»

Našli vodo

Slashdot - Znanstveniki so prvič uspeli dokončno najti vodo na planetu, ki ni del našega Sončevega sistema. Vodo poseduje plinski orjak HD 189733b v ozvezdju Lisice, ki je podoben našemu Jupitru, le da kroži bistveno bliže svoje zvezde. Dokaz so našli med prehodom planeta čez svojo zvezdo z opazovanjem oddane svetlobe v IR-spektru. Kljub temu ne pričakujte življenja, saj vodna para z 1000 K nekako ne sodi v najožji krog favoritov. Klik!

32 komentarjev

Morski psi se lahko nespolno razmnožujejo

Slashdot - Slashdot poroča o nedavnem odkritju ameriških in irskih znanstvenikov, ki so v nekem živalskem vrtu opazili, da je na svet privekal mladič morskega psa (samička), kljub temu, da so bile v istem bazenu zgolj tri ženske pripadnice vrste. Po analizi genetskega zapisa so ugotovili, da je nova stanovalka nastala v procesu partenogeneze (vrsta nespolnega razmnoževanja) brez oploditve z moškimi spolnimi celicami, kar je dokaz, da se določene vrste morskih psov lahko razmnožujejo tudi brez spolnih odnosov.

Izvorna novica.

98 komentarjev

V srbskih rudnikih odkrit Kriptonij

Slashdot - V srbskih rudnikih so odkrili neznan mineral, ki ga niso mogli identificirati, zato so na pomoč poklicali minerologe iz Londonskega muzeja zgodovine. Dr. Chris Stanley je po natančni analizi identificiral mineral, saj je na internetu ugotovil, da zapisi že obstajajo. Bil je presenečen, da se je ta zapis pojavil v zvezi z mineralom, ki ga Lex Luthor ukrade iz muzeja v filmu Superman Returns.

Žal pa le ta ni zelene barve, prav tako pa tudi ne sije. Le če ga osvetlimo z UV svetlobo reagira in zasije v roza-oranžni kombinaciji.

Še link do izvorne novice!

Mogoče pa je Superman pristal v Srbiji in ne v Ameriki [>:D]

33 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev

Nova priložnost na Marsu!

Nepopisno navdušenje ...

NASA - Kmalu po polnoči je na površju Marsa pristal že drugi raziskovalni robot v treh tednih, Opportunity, ki bo, tako kot njegov dvojček Spirit, poskušal odkriti sledove življenja na Rdečem planetu. Nahaja se v nižini Meridiani Planum, ki je prekrita s plastjo sivega hematita, minerala, ki na Zemlji nastaja v bližini vode. Znanstveniki bodo poskušali ugotoviti, ali je sivi hematit posledica usedlin izginulega oceana, z vročo vodo spremenjene vulkanske mase, ali kakšnega drugega delovanja v daljnji preteklosti. Oglejte si prve slike!

Veselje v NASI pa je še večje, saj so le nekaj ur pred pristankom Opportunityja uspeli izboljšati zvezo s Spiritom, ki se nahaja na drugem koncu Marsa, v...

5 komentarjev

Lex SFF PC

Sudhian - Noriji z majhnimi ohišji kar nekako ne more biti konca. Poleg Shuttla se zadnje čase s proizvodnjo majhnih računalnikov, imenovanih SFF (smal form factor) PC, ukvarja vedno več podjetij. Na Sudhian (bivši VIA Hardware) so preizkusili računalnik, ki spada v ravno prej omenjeno kategorijo. Pisec navaja, da je celoten računalnik stlačen v enega izmed najmanjših ohišij, kljub temu pa se v notranjosti skrivajo kar solidne komponente. Ravno zaradi majhnosti pa je Lexov računalnik kot nalašč za razne LAN patyje, le malce močnejšo grafično kartico moramo vtakniti v režo PCI.

2 komentarja