»

Avtorji bežijo od Wikipedije

The Wall Street Journal - Slabih devet let po ustanovitvi Wikipedije avtorji začenjajo bežati od nje, kažejo raziskave, poroča Heise. Po podatkih Španca Felipeja Ortege naj bi namreč letos angleški verziji Wikipedije hrbet obrnilo kar 49.000 avtorjev, kar je desetkrat več kot lani.

Kot kažejo dnevniške datoteke na strani, je po devetih letih sodelovanje in soustvarjanje nove vsebine postalo težje. Prispevkih novincev so vedno pogosteje brisani, rast člankov pa je že zdavnaj zašla s prvotne eksponentne krivulje na navadno premico. Razlogov je več, med njimi cela množica strogih pravil za pisanje prispevkov, ki ustvarjajo red na strani, in pa ogromno število tem, ki so enostavno že zadostno opisane. Raste pa...

10 komentarjev

Ustanovitelj Wikipedije predstavil alternativo Googlu

vir: Delo
Delo - Ustanovitelj proste spletne enciklopedije Wikipedije - Jimmy Wales je v ponedeljek predstavil nov odprti spletni iskalnik Search Wikia. Glavna prednost iskalnika je odprtost oziroma transparentnost algoritma kar pomeni, da si lahko uporabniki ogledajo, kako algoritmi delujejo (kako je iskalnik sploh prišel do rezultata). V prihodnosti jih bodo lahko celo prilagodili po svojih potrebah.

Search Wikia je sicer komercialni projekt, ki naj bi se financiral z oglasi. Lastnik iskalnika je podjetje Wikia.com, ki ga je leta 2004 ustanovil Wales.

Vendar pa odprtost morda ne bo dovolj za uspeh iskalnika, saj so prvi odzivi predvsem negativni.



Vir: Delo.si, Ars Technica.

18 komentarjev

Blusens bo kmalu izdal GPS z resničnimi zračnimi posnetki

engadget - Špansko podjetje Blusens bo v kratkem izdalo dva nova GPS navigatorja (G01 in G02), pri katerih je podatek o položaju prikazan na resničnih posnetkih iz zraka. Pridobitev potrebnega slikovnega materiala je rezultat sodelovanja z ameriškim podjetjem Pictometry in norveškim kartografskim podjetjem Blom. Uporabljeni posnetki niso narejeni pravokotno na površje, temveč pod kotom ( georeferenced oblique pictures), kar seveda vsled boljše vidnosti hišnih pročelij (oziroma reliefa nasploh) še dodatno olajša navigacijo.



G01 ima 4,3 palčni zaslon, občutljiv na dotik, za povezljivost skrbi Bluetooth, podatke lahko shranjujemo na 30...

7 komentarjev

Dva milijona prispevkov na angleški Wikipediji

Slashdot - V času tega pisanja je ta številka že presežena, vendar je te dni angleška Wikipedija dosegla dva milijona vnesenih prispevkov. Drugomiljonski članek naj bi bil posvečen El Hormiguero-u, ki je komik na španski televiziji.

Vendar po zadnjih pregledih poročajo, da se za to "častno" mesto potegujejo kar trije prispevki. Kateri je dejansko na dvamiljontem mestu, bo znano, ko bodo pri Wikimedia Foundation preverili sistemske loge.

Vir

9 komentarjev

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Daily Tech - Jimmy Wales je v intervjuju za The Times izjavil, da namerava ustvariti spletni iskalnik, ki naj bi konkuriral Googlu. Komentiral je, da sicer ceni delo enega najbolj znanih spletnih podjetij, da pa je preveč enostavno manipulirati z njihovimi iskalnimi algoritmi, kar se izkaže v obliki popolnoma neuporabnih rezultatov, ki jih vrnejo določene poizvedbe (kot primer navaja Tampa hotels). Njegov bodoči projekt, iskalnik, naj bi, podobno kot Wikipedija, temeljil na glasu ljudstva, imenoval pa se bo Wikiasari. Poskusni izid naj bi se zgodil v začetku prihodnjega leta.

Dodatne informacije lahko najdete v izvorni novici na DailyTechu, ali pa v poročilu Ars Technice.

31 komentarjev

Papirnata Wikipedija

Yahoo News - Jimmy Wales, ustanovitelj največje proste spletne enciklopedija Wikipedija, je v ponedeljek dejal, da razmišlja o papirnati izdaji Wikipedije. Za zdaj je dosegljiva le prek interneta, kar je po njegovem mnenju ovira za dosego cilja proste dostopnosti znanja po celem svetu, ne le tistem koščku s hitrimi internetnimi povezavimi. Tako lahko od sredine prihodnjega leta dalje pričakujemo prvo tiskano izdajo Wikipedije, prav tako pa tudi verzije na CD-jih in DVD-jih, namenjene deželam v razvoju.

Wales je razmišljal tudi o spletnem vandalizmu, težavi, ki prizadene vse spletne strani, kjer uporabniki lahko prosto spreminjajo ali dodajajo vsebine. Kritični članki v Wikipediji so predvsem tisti, ki obravnavajo aktualno problematiko ali kontroverzne teme, naprimer iraško ali vietnamsko vojno, religijo itn. ( Primer vandalizma v članku o vietnamski vojni.) Takšne izpade sicer skrbniki relativno hitro popravijo, a so kljub temu moteči. Jimmy Wales je dejal, da Wikipedija razvija novo...

25 komentarjev