»

Izšel PHP 5.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija skriptnega jezika PHP 5.4 za pisanje dinamičnih spletnih strani. Novosti je kar nekaj, med glavnimi pa naštejmo izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki po ocenah prinese od 10- do 20-odstotni pospešek v npr. Wordpressu in Drupalu, in vgrajen spletni strežnik za testiranje. Sprva so to dvoje načrtovali šele za PHP 6, a so se odločili za implementacijo že v tej verziji, saj se je PHP 6 zaradi obilice dela s...

21 komentarjev

PHP4 se počasi poslavlja

Slo-Tech - Na uradni PHP-jevi strani so točno po treh letih odkar je bil izdan PHP5 sporočili, da bodo ob koncu tega leta (31.12.2007) prenehali nuditi podporo za PHP4.

Uporabnike PHP-ja pozivajo, naj čas do koca leta porabijo, za pripravo svojih PHP aplikacij za delovanje na PHP5. V ta namen so pripravili navodila za prehod iz PHP4 na PHP5, iz PHP5.0 na PHP5.1 ter iz PHP5.1 na PHP5.2.

Ob tej priložnosti je pametno omeniti še stran goPHP5.org, kjer je seznam aplikacij, ki bodo s 05. februarjem 2008 opustile podporo za PHP4, prav tako je na njihovi strani seznam gostovanj, ki so PHP5 enabled.

Glede na to, da je na seznamu goPHP5.org tudi phpMyAdmin upam, da bodo slovenska gostovanja to razumela, kot sporočilo, da je že čas da gredo na PHP5.

37 komentarjev

Glavni PHP razvijalec dal odpoved

Slashdot - Jani Taskinen, eden od glavnih razvijalcev Zend Engine-a (stvar, ki poganja PHP skriptni "jezik"), je dal odpoved. Od projekta se je poslovil preko php-internals mailing-liste, kjer je pustil za sabo tole poslovilno pismo. Za PHP, ki že tako preživlja težke čase, je to še dodaten udarec, ki bi lahko za sabo prinesel resne posledice. Kopija omenjenega poslovilnega pisma:
Thank you all for the last 6 years or so. It has been fun (sometimes) and many times not so much fun. Unfortunately I have had enough and I don't want to be associated with this project anymore. I'm sure most people (the ones who matter) can understand why. If someone doesn't, I could not care less. Take care. Please do not reply to this email. --Jani p.s. Delete my CVS account. I have no use for it anymore.

35 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

PHP 5.0.0 - druga beta

PHP -

Včeraj smo bili priča novi beta različici PHP 5, ki pa še ni primerna za resno uporabo. Največje spremembe se kažejo v Zend Engine 2, popolnoma pa so prenovili XML podporo (sedaj vse temelji na libxml2).

Za tiste, ki še ne vedo - MySQL je bil pred kratkim odstranjen iz PHP 5, saj njihovi licenčni pogoji ne sovpadajo s PHP-jevimi. Namesto tega so avtorji poskrbeli za "lahki" nadomestek -- SQLite.

Za preprosto manipulacijo z XML oblikami zapisa podatkov je na voljo še en "lahki" paket -- SimpleXML.

4 komentarji

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

PHP 5.0.0 -- prva beta

PHP -

Včerajšnji dan je izšla že dolgo pričakovana nova različica programskega jezika PHP. Veliko sprememb je že v samem jedru jezika ZendEngine. Predstavili so privatne, zaščitene in statične člane ter metode razredov. Tudi podpora XML je doživela prenovo. Da bi še bolj olajšali razvoj aplikacij, predvsem preprostih, so dodali SQLite, preprosto bazo podatkov, ki utegne pretrgati navezo PHP-MySQL. Zaradi nekompleksnosti po podatkih avtorjev v hitrosti marsikatere funkcije prekaša velikana PostgreSQL in MySQL. Izboljšana je tudi podpora tokovom (streams).

Če pa imate kakršnakoli vprašanja v zvezi z nadaljnim razvojem programskega jezika in njegovim motorjem, lahko odgovore nanje najdete na Zendovi spletni strani, kjer nanje odgovarjajo strokovnjaki, ki razvijajo PHP.

0 komentarjev