»

65 let jedrske dobe

Slo-Tech - Na današnji dan drugega decembra pred 65. leti, je bilo iz Chicaga v Washington Jamesu Conantu, enemu od vodij Projekta Manhattan, poslano naslednje sporočilo:
'Italijanski pomorščak je pristal v novem svetu... Domorodci so bili prijazni'
Na ta dan je skupina pod vodstvom fizika Enrica Fermija prvič v človeški zgodovini uspela sprožiti kontrolirano samovzdržno jedrsko reakcijo v reaktorju CP-1, ki je bil zgrajen pod stadionom Chichaške univerze.

Poskus je bil prelomnica pri preučevanju jedrske energije, saj je pokazal, da je uporaba jedrske energije, ne samo teoretično, ampak tudi praktično mogoča.

55 komentarjev

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.



Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

Novi mejniki Wikipedije

Wikipedia - Prosta enciklopedija Wikipedija, ki je morda eden najboljših dokazov, kaj vse zmore narediti podoben princip kot pri odprti kodi, je doživela še en pomemben mejnik. Angleška različica je po malo več kot 4 letih včeraj dočakala že petsto tisoči članek. Ta jubilejni članek je posvečen neprostovoljnim naseljem v Sovjetski zvezi. Če se bo rast nadaljevala z enakim tempom kot zadnje leto, lahko že ob letu osorej pričakujemo sedemmestno številko.

Ne počivajo pa niti v slovenskem štabu, ki deluje že nekaj več kot 3 leta, je pa glede na komaj dvomilijonsko bazo govorcev prava uspešnica, saj je 7. februarja prebil magično mejo 10.000 člankov (o generalu Ralphu Alexandru Cochranu), 13. marca pa je dočakala že 11.000 članek. Še pred slabim letom se ja ta številka gibala okrog "skromnih" 4.000.

Ker je vsebina Wikipedije dostopna vsakomur brez omejitev in ker jo lahko ureja vsakdo, ste vabljeni, da še sami kaj dopišete, dodate, popravite kakšno tipkarsko napako, prispevate kakšno sliko...

15 komentarjev

Pred letom dni na jutrišnji dan...

Slo-Tech - ...je za srčnim napadom umrl avtor Štoparskega vodiča po galaksiji, Douglas Adams. Na nek način bomo njegova dela počastíli jutri, 14.5.2002, v Kiberpipi, na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Douglas Adams Memorial Night (ali, krajše, DAMN [:D]) se bo odvil jutri s pričetkom ob 18:00. Vstopnina je 100 SIT, razen če s sabo prinesete brisačo. V kinodvorani se bo vrtela BBCjeva radijska oddaja ŠVPG, v glavnem prostoru pa izseki iz filma.

Se vidimo.

11 komentarjev

Zadnja riba Adamsa Douglasa

Slashdot - Za vse Adamsove fane. Kljub temu, da je rekel zbogom in, da se je zahvalil za vse ribe (slava mu!), vse kaže, da bo posthumno izšla njegova poslednja stvaritev. Na njegovem računalniku naj bi našli razne datoteke, ki predstavljajo šesti del triologije štoparskega vodnika. Knjiga je nastajala 11 let in na disku so našli nešteto njenih različic. Pisatelj nikoli ni bil zadovoljen s svojim delom, zato je ni hotel izdati.
Knjiga bo sicer urejena, a ne bo dokončana. Luč sveta bo ugledala znotraj celovite zbirke avtorjevih del, med katerimi bo kar nekaj še neobjavljenih. Izid je napovedan za mesec maj, naslov šestega dela vodnika pa bo "Losos dvoma" (Salmon of doubt).

Mimogrede, bi se vam zdelo fer, da vam brskajo po računalniku, ko umrete?

11 komentarjev

Malo drugačna anketa

Slo-Tech - Preden se pojavi slycer z njegovim paketom novic, pa še obrazložitev ankete. Enostavno se mi ni več dalo spraševati specifikacij vašega računalnika, zato sem kar ukradel Douglas Adamsovo idejo iz Štoparskega vodiča po galaksiji - in vas vprašal, kaj menite o digitalnih urah. Sodeč po trenutnih rezultatih, je imel žal že preminuli gospod Adams prav.

1 komentar

Žalosten dan

Slo-Tech - Danes je v svojem domu v Kaliforniji umrl pisatelj Douglas Adams. Ker sem hotel, da bi bilo posvetilo res posebno, sem prosil witch_ursulo, da namesto mene napiše slovo, saj je ona prebrala domala vse njegove knjige.

witch_ursula: Danes je žalosten dan za vse štoparje. Douglas Adams je pri 49 letih poštopal napačno ladjo in odneslo ga je v vsemirje. Za njim je ostala zapuščina, ki je marsikomu odprla popolnoma nove poglede. Njegova trilogija v štirih delih (kot je sam zapisal) in jih je v resnici pet, je bila marsikomu zelo blizu zaradi neverjetne domišljije, ki jo je avtor premogel. Zaradi idej, ki so navdušile svet. Zaradi karakterjev, v katerih je vsak našel nekaj svojega. Napisal je še druge knjige (Long Dark Tea Time Of The Soul, Dirk Gently's Holistic Agency,...), ki so pa manj znane. Njemu v čast predlagam, da pod zvezdni svod prižgete svečo in ob njej preberete kako njegovo knjigo. Čeprav ste jo prebrali že tisočkrat. In stavim, da boste tudi tokrat našli detajl, ki ga prej...

44 komentarjev