»

ECMAScript Harmony

Slo-Tech - ECMAScript, ki je večini razvijalcev bolje poznan pod imenom Javascript, se je že lep čas razvijal v dveh različnih komitejih ECMA standarizacijskega telesa, ki sta imela v svoji preteklosti nadvse lepo določljivo in predvsem ločeno nalogo kako se naj v prihodnosti ECMAScript razvija - EMCAScript 4 naj bi tako v prihodnosti prinesel na splet koncepte in zmožnosti jezikov, ki jih sedaj podpirajo nekoliko bolj konvencionalni jeziki.

Ker pa tako radikalen postopek ne more biti dosežen čez noč se je začel razvijati tudi EMCAScript 3.1, ki naj bi popravil manjše napake in hrošče obstoječe in danes vsem spletnim razvijalcem poznane različice 3.

Ker pa je skupina zadolžena za razvoj ECMAScript 3.1 (sestavljala sta jo Microsoft in Yahoo) hotela z časom vgraditi v jezik določene koncepte, ki bi bili nekompatibilni z četrto različico (razvijali so jo Google, Mozilla, Adobe in Opera), se je pojavilo v odboru trenje, ki bi lahko povzročilo marsikateri sivi las. A se to vseeno ne bo zgodilo,...

8 komentarjev

Okupirana Kiberpipa

Slo-Tech - Kiberpipa bo tudi naslednji teden okupirana s strani vseh tistih, ki gredo v korak s tehnologijami in svetom.

V torek, 24. aprila ob 19.00 vabimo na predavanje z naslovom Opensource .NET. Jan Kraljič bo predstavil kako lahko tudi pod Linuxom uporabljamo Microsoftove tehnologije s pomočjo projekta Mono. Predstavljeno bo tudi integrirano razvojno okolje MonoDevelop, za konec pa še ASP.NET pod Linuxom.



V sredo bodo na udaru blogerji. Predstavljen bo nov spletni servis Blogorama, zaenkrat še v beta različici. Ta podobno kot angleški...

1 komentar

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

G404: Digitalno na platnu

Slo-Tech - V petek, 5. maja, ob 20:00 ste vljudno vabljeni v Kiberpipino Galerijo404 na otvoritev razstave ilustracij z naslovom Digitalno na platnu Blaža Porente!

Gre za razstavo novega medija, digitalne ilustracije, kjer se avtor predstavlja s ciklom popotovanja skozi zadnje leto svojega ustvarjalnega obdobja. Slike so plod zabeleženih misli, ujeta fikcija skozi vsakdanjik in želja po prikazovanju sveta, v katerem živi z zaprtimi očmi. Blaž Porenta raziskuje in prestavlja meje...

6 komentarjev

Pipin odprti termin: Drupal

Slo-Tech - V torek 10.1 ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Sergej Rinc predaval o Drupalu.

Drupal je v slovenskem spletu neznan a sicer odličen odprtokodni sistem upravljanja vsebin (CMS), ki uporablja PHP in bazo podatkov MySQL ali PostgreSQL. Sprehodili se bomo po drupalovih zmogljivostih, pregledali zanimive module Drupala (vključeni ter sindikacija, slike, taksonomija, Google Sitemap idr) in komentirali pozicioniranje v iskalnikih. S praktičnim prikazom bomo prikazali delo s portalom, narejenim z Drupalom, ter kako je poljubna vsebina lahko dostopna prek virov RSS, vsem uporabnikom pa po želji omogočimo še lasten blog.

9 komentarjev

POT: Audacity

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu 19. aprila ob 19.00 gostimo Barbaro iz Linza, ki bo predstavljala program za avdio montažo Audacity.

Gre za odprtokodni program, ki teče tako v sistemu Linux kot Windows in tudi Mac OSX: Audacity je prost odprtokodni urejevalnik zvoka za snemanje, urejanje in generiranje zvoka. Skozi leta se je iz malega programa za preprosto rezanje prelevil v uporabno orodje za obdelavo zvoka na radijskih postajah. Omogoča uporabo večih stez - podlaganje govora z glasbo in podobno. Kot prost program je izdan pod licenco GPL (splošna javna licenca). Je brezplačen in hkrati svoboden, saj lahko gledate in spreminjate njegovo izvorno kodo....

20 komentarjev

Pipin odprti termin: IPCOP

Slo-Tech - V torek 12. aprila ob 19.00 na Pipinem odprtem terminu Gašper Žejn (Kiberpipin krotilec storitvenih strežnikov) predava o namenski distribuciji Linuxa za domače usmerjevalnike.

IPCOP je namenska linux distribucija za usmerjevalnike. Ogledali si bomo zakaj je to distribucija, ki je kot nalašč za vašo domačo mrežo in kako lahko vaš (precej) stari računalnik spet pretvori v zelo koristno zverino. Podpira tudi IPSEC šifriranje, kar pomeni, da lahko z nekaj truda do domačega omrežja dostopate tudi z notebookom, ko boste na letovanju na Bahamih.

Vabljeni!

22 komentarjev

Računalnikarji smo ogrožena vrsta!

Slashdot - Sodeč po tem članku, ki sem ga našel na Slashdotu, smo računalnikarji kar precej ogrožena "vrsta". Če odštejemo sevanje monitorjev, ki še zdaleč nima blagodejnega učinka na naše zdravje in kup drugih nadlog, ki nas lahko doletijo (grbavost, ...), nas ogrožajo tudi bakterije. Po poročanju prej omenjene strani se na delovnem mestu nahaja kar štiristokrat (!) več bakterij kot na sedežu povprečno umazane straniščne školjke. Uf, če pomislim, koliko las, drobtin, prhljaja, prahu in drugih stvari se nahaja pod mojo tipkovnico, me kar zmrazi. Brr.

11 komentarjev