»

Linux bo morda pospešil delo računalniških forenzikov

CNet - Avstralski študentje so razvili na Linuxu osnovano forenzično programsko opremo za preiskovanje podatkov na trdem disku. Z razvitim orodjem želijo policiji pomagati pri prebijanju skozi rastoče število naročil za preiskavanje računalniškega kriminala.

Programska oprema omogoča preiskovalcem pregledovanje in zbiranje forenzičnih podatkov brez ogrožanja njihove integritete. Najbolj zanimiva pa je njena oblika:

„Orodje je Linux zgoščenka (Live CD), ki smo jo sestavili popolnoma na novo. Sredico in operacijski sistem smo prilagodili tako, da med delovanjem ne zapisuje na trdi disk ali druge medije za shranjevanje podatkov,“ je za avstralski ZDNet povedal programer Peter Hannay.

Operacijski sistem na živi Linux zgoščenki ima tako odstranjene določene dele, kar preiskovalcem omogoča pregledovanje podatkov na tak način, da ne vplivajo na napravo. V primeru, da bi se pokazala kakršnakoli možnost pisanja na medij, se orodje samodejno zaustavi. To je namreč pri forenzičnem preiskovanju...

15 komentarjev

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Shuttle predstavil Linux PC za $199

Shuttle PC v modri barvi

Slashdot - Shuttle je predstavil KPC Linux PC za borih $199, kar zadnje čase postaja trend - open source PC-ji. Računalnik poganja Intel Celeron, ki ga podpira Intel 945GC chipset in 512 MB delovnega spomina, medtem ko bo za shranjevanje podatkov poskrbel 60 ali 80 GB trdi disk. Dobavljiv bo v rdeči, modri, beli in črni barvi, vsaka pa bo imela drugačno poslikavo.




Pravtako so napovedali barebone sisteme z možnostjo nadgradnje na Core2Duo in 1 GB delovnega spomin, za skromnih $99. Vse to lahko pričakujemo v proti koncu prvega četrtletja.

S takšnimi ponudbami se bo Linux kmalu začel vse pogosteje pojavljat tudi med navadnimi uporabniki...

Slashdot.org in News.com

67 komentarjev

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev