»

AMD se ne boji Nehalema

bit-tech.net - Novi Xeon procesorji, predstavniki Nehalem družine, se v testih večinoma odrežejo odlično in prejemajo pohvale z vseh strani. A vseeno to ni razlog za skrb AMDja, vsaj tako pravi Nigel Dessau, vodja marketinga, na svojem blogu. V samointervjuju je izpostavil razloge, zakaj je temu tako. Trg strežnikov primerja z avtomobili - večina kupcev si želi priti skozi mesto, pri čemer pa ni nujno, da bo najhitrejši avto tisti, z najbolšim časom od 0 to 100 km/h. Prodaja najhitrejših modelov (avtomobilov in procesorjev) namreč predstavlja zelo majhen odstotek celotne prodaje.

Glavni razlogi pa so seveda ekonomski, ki jim trenutna kriza ne pomaga. Nehalem Xeoni prihajajo na popolnoma novi arhitekturi, obenem pa uporabljajo še vedno dražji DDR3 pomnilnik. AMDjeva ponudba je seveda med seboj kompatibilna že od leta 2006, ko so predstavili Socket F, na isto podnožje pa prihajajo tudi 6 jedrni procesorji, vsi pa uporabljajo (zaenkrat še) cenejši DDR2 pomnilnik.

Za konec so se pošalili še z...

67 komentarjev

Avgusta štirijedrni Opteroni

AMD - Kljub govoricam o zamudi bodo AMD-jevi štirijedrni procesorji Opteron, ki jih bolje poznamo pod kodnim imenom Barcelona, kupcem na voljo že avgusta. Hkrati s standardnimi različicami bodo luč sveta zagledale tudi varčne različice z nizko porabo. Frekvenca procesorjev bo po AMD-jevih besedah znašala do 2 GHz, različice z višjimi frekvencami gre pričakovati v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

11 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

AMD v škripcih

TG Daily - AMD v ZDA hitro izgublja svoj tržni delež prodanih procesorjev v predpripravljenih računalniških sistemih, saj je le ta v prvem četrtletju letošnjega leta bil le še 43 odstoten, kar je v primerjavi s 77 odstotki v enakem obdobju lani precejšen padec. Poleg tega naj bi bili procesorji s kodnim imenom Barcelona kupcem na voljo kasneje, kot je bilo sprva predvideno, saj naj bi postali dobavljivi šele v četrtem četrtletju letošnjega leta, oziroma po najbolj črnem scenariju v začetku prihodnjega leta. S podobno situacijo se AMD sooča tudi na trgu grafičnih kartic, vendar naj bi nove grafične kartice serije Radeon HD 2x00 stanje nekoliko popravile, tako vsaj upajo v Sunnyvale-u.

Več o tem na TG Daily.

49 komentarjev

AMD predstavil Live!

AMD - AMD je predstavil Live! platformo, namenjeno multimedijskim računalniškim sistemom. Po besedah AMD-ja, Live! uporabnikom omogoča enostavno predvajanje in urejanje multimedijskih vsebin in njihovo izmenjavo in skupno uporabo z drugimi uporabniki Live! sistemov. AMD Live! PC, ki temelji na dvojedrnem procesorju Athlon 64 X2, bo kupcem na voljo naslednji mesec, med drugim bodo svoje Live! PC-je kupcem ponudili Acer, Alienware, Fujitsu Siemens in HP. Prav tako je AMD razvil poseben paket programske opreme za omenjene sisteme z imenom LIVE! Entertainment Suite. V drugi polovici leta naj bi AMD predstavil še Live! platformo za prenosnike, temelječo na Turion 64 X2 procesorjih.

Več o Live! si preberite v AMD-jevem poročilu za javnost ter v novici na daily-Tech-u, oziroma obiščite spletno stran Amdlive.

9 komentarjev