalo uporabiti tudi na grafični kartici, ampak njegov namen bo visoko zmogljiv integriran grafični čip, ki se bo verjetno prodajal z SiS veznimi čipovji. Čipovje bo naslednik SiS315 in se bo imenovalo SiS325 (kako originalno ). Kot njegov predhodnik bo imelo 256bit-ni 3D pogon in T&L enoto. Čip bo konkuriral Nvidiinemu...

0 komentarjev

SISova P4 čipovja

X-Bit Labs - Za ATIjem in ALijem je licenco za izdelavo P4 čipovij dobil še SiS. Tajvančki, pridni kot so, so že najavili dve čipovji za Pentiume4. Prvo se bo imenovalo SiS645, šlo bo pa za precej navadno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/2100 DDR DRAM. Prvi primerki se bodo pojavili avgusta-septembra, masovna proizvodnja pa se bo začela zgodaj 2002. Drugo čipovje se bo imenovalo SiS650, šlo bo pa za integrirano P4 čipovje z na novo razvitim grafičnim jedrom. Videli ga bomo enkrat sredi leta 2002.

0 komentarjev

ALi dobil Intelovo licenco

X-Bit Labs - Ko smo že pri Pentiumih4 povejmo tudi, da je licenco za izdelovanje veznih čpovij za ta procesor dobilo drugo neodvisno podjetje. Tako je prvi med tajvanskimi proizvajalci veznih čipovij licencno dobil prav ALi (čeprav je bilo za pričakovati, da bo to SiS). Seveda ALi ne počiva in tako je P4 vezno čipovje že na risalnih deskah. Izzid je pričakovan nekje ob koncu tega leta, čipovje pa bo podpiralo PC133 SDR DRAM in DDR DRAM. Prav tako bo vsebovalo nekaj posebnosti, kot naprimer AGP 8x in posebno High Speed Link Bus vodilo med South in North Bridgom.
Sedaj čakamo samo še na odobritev licence VIAi in SiSu in era poceni P4 veznih čipovij se lahko prične.

0 komentarjev