»

Prihaja družina Athlon II

Slo-Tech - Po besedah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč naj bi še pred septembrom AMD izdal Athlon II serijo procesorjev. Ime Athlon je zelo trdoživo (dodane so bile oznake XP, 64, FX in X2), s preimenovanjem pa postaja vstopna serija procesorjev.

Novinci, tako štiri, tri kot dvojedrniki (z manj predpomnilnika kot Phenom II čipi), bodi skupaj z novimi matičnimi ploščami, zgrajenimi okrog izboljšanega, 780G+ veznega čipovja, predstavljali novo platformo. Novo čipovje vsebuje hitrejši grafični čip, tokrat kar Radeon HD 4200, matične plošče z njim pa naj bi bile na ogled že junija na tajvanskem Computexu.

Govorice o močno podobnih modelih so se na spletu pojavile že prejšni mesec, novost pa je Athlon II poimenovanje, saj so bili prej oznaženi le kot Athlon X4 (oz. X3/X2). Štirijedrni Propus naj bi tako prišel z dvema megabajtoma (L2 in L3) predpomnilnika, trijedrna Rana s četrtino manj, 1,5 MB, Regor pa naj bi bili bodoči dvojedrniki.

Vse lepo in prav, a za večino uporabnikov si hitri...

9 komentarjev

Prihaja Dell Latitude XT2 Tablet PC

Daily Tech - Tiste, ki se navdušujete nad tabličnimi prenosniki (in imate hkrati debelo denarnico), bodo zagotovo zanimale informacije o prihajajočem Dellovem tabličnem PCju, poimenovanem Latitude XT2. Na spletni strani Engadget so uspeli izbrskati slike in specifikacije naslednika trenutno dostopnega Latitude XT tabličnega prenosnika. XT2 bo osnovan na Intelovi Centrino 2 platformi, ki bo podpirala januarja splavljene Penryn (45 nm) Core 2 procesorje. Prenosnik bo seveda naphan s standardnimi vmesniki za prenos podatkov, med katerimi bomo poleg Firewire vmesnika našli tudi zunanji SATA vmesnik ( eSATA). Opremljen bo tudi z ExpressCard režo (naslednik PCMCIA kartic) in čitalcem SDHC pomnilniških kartic.


12,1 palčni in okoli 1,6 kg težki prenosnik bo na voljo predvidoma novembra. Glede na to, da cena razpoložljivega modela...

8 komentarjev

Rekordno navitje AMD procesorja

Nordic Hardware - Kot je verjetno vsem navijalcem znano, se AMD-jevi proceosrji navijajo precej slabše od njihovih konkurentov iz Intelovega tabora. Dosedanji absoluten rekord v navitju AMD procesorja je tako znašal 4,26 GHz. Kljub temu so proceosrji Athlon 64 X2 z oznako Black Edition do določenbe mere omogočili boljše navitje, verjetno pa je svojega lastnika najbolj razveselil procesor Athlon 64 X2 5000+, navijanje katerega se je ustavilo pri rekordnih 4851 MHz. Pri tem je procesor ležal na Abitovi matični plošči AN-M2HD z veznim naborom GeForce 7050.

Več o tem na Nordic Hardware.

20 komentarjev

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje

Ars Technica - AMD je naznanil, da bo prekinil proizvodnjo obstoječih dvojedrnih procesorjev. Najprej je konec prejšnjega leta prekinil proizvodnjo serije X2 4x00+, v prvi četrtini tega leta pa se bodo poslovili tudi modeli X2 6400+ black edition, X2 6000+ 89W, X2 6000+ 125W ter X2 5600+.

Obstoječe procesorje bodo nadomestili s procesorji na novi arhitekturi, prva dva bosta AMD 6250 in 6050, frekvence pa še niso znane. Zaenkrat vemo le, da bosta procesorja imela 1 MB drugonivojskega (na jedro) in 2 MB tretjenivojskega (deljeno) predpomnilnika ter bosta predvidoma izdana v drugi četrtini leta.

Izvorna novica

50 komentarjev

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition

engadget - Po napovedih v juliju, je AMD včeraj splavil še svoj zadnji procesor v seriji Athlon X2, zgrajen v 90nm procesu. S tem bo pred prehodom na 65nm proces, ta tudi zadnji te serije. Athlon 64 X2 6400+ "Black Edition", kot so procesor poimenovali, je zasedel najvišje mesto v X2 seriji, saj tiktaka pri 3.2 GHz. Toliko znaša frekvenca pred kratkim izdanega Opteron 2224 in 8224 in 200 MHz več, kot predhodnji X2 top-end model 6000+. Novi procesor za AM2 podnožje ima 2 MB L2 prepomnilnika, vodilo HyperTransport podpira hitrost 2.0Ghz, TDP pa je po pričakovanjih 125W. Cena čez lužo je $239 za tisoč in več kosov. Novi model 6400+ se od predhodnikov...

72 komentarjev

Še več o Hammerju...

The inquirer - O arhitekturi Hammer procesorja, s katerim naj bi AMD začel invazijo na trg zmogljivih strežnikov in delovnih postaj, se lahko na internetu prebere marsikaj. Poleg Anandtechovega članka, sem zasledil še zanimivo razpravo na The Inquirerju, kjer so malce pošpekulirali o naslednjih dveh Hammer procesorjih:
  • Sledgehammerju - 1 MB L2 predpomnilnika in 3 HyperTransport kanali

  • Clawhammerju - 256 ali 512 KB L2 predpomnilnika in 2 HyperTransport kanala

Najbolj vroče so bile razprave o tem, zakaj ima prvi procesor 1 HT kanal več od drugega. Če vas zanima, potem kliknite sem in preberite celotno, malce daljšo novico.

0 komentarjev