»

Uradni podatki o Ubuntu 7.10

Ars Technica - Oktobra prispe nova različica Linux distribucije Ubuntu s kodnim imenom Gutsy Gibbon. Poleg posodobljenih glavnih sestavnih delov (Linux kernel, Gnome/KDE, Xorg, ...) sta zaenkrat glavni novosti ločena uradna izdaja, namenjena mobilnim telefonom in podobnim prenosnim napravam, ter privzeta podpora naprednim vizualnim učinkom v namiznem vmesniku (zanje bo skrbel OpenCompositing. Navdušenci lahko drugo razvijalsko različico pričakujejo konec meseca.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Feisty Fawn je tukaj

Ubuntu - Čisto kratka novička - ena trenutno najbolj popularnih distribucij Linux-a za uporabo na delovnih postajah, Ubuntu, je danes ugledala novo izdajo. Pogumna Srnica (7.04) je po nekaj testnih verzijah uradno na voljo, dodatne informacije o njej lahko dobite v uradni izjavi, na voljo pa so vsi glavni okusi - serverska inačica ter Kubuntu (KDE), Xubuntu (Xfce) in Edubuntu (namenjen izobraževanju). Seveda lahko vse tudi brezplačno snamete s spleta.

53 komentarjev

Ubuntu 7.04 Beta

OSNews - Pisci trenutno zelo popularne distribucije Linuxa, Ubuntu, nadaljujejo svoj strog razvojni načrt, v skladu s katerim naj bi aprila letos izšla naslednja različica, kodno imenovana Feisty Fawn. Zaenkrat vse kaže na to, da bo izid potekal običajno (brez zamud, podobnih lanskim), kar dokazuje tudi včerajšnji izid Beta verzije Pogumne Srnice. Poročata Slashdot in OSNews, dolpoteg in dodatne informacije najdete na uradni strani.

15 komentarjev

Za 30 dni na Ubuntu

HardOCP - Ob nedavno izdani Microsoftovi Visti so nekateri navdušeno vzklikali, drugi pa žalostno skimavali z glavo in komentirali, da bodo raje ostali na ikspejih oziroma prešli na Linux. Med tistimi, ki so izjavljali slednje, je tudi Brian Boyko, pisec na strani HardOCP, a za razliko od večine se je odločil držati besedo.

Na svoj računalnik je namestil Linux, natančneje Ubuntu, in ga v raziskovalne namene kot edini OS uporabljal mesec dni. Pri tem se je vseskozi trudil biti kritičen in ga na mnogih področjih vsakdanje uporabe primerjal z Okni, na katera je bil do sedaj navajen. Odgovor, če je trenutno najbolj popularna namizna distribucija res lahko alternativa prevladujočemu operacijskemu sistemu, najdete v izvirnem članku, o katerem poroča Slashdot.

272 komentarjev

Znane specifikacije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

digg.com - Na Launchpadu so že objavljeni cilji, ki jih nameravajo razvijalci Ubuntuja doseči do nove izdaje, ki bi naj videla luč dneva nekje aprila naslednjega leta. Med potrjene cilje spada lažja konfiguracija omrežja, takoj delujoče 3D-namizje z implementacijo Compiz ali Beryl, lažja namestitev manjkajočih kodekov in še kaj. Celoten seznam je na voljo tukaj.

Bomo dobili več kot enakopravno konkurenco Visti?

129 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Slo-Tech - Po štirih mesecih je izšla nova verzija zelo popularne distribucije Ubuntu.

Verzija, ki sliši na ime Edgy Eft, prinaša kar nekaj sprememb. Med njimi se znajdejo privzeti program za urejanje baz slik F-spot, ki omogoča tudi preprost prenos slik na npr. Flickr. Nova je tudi različica popularnega spletnega brskalnika. Vključen je najnovejši Firefox 2.0. Spremembe pa niso le v uporabniški opremi. Uvedli so tudi modularno verzijo Xorg 7.1.

Pod obleko x strežnika pa se skrivajo GCC 4.1, Glibc 2.4, Linux 2.6.17.

Novo verzijo si lahko prinesete iz uradnih strežnikov, ob začetnem navalu pa predlagam uporabo torrent datotek.

38 komentarjev