»

Družina Radoenov HD 6000 se širi

6670 na levi, 6570 na desni

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Najzmogljivejšim karticam družin Radeon HD 6900 in 6800 je AMD pred kratkim dodal še velikim proizvajalcem namenjena Radeona HD 6770 in 6750, ki sta pravzaprav popolnoma enaki kartici, kot Radeona HD 5770 in 5750. Družina Radeonov HD 6000 je doživela še eno širitev s karticami, ki se uvrstijo pod ti dve novinki, a gre za razliko od njiju dejansko za nove čipe, čeprav je njihova zasnova še vedno reciklirana. Najhitrejši Radeon HD 6670 v primerjavi s predhodnikom HD 5670 dobi dodatnih 80 senčilnikov, 4 teksturne enote in 25 MHz pri frekvenci, kar pomeni da srce predstavlja jedro Turks s 480 senčilniki in 24 teksturnimi enotami, ki tečejo pri 800 MHz. Gigabajt pomnilnika je še vedno tipa GDDR5 s frekvenco 1 GHz (efektivnih 4 GHz).

Nekoliko počasnejši Radeon HD 6570 uporablja enako jedro, a je...

8 komentarjev

Artic Cooling Accelero S1

Artic Cooling Accelero S1

Slo-Tech - Proizvajalec hladilnikov za procesorje in grafične kartice Artic Cooling je predstavil svoj najnovejši hladilnik za grafične kartice, ki sliši na ime Accelero S1. Gre za pasiven hladilnik s štirimi vročimi cevkami (Heat Pipe) in veliko hladilno površino.

Hladilnik je možno namestiti na Radeone serij X1950, X1900 in X1800 ter na GeForce serij 7950, 7900, 7800 in 6800. Priporočena cena hladilnika znaša 29 ameriških dolarjev oziroma 24 eurov, vendar v to ceno ni vštet davek na dodano vrednost.

Več o Accelero S1 najdete na uradni strani proizvajalca.

4 komentarji

Test heatpipe hladilnikov za grafične kartice

Slo-Tech - Pri THG-ju so včeraj objavili dokaj zanimiv test hladilnikov za grafične kartice. Za podlago so uporabili eno bolj vročih kartic - Radeona X1900 XTX - ki se je opremljen s tovarniškim hladilnikom pod obremenitvijo ogrel do 90°C. Nadležno brnečo napravico so zato poskušali nadomestiti s petimi različnimi aftermarket izdelki proizvajalcev Zalman, Thermalright, Sytrin, Arctic cooling in Evercool ter medsebojno primerjali dosežene nivoje glasnosti in temperature. Če vas zanimajo rezultati, si vzemite 15 minut časa in preberite celoten test.

5 komentarjev

Vodno hlajen Xbox 360

vir: Water-Cooling.com

Slo-Tech - Konzole Xbox 360 sicer ne spadajo med najglasnejše stvari na svetu, večine lastnikov verjetno zvok hladilnega sistema sploh ne moti. Paulus s strani Water-Cooling.com, očitno spada med tiste, ki se s prejšnjo trditvijo ne bi strinjali, saj se je odločil da v omenjeno konzolo vgradi vodno hlajenje.

Več o tej zanimivi rešitvi tule in na forumu Water-Cooling.com, kjer lahko preberete vse o nastajanju posebnega hlajenja.

12 komentarjev

Zalman predstavil dodatek hladilnemu sistemu VF700 - ZM-VHS1

Zalman - Na Zalmanovi spletni strani je bilo že pred nekaj meseci moč zaslediti dodatek za hladilni sistem Zalman VF700 imenonovan ZM-VHS1. Gre za pasivno hladilno telo iz modro eloksiranega aluminija, namenjeno zamenjavi obstoječega hladilnika high speed interconnect čipa oz. čipa HSI, ki ga najdemo na grafičnih karticah nVidia GeForce serije 6200 in 6600 na AGP vodilu. Kakšne posebno uporabne vrednosti temu izdelku ne gre pripisati, saj so na vseh grafičnih karticah s čipom HSI slednji opremljeni z adekvatnim hladilnikom. Nič pa ne bi bilo narobe, če bi ga prilagali obstoječemu sistemu VF700.

9 komentarjev

Test termalnih past @ OC Oustralia

Overclockers Australia - Termalna pasta je nujno zlo vsakega računalnika, saj brez nje tudi najboljši hladilniki zaradi slabega stika s procesorjem ne pridejo do izraza. Včasih se malo nostalgično spominjam časov, ko si na procesor samo nasadil hladilnik in hlajenje procesorja je bilo tu. Danes je vse skupaj malce bolj zapleteno, saj so se pod pritiskom overclockerske publike pojavile številne paste in izbira dobre termalne paste je postala skoraj nekaj takega kot izbira dobrega hladilnika, saj vas lahko napačna izbira paste prikrajša za sanjsko navitje procesorja. In katera pasta je najboljša za navijanje? Sicer že slišim, kako večina izmed vas vzklika "Arctic Silver 2", vendar pa vas moram razočarati, da tudi Arctic Silver 2 ni najboljša, saj obstajajo nekateri primerki, ki Silverje prehitijo. Sicer ne tako opazno, vendar je včasih vsaka stopinja minusa še kako pomembna. Če vas zanima kateri proizvajalec je Arcticu zbil krono iz glave, si oglejte tole primerjavo na Overlcokcers Australia, kjer so...

0 komentarjev

Athlon 1.5GHz samo s pasivnim hladilnikom... sanje?

Tech Report - Nekaj dni nazaj ste lahko tudi na Slo-Techu prebrali, da AMD eksperimentira z novo različico naravnega (hm, prej so rekli, da je umetni... doh [:\\]) silicija, ki precej bolje prenaša toplote. The Register sporoča, da so direktno iz Austinske tovarne dobili informacije o Palomino prototipu, ki naj bi deloval samo s pomočjo majhnega pasivnega hladilnika. Da je to precejšenj korak naprej od dosedanjih masivnih, aktivno hlajenih hladilnik na Athlonih verjetno ni treba posebej poudarjati. Samo zamislite si overclockabilnost tega čipa s poštenim hlajenjem. Slin [8-O]!

3 komentarji