»

GeForce 8800 GS: slike in specifikacije

ComputerBase - Nvidia kani za OEM trg izdati novo grafično kartico z imenom 8800 GS. Jedro ostaja enako kot pri večjih bratrancih, torej G92. Različica GS se bo od GT in GTS razlikovala po nižjem taktu delovanja jedra in pomnilnika (natančne specifikacije si oglejte tukaj, predvsem pa bo ožja pomnilniška širina, ki bo ne prav zavidljivih 192 bitna (384 MB).



Na spletu so se pojavili že prvi, neuradni testi, ki kažejo, da kartica doseže 16,6k točk v 3DM2k5 in 9.5k točk v 3DM2k6, kar predstavlja približno nivo stare 8800 GTS (G80).

Kdaj naj bi bila kartica na voljo, zaenkrat še ni znano, ena pa naj bi se gibala okrog 149-179 dolarjev. Kartica najbrž ne bo prav dolgega veka, ker naj bi jo v tem segmentu nasledil 9600 GT.

28 komentarjev

Kaj nam lahko še ponudi AMD?

Hartware.net - Včeraj so luč sveta zagledali prvi AMD-jevi štirijedrniki za namizne računalnike, ki v tem tretnutku ne izpolnjujejo pričakovanj in zaostajajo za Intelovimi procesorji. AMD se je znašel v nezavidljivi situaciji, saj že veliko časa ni zmožen konkurirati Intelu na področju zmogljivosti procesorjev, prav tako se nVidiine grafične kartice v večini primerov izkažejo za zmogljivejše od AMD-jevih Radeonov. Edino orožje ki AMD-ju ostane v vojni s konkurenti je cena izdelkov. Toda življenje se niti po ne tako uspešni predstavitvi novih procesorjev teče dalje, zato velja spoznati s čim nas lahko AMD preseneti (pozitivno ali negativno) v prihodnje.

V začetku prihodnjega leta se bosta danes predstavljenima procesorjema Phenom s frekvenco 2,2 oziroma 2,3 pridružili različici s frekvenco 2,4 oziroma 2,6 GHz. Poleg novih Phenomov bo v prvem četrtletju prihodnjega leta luč sveta zagledala tudi grafična kartica Radeon HD 3870 X2 z dvema RD670 jedroma na eni tiskanini. Frekvenca jeder bo enaka...

21 komentarjev

AMD R670 in R680

VR - Zone - Konec letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega leta naj bi AMd predstavil grafično kartico, ki bo temeljila na 55-nanometerskem grafičnem čipu RV670. Kot že samo ime kartice da slutiti, bo Radeon HD 2950 Pro nasledil sedanjega Radeona X1950 Pro. Luč sveta naj bi zagledali dve različici, Gladiator in Revival. Prvi bo opremljen s 512 MB GDDR4 pomnilnikom s frekvenco 1,2 GHz, njegovo jedro pa bo tiktakalo pri 825 MHz. Šibkejša različica Revival bo za razliko od Gladiator-ja opremljena s 256 oziroma 512 MB GDDR3 pomnilnika s frekvenco 900 MHz, njegovo jedro pa bo tiktakalo pri frekvenci 750 MHz. V obeh primerih gre za 256-bitni pomnilnik, samo jedro R670 pa premore 320 Stream procesorjev. Poleg tega bo Radeon HD 2950 Pro podpiral PCI Express 2.0 in novo Crossfire tehnologijo. Cena novih grafičnih kartic naj bi znašala 199 oziroma 249 ameriških dolarjev. Več o tem na VR-Zone.

V začetku prihodnjega leta naj bi luč sveta zagledalo tudi grafično jedro z oznako R680, pri katerem gre...

27 komentarjev

AMD: DX11 leta 2009?

Slo-Tech - Če gre verjeti na spletni strani Hardspell.com objavljenemu AMD-jevemu roadmapu, bo le-ta leta 2009 predstavil tretjo generacijo procesorjev Opteron, poleg tega pa naj bi luč sveta zagledale tudi grafične kartice s podporo DX11, ki jo bodo poleg namiznih računalnikov omogočali tudi prenosni računalniki. Verjetno bo v tem primeru šlo tudi za novo generacijo grafičnih kartic z oznako R800.

Več o tem si preberite na Hardspell.com

94 komentarjev

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

Slike R600

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile slike prihajajočega ATI-jevega grafičnega jedra R600. Z njih je razvidno, da bo šlo za precej velik čip, ki ima poleg tega še nevsakdanjo namestitev jedra. Kot je znano, bo grafična kartica, temelječa na omenjenem grafičnem jedru, luč sveta zagledala predvidoma februarja prihodnje leto.

Več slik najdete na Hardspell.

31 komentarjev

Nove slike PPU-ja

AGEIA PhysX, prve slike

Slo-Tech - O namenu in pomenu zelo zanimive in nekoliko skrivnostne fizikalne enote (PPU), ki jo podjetje Ageia razvija pod imenom PhysX, smo že poročali. Na strani Hardspell so se pojavile slike (ne sicer prve) ASUS-ove kartice, ki jo bomo, če bo žep dovolj globok, vgrajevali v naše mlinčke.

Kot je razvidno iz slik, kartica potrebuje dodatno napajanje, saj ji PCI utor očitno ne nudi dovolj energije. Predvsem upamo, da bo končni izdelek opremljen z, danes vse pogosteje uporabljenimi, heatpipe cevmi, kar bi omogočilo pasivno hlajenje PPU-ja. Slikan primerek kartice je opremljen z 128 MB Samsungovega RAM-a. Kartica naj bi bila končnim kupcem na voljo še letos.

Več slik je objavljenih na tem naslovu.

36 komentarjev