»

Highpoint z 1,2 GB/s SATA RAID kontrolerjem

TG Daily - Podjetje Highpoint je računalniški trg obogatilo z novim SATA RAID kontrolerjem ( RocketRAID 2522), ki bi naj v striping RAID načinih omogočal prenose do 1200 MB/s. Kartica je primarno zasnovana za namestitev v PCIe x8 vmesnik, vendar jo lahko vstavimo tudi v PCIe x16 slot. V osnovi lahko na kontroler preko dveh internih mini-SAS konektorjev priključimo osem SATA I ali SATA II trdih diskov, s posebnim zunanjim razdelilcem pa lahko z RocketRAID 2522 povežemo tudi do 40 trdih diskov. Podprti RAID načini so 0, 1, 5, 10 in JBOD, pri čemer nadzor in urejanje povezanega diskovja poteka preko spletnega vmesnika. Cena kontrolerja še...

4 komentarji

Hitachi s Serial ATA-II diski še letos?

X-Bit Labs - X-Bit Labs poroča, da namerava izdelovalec diskov Hitachi še letos izdati novo generacijo diskov na Serial ATA-II. SATA-II je izboljšana različica prvotne tehnologije SATA, prinaša pa večjo propustnost in še nekatere novitete, ki so bile doslej v domeni SCSI-ja. Prvo čipovje, ki bo podpiralo novo tehnologijo, bo nVidiin nForce 4, ki ga pričakujemo novembra. SATA-II bodo podprli tudi izdelovalci krmilnikov RAID, kot so HighPoint, LSI Logic in Silicon Image. Hitachi navedb uradno ni komentiral. Več o tem.

0 komentarjev

Mobilni trdi diski

Tom's Hardware - Mobilnost oz. prenosljivost pomeni v današnjem svetu veliko, saj se potrebe po prenosnih trdih diskih večajo. Na tržišču je zaradi tega kar nekaj različnih proizvajalcev, ki so poskusili uspeti na tem področju.

Striček Tom je pod drobnogled vzel 6 različnih nosilcev podatkov in jih primerjal med seboj. Enote se ne razlikujejo le po kapacitetah temveč tudi po načinu prenosa, saj nekateri uporabljajo Firewrire, drugi USB in tretji Highpointov produkt e.SATA.

0 komentarjev

Test dveh Dual-Opteron plošč

Amdmb.com - AmdMB je pod drobnogled vzel dve osnovni plošči, na katere lahko navesimo dva AMDjeva 64-bitna Opterona -- Tyan Thunder K8S in MSI K8D Master. Plošči (kot lahko sklepate po novici spodaj) nista namenjeni končnim uporabnikom, marveč ciljata na trg strežniških sistemov. Na Tyanovo ploščo lahko poleg obeh procesorjev damo še 12 GB DDR pomnilnika, v PCI-X reže pa lahko zadegate kartice, ki potrebujejo malo več prenosa od navadnega vodila PCI. Poleg SATA RAID krmilnika na plošči najdemo še dvokanalni Ultra-320 SCSI kontroler, ki se s sistemom sporazumeva preko PCI-X. Ne manjkata tudi dve gigabitni mrežni kartici. Tudi MSIjeva plošča ne odstopa po specifikacijah, le da na njej ne boste našli krmilnika SCSI.

Test je bil zamišljen v redu, a izveden malo površno, saj lahko na grafih primerjamo le oba sistema medsebojno. Primerjavo s konkurenčnim dvoprocesorskim Itanium sistemom boste iskali zaman. Sistema so AMDMBjevci popeljali čez kopico testov, na koncu pa potegnili zaključek, do...

0 komentarjev

Predstavljen naslednik SCSI

News.com -

V New Yorku so na tamkajšnji ameriški inačici CeBIT-a trije zavezniki -- Hewlett-Packard, Seagate in Adaptec -- predstavili prototip novega načina dostopa do diskov, ki bo po njihovem mnenju nasledil zdaj uveljavljeni SCSI-standard. Novi standard se imenuje Serial Attached SCSI ali krajše SAS. Njegovi utemeljitelji verjamejo, da bo ta standard ostal korak pred SATA-standardom, ki se sedaj prebija v cenejše (domače) sisteme.

Prve Adaptecove krmilnike lahko pričakujemo s koncem tega leta, dočim je pričetek masovne proizvodnje in prodaje planiran za leto 2004. Zanimivo je še to, da bosta SAS in SATA uporabljala enake vodnike, le da bodo ti pri SAS lahko dolgi do osem metrov, medtem ko pri SATA le slab meter. Za prve verzije SAS napovedujejo hitrosti tja do treh gigabitov na sekundo, druga inkarnacija pa naj bi jih še podvojila. Tehnične karakteristike SAS-standarda uradno še niso potrjene, a pričakujemo lahko, da bo T10-skupina Mednarodnega komiteja za standarde informacije...

2 komentarja

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

LSI Logic predstavil novi RAID kontroler

X-Bit Labs - Tokrat je podjetje splavilo novi 4-kanalni RAID kontroler, ki se imenuje MegRAID i4. Novopečenec je narejen na Intel i960RS procesorju in je opremljen z dvema dvo-kanalnima IDE kontrolerjema, ki skupaj podpirata do 8 naprav. MegRAID i4 podpira RAID 0,1 in 5 ter tako ponuja veliko možnosti za upravljenje z napravami, ki so priključene nanj. Kontroler je izdelan kot PCI kartice polovične velikosti. Kot prvo je namenjen pripravljalcem sistemov in OEM partnerjem. Cena še ni znana.

0 komentarjev