»

AMD v ponovno nižanje cen?

Forbes - Medtem ko so pred dobrima dvema tednoma nekateri že ocenjevali, da so AMD-ju pošle moči, pa vse kaže na to, da bo podjetje verjetno še dodatno zaostrilo razmere na trgu. Pri Bank of America namreč menijo, da si potrošniki 9. aprila lahko ponovno obetajo nižanja cen namiznih procesorjev Sempron in X2 in sicer od 26% pa vse do 42%.

Očitno se bo AMD z vsemi sredstvi podal v novicah že omenjeni boj za 30% tržni delež, ki je v zadnjem četrtletju v primerjavi z lanskih 21,8% zlezel na 25,3%. Novica je vsekakor razveseljiva za potrošnike, vendar pa analitiki ocenjujejo, da bodo oceno dobička (v tem primeru izgube) na delnico morali iz -0,45 spremeniti na okrogli dolar izgube na delnico.

30 odstotni delež na trgu sam po sebi ne pomeni prav dosti, vendar pa lahko sklepamo, da si AMD z njim zgolj pripravlja bazo kupcev AM2 platforme, ki bo na dolgi rok posegla po novi dobičkonosni zvezdi - Barceloni.

5 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

Novi Opteroni ceníjo stare

Hartware.net - Včeraj je AMD predstavill šest novih dvojedrnih Opteronov za strežnike, hkrati pa ustrezno pocenil že obstoječe. Novi Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo tiktakali z 2,8 GHz, 1218 HE, 2218 HE in 8218 HE pa z 2,6 GHz.

Novi Opteroni serij x220 bodo imeli enake specifikacije kot dosedanji x220 SE, še vedno bodo grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji, porabili pa bodo za spoznanje manj električne energije - torej okrog 95 W (predhodniki med 120-125 W). Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo stali 545, 698 oz. 1514 dolarjev, kar je znatno ceneje kot prejšnja generacija (611, 786, 2149), ki se je prav tako ustrezno pocenila. Serija x218 HE je počasnejša, cenejša (432, 611 in 1340 dolarjev) in predvsem varčnejša, saj bodo porabili zgolj 65-68 W električne energije. Več tudi v obvestilu za javnost.

0 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

The inquirer - Luč sveta so zagledale nove informacije o uradni predstavitvi AMD-jeve grafične zverine, R600, ki govorijo o predstavitvi konce marca. Grafična kartica z omenjenim grafičnim čipom bo na voljo v treh izvedbah in sicer XTX, XT in XL, retail grafična kartica pa naj bi bila dolga 24 cm, poročajo na VR-Zone. Poleg tega naj bi bila možna sočasna uporaba štirih R600 grafičnih kartic v Quad CrossFire načinu. Poleg ustrezne matične plošče s štirimi PCIe 16x režami bo za poganjanje štirih R600 potreben seveda dovolj zmogljiv napajalnik, so dodali vizvorni novici na The Inquirerju.

Poleg R600 pa naj bi aprila predstavili tudi grafični kartici s podporo DX10 srednjega in nižjega razreda. Grafična kartica srednjega razreda z jedrom RV630 naj bi bila na voljo v različicah z DDR2, z GDDR3 ter z GDDR4 pomnilnikom. V najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu bo RV610LE podpiral DDR2 pomnilnik, medtem ko bo različica RV610PRO podpirala GDDR3 pomnilnik. V prevem primeru bo frekvenca pomnilnika...

2 komentarja

Apple z AMD-jevimi procesorji?

Slo-Tech - The Inquirer poroča, da naj bi AMD-jev izvršni direktor izjavil, da utegne Apple v svojih izdelkih uporabiti AMD-jeve procesorje. Za omenjen korak naj bi se pri Applu odločili z namenom otresti se prevelikega Intelovega vpliva, oziroma kot je dejal Ruiz, noče bit Intelov talec, kot nekatera druga podjetja. Obenem je okrcal Intel zaradi njegovega domnevnega zaviranja trga z računalniki.

Več na The Inquirerju.

27 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev