»

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Novo tekmovanje X-prize

Slo-Tech - X-prize foundation oz. fundacija X-prize, ki jo poznamo po razpisu nagrade 10 milijonov $ za privatni suborbitalni človeški polet (nagrado je leta 2004 dobil team, ki je izdelal SpaceShipOne), pripravlja nov razpis za nagrado, ki se imenuje Automotive X-prize. Gre za izdelavo super učinkovitega avtomobila, ki zmore prevoziti 100 milj (161 km) z energijo, ekvivalentno tisti iz 1 galone goriva (3,785 litra). Cena serijske proizvodnje takega avtomobila mora biti "razumna", avtomobil pa mora upoštevati vse veljavne ameriške in mednarodne varnostne, ekološke in ostale standarde, hkrati pa mora ponujati udobje in opremo, kot jo imajo današnji avtomobili. Zaenkrat je izdan zgolj draft, ki spodbuja javnost k dodajanju popravkov in dopolnitev. Višina nagrade zaenkrat še ni znana. Nagrada bo uradno razpisana konec letošnjega leta.

Hkrati poteka tudi tekmovanje za osvojitev X-prize v genomiki. Za osvojitev 10 milijonov $ mora team sekvencirati 100 človeških genomov v 10 dneh.

13 komentarjev

Združili možganske celice s čipom

FOX News - Nedaleč od naše deželice, na univerzi V Padovi jim je uspelo s pomočjo proteinov vzpostaviti komunikacijo med nevroni in čipom. Član raziskovalne ekipe Stefano Vassanelli sicer pravi, da bodo minila še desetletja do praktične uporabe v medicini, saj se nevroni sedaj med simulacijami poškodujejo.

Že vidim Apple iLife BlackBox, ki bo poleg ostalega, v primeru nevarnosti naredil backup možganov. V primeru neuporabnosti biološkega telesa, te bodo prenesli na InternetHeaven oz. iWalhalla, če boste naročili vaše bodoče bivanje v skandinavskem pomnilniku.

46 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev