»

Mozilla Slovenija se predstavi

Mozilla Slovenija

Slo-Tech - Kljub temu da je Firefox že nekaj časa najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji, pri nas kar nekaj let nismo imeli osrednjega spletišča skupnosti uporabnikov, ustvarjalcev in ljubiteljev Mozille. No, vsaj posodobljenega ne. K sreči je ta čas minil, zato odslej ne bo več dileme, kje poiskati najnovejši Firefox v slovenščini in kje prebrati sveže novice iz sveta Mozille v maternem jeziku. Mozilla Slovenija z današnjim dnem začenja tudi akcijo zbiranja predlogov za izboljšave Firefoxa. Prvih 100 opisov, skic, fotografij, videoposnetkov, delujočih rešitev ali predlogov v drugi obliki bo nagrajenih z majico z motivom Firefoxa.

12 komentarjev

Firefox 2.0.0.12 z resno varnostno luknjo

Slashdot - Niti trije dnevi niso minili od izida Mozille Firefox 2.0.0.12, pa je že bila najdena prva kritična varnostna napaka v brskalniku.

Luknja se je pojavila v view source, ki skozi JavaScript omogoči dostop do vsebine praktično celotnega trdega diska. Zaenkrat se da zadevi izogniti z uporabo dodatka NoScript.

Izvorna novica je bila objavljena na Slashdotu, kjer se tudi krešejo mnenja o dejanski resnosti luknje.

75 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev