»

Uporabnikom za veljavnost certifikatov ni mar

CNet - V študiji, ki so jo izvedli na Carnegie Mellon University in katere podrobne izsledke kanijo javnosti prikazati avgusta na Usenix Security Symposium, so raziskovalci ugotovili, da je zaščita z opozorili pred pretečenimi certifikati slabo uspešna. Opazovali so 409 uporabnikov, ki so v veliki večini pri opozorilu, da je certifikat SSL potekel, enostavno kliknili Prezri. Zanimivo je, da bolj kot so bili uporabniki vešči tehnologije, v večjem deležu so težavo ignorirali.

Smisel certifikatov SSL je uporabniku zagotoviti, da je stran, ki jo obiskuje, avtentična. Res je, da običajno potečejo iz banalnih razlogov, a pretečen certifikat lahko pomeni tudi, da je uporabnik...

32 komentarjev

Odpuščeni računalničarji se zatekajo v kiberkriminal

Purdue - Podjetje McAfee, ki se ukvarja z razvojem protivirusnih orodij in računalniško varnostjo v širšem pogledu, je skupaj s Purdue University v raziskavi opazilo, da se odpuščeni računalničarji vedno pogosteje zatekajo h kriminalu. Finančna negotovost, ki je marsikaterega zaposlenega stala zaposlitve, povečuje število razočaranih in jeznih skrbnikov sistemov, ki se odločajo pravico doseči tudi na lastno pest.

Zadnji odmevni primer je bila logična bomba indijskega prorgamerja v strežnikih Fannie Mae, ki so jo k sreči pravočasno odkrili. Medijsko razvpit primer je tudi Terry Childs, ki je lani povzročil pravi kaos v San Franciscu, ko je spremenil gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema, zaradi česar je bil nekaj časa nemogoč dostop do policijskih kartotek, plačilnih list ipd.

Izsledki poročila so dokaj pesimistični. Zaradi ekonomskega pritiska, neaktivnosti policije, mednarodnih razlik v dojemanju zasebnosti in varnosti za to leto napovedujejo še več takih incidentov. Hkrati...

19 komentarjev

Johnny Chung Lee predstavil prihodnost iger

Slashdot - Johnny Chung Lee z pittsburške univerze Carnegie Mellon University je znova postregel s projektom, ki vključuje uporabo Wii Remotea - po enostavnem sledenju prstov in poceni multi-point interaktivnemu whiteboardu zdaj predstavlja "Head tracking" - sledenje gibanja glave. Tako dobi uporabnik efekt, podoben 3D prikazom in CAVE sistemom.

Vir in stran o njegovih projektih ter demonstracije.

14 komentarjev

Digitalizacija knjig in anti-spam obenem

Ars Technica - Vsi, ki se v zadnjih nekaj letih niste v kleti skrivali pred svetovnim spletom, gotovo pozate CAPTCHA, test človeškosti, ki od vas ob registraciji na različne forume, oddajanju komentarjev na bloge in v drugih podobnih situacijah zahteva, da z malce popačene slike razberete naključno kombinacijo črk, številk in drugih simbolov.

Raziskovalci z univerze Carnegie Mellon, ki so sistem CAPTCHA izumili, so sedaj pripravili njegovo nadgradnjo, katere namen je poleg obstoječega preverjanja, ali je uporabnik človek ali zlobni spamerski računalnik, še digitalizacija tekstov iz knjig in revij. Novi softver, imenovan reCAPTCHA, doda običajnemu testu še eno sličico z besedo, ki je računalnik sprva ne pozna. Ko dovolj uporabnikov doseže konsenz glede njenega črkovanja, se le-to zapiše v bazo, s čimer se v bistvu izvede zelo napreden OCR.

Glede na statistične podatke se dnevno opravi več kot 60 milijonov opisanih testov, ki v povprečju trajajo 10 sekund. To znese skupaj dobrih 150.000...

16 komentarjev

Wii še vedno vodilni

The inquirer - Nintendo v boju konzol zadnje generacije zaenkrat še kar prepričljivo vodi. Prejšnji mesec so prodali 259 tisoč primerkov svojega Wii-ja, na drugem mestu se je znašel Microsoft, ki je prodal 199 tisoč konzol, na repu lestvice pa je Sony s številko 130.000. Obenem je zanimiv tudi podatek, da se še vedno najbolje prodaja Playstation 2, ki avtorjem tudi dejansko prinaša zaslužek. Kljub vsemu pa analitiki menijo, da je uspeh Nintenda bolj začasen in da dolgoročno zaradi Wii slabše strojne zmogljivosti ne bo mogel zagotavljati tako dobrih rezultatov. Izvorna novica.

4 komentarji

Nova revizija Wii-ja bo zatrla čipe

DigiTimes - Ker Nintendo pri izdaji nove konzole ni na hardverskem področju delal tako veliko kot konkurenca, so v relativno kratkem času po izidu Wii-ja postali dobavljivi t.i. modchip-i, enostavno vgradljivi čipi, ki omogočajo uporabo neoriginalnih CD/DCD medijev in pogosto dodajajo konzolam različne funkcije. Posledica tega dogodka je dejstvo, da prodaja iger ni tako dobra, kot bi lahko bila, kar Nintendu vsekakor ni pogodu (čeprav služijo že s samo konzolo). V prihajajoči novi reviziji bodo tako svoj izdelek posodobili, da ga vsaj zaenkrat ne bo možno modificirati. V novici na DigiTimes pravijo, da bi modifikatorje najbolj ustavilo BGA pakiranje čipov, trenutne ovire pa bi znale biti odpravljene v manj kot mesecu dni.

18 komentarjev

Wii v februarju vodiilni

Yahoo News - Na Yahoo News poročajo, da so bili pretekli mesec s prodajo konzol najbolj zadovoljni pri Nintendu. Njihov Wii je kupilo 355 tisoč kupcev, kar je skoraj toliko, kot sta skupaj uspela napraskati tekmeca Microsoft in Sony z 228 in 127 tisoč prodanimi primerki. Po mnenju analitika Paula Jacksona je razlog za uspeh predvsem drugačen pristop, ki ga je ubral Nintendo. Namesto, da bi se spustili v hardversko tekmo, so delali na drugih področjih (tu je mišljen predvsem zelo inovativen krmilnik) in ustvarili mnogo medijske pozornosti, sedaj pa, tudi po zaslugi ugodne cene, žanjejo uspehe.

V končni fazi je to tako ali tako tudi najbolje za nas, kupce, saj nekoč vodilni Sony trenutno ni najbolj uspešen, kar bi znalo prinesti bolj enakovredne deleže na trgu konzol ter posledično ugodnejše cene. Ne pozabite na originalno novico.

12 komentarjev