»

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev

Eizo se ugasne sam

Senzor pod panelom

vir: engadget
engadget - Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za...

18 komentarjev

Discovery se je varno vrnil

NASA - Raketoplan Discovery se je v soboto zvečer varno vrnil na Zemljo po uspešni dokončani misiji STS-119. Misija, ki se je z več kot mesečno zamudo pričela 16. marca, je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila nov paket sončnih celic, ki bodo zagotovile dovolj energije za nadgradnjo kapacitete postaje s treh na šest ljudi. Mimogrede so na ISS zapeljali še japonskega astronavta, ki je zamenjal Sandro Magnus.

NASA je misijo označila kot zelo uspešno, saj so v trinajstih dneh potovanja okrog zemlje opravili kar tri vesoljske sprehode. Pri pristanku povsem brez zapletov ni šlo, saj so pristali skoraj dve uri kasneje, kot so pričakovali. Razlog je bilo slabo vreme nad Florido, tako da so naredili še en oblet Zemlje. Medtem...

1 komentar

Nič vatov za stand-by

Slashdot - Stanje pripravljenosti (stand-by) nas pri potrošni elektroniki razvaja, saj nam omogoča vklapljanje naprav na daljavo (bodisi iz Amerika prek interneta ali s kavča z daljincem), avtomatski vklop ob določeni uri (pralnega stroja ponoči) ali dogodku (monitorja ob nadaljevanju dela). Udobno, a ne brezplačno, ker naprave ob čakanju še vedno porabljajo kakšen vat ali dva. Britanska vlada je ocenila, da so seštevkih teh vatov znatni, saj znašajo v gospodinjstvih kar osem odstotkov vse porabljene energije.

Napredek so dosegli pri Fujitsu Siemens z novimi monitorji, ki v stand-byju ne porabljajo energije. Zasnova je relativno enostavna - kondenzatorji pri izklopu shranijo dovolj energije, da lahko spet premaknejo jeziček v releju, sončne celice pa zberejo dovolj energije, da vas zaslon počaka pet dni. Po daljšem času energije zmanjka in morate za vklop pritisniti običajni mehanski gumb. Tehnologija je primerna tudi za televizijske sprejemnike, še poročajo.

63 komentarjev

Dell ponovno zagorel

engadget - Očitno to postaja sindrom. Tokrat se je vnel Dell Latitude D410 v Singapurju. Podobno, kot v prejšnjih dveh primerih, še ni jasno, ali gre za baterije, ki jih je Dell že vpoklica,l ali za čisto nov problem.
Ameriški Dell se je vnel v stanju pripravljenosti (Stand-by). Lastnik tega tretjega prenosnika ni uporabljal, ko se je le ta odločil za spontani samovžig.

Trije Delli še ne prinesejo požara, a če se bo tako nadaljevalo, novice o vžigih ne bodo več novice, temveč le statistka. Zna se tudi zgoditi, da bo Dell postal "prenosnik leta" svetovnega društva piromanov.

20 komentarjev

Samsung še vedno prvi

X-Bit Labs - Po raziskavi, ki so jo opravili pri Semico Research, sodeč, se je trg pomnilnika v iztekajočem se letu povečal za osem odstotkov, še vedno pa večino (81 %) obvladujejo veliki proizvajalci. Na prvem mestu z 28,6 odstotnim deležem ostaja Samsung, sledijo pa mu Micron, Infineon (oba 17,2) in Hynix (15,9). Ostali proizvajalci pokrivajo manj kot pet odstotkov tržišča. Več o tem.

2 komentarja