»

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Microsoft - V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili...

27 komentarjev

Nova različica IE7 brez WGA

Beta News - Pri Microsoftu so izdali novo različico svojega spetnega brskalnika Internet Explorer 7. Izmed novosti, ki jih prinaša, najbolj izstopa odstranitev preverjanja pristnosti za Windows XP. Za piratom prijazno verzijo IE7 so se po besedah programskega managerja Steva Reynoldsa odločili zato, ker bi naj pri Microsoftu z vso resnostjo skušali pomagati pri zagotavljanju varnosti celotnega Windows ekosistema.

Poleg odstranitve WGA nov IE7 prinaša še naslednje novosti:
  • osnovna (menu) vrstica je privzeto vidna,
  • izboljšan je pregled funkcionalnosti za sveže uporabnike in
  • vključen je nov administracijski paket, ki bi naj poenostavil namestitev in urejanje nastavitev administratorjem v večjih podjetjih.

BetaNews, DailyTech in IE Blog. Na novico nas je opozoril StratOS.

19 komentarjev

Opera skladna z Acid2

OSNews - Naslednja novica bo nedvomno blagodejno vplivala na vse goreče privržence kulta Opere, pri čemer seveda ne mislimo na arije, temveč na internetne brskalnike [:D]. OSNews namreč poroča, da se je najnovejši build (8249) tega brskalnika uvrstil v elitni klub izdelkov, ki prestanejo test Acid2. No, da jim nekoliko ohladimo veselje, povejmo, da Opera ni prvi član tega ekskluzivnega kluba. Če gre verjeti Wikipediji, sta ta test že prej prestala Safari za Mac OS X in Prince XML (pretvornik iz XML v PDF), zelo blizu sta Konqueror in iCab. Članom Mozilline rodbine kljub trudu še nekoliko manjka do tega, medtem ko ta preizkus naj sploh ne bi bil glavni cilj razvijalcev prihajajočega IE7.

Sicer lahko omenjeni test vsakdo naredi tudi sam. Brskalnik je potrebno le usmeriti sem in rezultat primerjati z " pravilnim odgovorom".

29 komentarjev

Microsoft opozarja na Internet Explorer 7

Slashdot - Eweek poroča, da Microsoft zaradi neizbežnega približevanja izida prve beta različice brskalnika Internet Explorer 7 že opozarja razivjalce spletnih strani, naj le-te preverijo če bodo na novem brskalniku pravilno delovale.

Čeprav trenutno še pravzaprav ni veliko informacij, kaj bo novi brskalnik sploh vseboval, bi se naj le-te pojavile kaj kmalu, če lahko verjamemo Garyu Shareu, direktorju Microsoftovega oddelka za internetne platforme in varnostne produkte. Priporoča tudi, da naj razvijalci sledijo IEBlogu, kjer bi naj informacije o novem brskalniku dobili direktno od tehnične ekipe.

Ali je upanje, da se bo nov brskalnik držal standardov, prazno?

61 komentarjev

Internet Explorer 7 je vse bliže

Beta News - Microsoftovi programerji, odgovorni za vgrajen internetni brskalnik, dolgo niso izpljunili ničesar revolucionarnega, na drugi strani pa so razvijalci komercialne Opere in odprtokodnega Firefoxa pridno delali. Najboljši dokaz za to so tudi nenehni izbruhi novic o bliskovitem manjšanju Internet Explorerjevega kosa pogače v prid omenjenih konkurentov, ki so jih pred časom opazili tudi pri Microsoftu in se odločili, da nadoknadijo zamujeno ter pripravijo sedmo inačico svojega brskalnika.

Po prvotnih načrtih bi naj bil del novih Oken, nedavno pa je bil izid pomaknjen nazaj, IE 7 bo torej izšel pred Longhornom. Po besedah vodje projekta Chrisa Wilsona je prva beta že pred vrati, vsebovala pa naj bi večino ključnih funkcij, zaradi katerih uporabniki bežijo h konkurenčnim produktom. Na čelu čete so seveda popularni zavihki, sledijo pa poslastice za spletne oblikovalce - izboljšana podpora CSSu in prosojnim datotekam PNG. Omenjene zadeve so v Operi in Firefoxu do neke mere že podprte,...

41 komentarjev