»

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

VIA ARTiGO

VIA ARTiGO

VIA - VIA je predstavila zanimiv računalniški sistem ARTiGO, ki s svojimi merami 15 cm x 11 cm x 4 cm vsekakor sodi med najmanjše računalniške sisteme, njegova posebnost pa je, da si ga lahko kupec sestavi kar sam. Ob nakupu v kompletu poleg ohišja dobi Pico-ITX matično ploščo VIA EPIA PX10000 z gigaherčnim VIA C7 procesorjem, napajalnik VIA PWB-N550 ter potrebne kable in priključke. Kupec lahko v omenjen računalniški sistem vgradi poljuben 2,5 palčni disk ter največ 1 GB DDR2 533 SODIMM pomnilnik.

Cena VIA ARTiGO Builder Kit-a znaša 300 ameriških dolarjev, več o njem pa si lahko preberete na Viinem sporočilu za javnost, oziroma na technovoyance.com, kjer najdete tudi kratek video o izdelku.

35 komentarjev

Mini ITX osnovna plošča s podporo za dvojederne AMD-jeve procesorje

LinuxDevices - Na strani Linux Devices poročajo, da je podjetje Kontron splavilo na trg osnovno ploščo mini ITX formata, ki podpira AMD-jeve dvojedrne procesorje. Plošča nosi naziv KT690/mITX. Le-ta namiguje, da se v plošči nahaja AMD-jev M690T vezni nabor. V ploščo lahko vtaknemo naslednje procesorje:
1.6 GHz AMD Turion 64 X2 (35W)
2 GHz AMD Sempron 3700+ (25W)
1.8 GHz AMD Sempron 3500+ (25W)
1 GHz AMD Sempron 1000 (9W)

Integrirana grafična kartica je Radeon X1250. Plošča podpira do 4GB pomnilnika, 4 SATA diske, nanjo lahko priključimo do 10 USB naprav, poleg tega pa ima še dva RS-232 priključka. Video izhoda sta dva in sicer VGA in DVI-D. Osnovna plošča naj bi bila namenjena za produkte z dolgo življenjsko dobo in za produkte z večjimi grafičnimi zahtevami. Vesel pa je bo tudi vsak izdelovalec HTPC-jev, ker je najšibkejši procesor sposoben delovati brez ventilatorja.

10 komentarjev

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

Intel: VIA naj preneha izdelovati procesorje

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, naj bi Intel pritiskal na vsem dobro znano podjetje VIA, da naj preneha z izdelovanjem procesorjev. V primeru, da VIA popusti pritiskom, je Intel pripravljen podaljšati licenco za izdelavo veznih naborov, ki poteče marca leta 2008. Glavni razlog zaradi katerega naj bi Intel želel, da VIA preneha z izdelovanjem procesorjev, je vse večja popularnost majhnih in poceni procesorjev slednjega v raznih prenosnih napravah.

Več na The Inquirerju.

15 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev