»

Google odprl svojo spletno prodajalno elektronskih knjig

Google - Google je včeraj uradno predstavil svojo spletno prodajalno elektronskih knjig, ki se imenuje Google eBookstore. Žal bo za zdaj na voljo le v ZDA, kjer bo omogočala prebiranje in nakup digitaliziranih knjig, ki jih je v zbirki že več kot tri milijone, od tega nekaj sto tisoč naprodaj. Pridružuje se več kot 4000 založnikov, ki bodo ponudili raznovrstne knjige, od leposlovja od tehnike in strokovnega družboslovja.

Uporabniki bodo imeli svoj spletni račun, s katerim bodo povezali svoje nakupe knjig in jih nato imeli shranjene v centralnem skladišču na spletu. Do njih bodo lahko dostopali z vseh osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in bralnikov elektronskih knjig. Povezava z internetom za branje ne bo potrebna.

13 komentarjev

iTunes z 10 milijardami prenosov

Slo-Tech - Pred dvema tednoma smo poročali, da pri Applu pričakujejo 10-milijardni prenos skladbe z iTunes še ta mesec, v znak česar so zagnali tudi nagradno igro. Tekmovanje je končano, saj je bil njegov cilj dosežen, torej 10 milijard kupljenih in prenesenih skladb z največje digitalne glasbene trgovine na svetu, iTunes. Skladba, ki je bila 10-milijardna, je bila Guess Things Happen That Way izvajalca Johnnyja Casha. Srečnež, ki je skladbo kupil in prenesel ter bo dobil tudi bon v vrednosti $10.000 za iTunes Store, je Louie Sulcer iz Woodstocka v ameriški zvezni državi Georgia. V lestvici najpogostejših 20 kraljujejo večinoma izvajalci popularne glasbe, kot so Black Eyed Peas, Lady GaGa in Katy Perry, na lestvici pa ima dve skladbi tudi ameriški raper Flo Rida. Žal Apple ni razkril točnih podatkov o številu prenosov posamezne skladbe, A vseeno, 5 najpopularnejših skladb na iTunes Store je:...

4 komentarji

Spletna glasbena prodajalna zabavaj.se je prenehala z delovanjem

Slo-Tech - Apple je s svojo spletno prodajalno iTMS nedvomno služil kot navdih za nove poslovne modele podjetjem širom po svetu. Med njimi se je poizkusil tudi slovenski operater mobilne telefonije, Mobitel, ki je prek portala zabavaj.se ponujal prenos posameznih skladb (seveda prav izdatno obogatenih z DRM-jem), v protivrednosti enega eura, za 0,004 eura pa je bilo na voljo enkratno poslušanje skladbe.

Pred časom je Slo-Tech izvedel anketo o tem, koliko njegovih uporabnikov je kupilo posamezno skladbo na podobnih servisih.

Ste na spletnih servisih (zabavaj.se, iTMS,) že kupili posamezno skladbo?
Ne.97%
(1100)
Da.3%
(31)
Skupaj glasov: 1131


Četudi ne gre za reprezentativen vzorec...

82 komentarjev

Nova anketa: Ste na spletnih servisih (iTMS, zabavaj.se) že kupili posamezno skladbo?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali (še) kupujete tiskane revije, namenjene vsebinam o IT. Kot kažejo rezultati, skoraj polovici glasujočih ustreza kakovost in količina teh vsebin na spletu.

Tiskane revije, namenjene vsebinam o IT:
ne kupujem48%
(508)
občasno kupim30%
(317)
sem naročnik14%
(151)
redno kupujem8%
(89)
Skupaj glasov: 1065


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali ste na spletnih servisih, npr. zabavaj.se (samo z IE, ki je DRM-ju prijazen) že kupili posamezno skladbo?

13 komentarjev

eMusic store prihaja v Evropo

Neowin - Spletna prodaja glasbe je korak v pravo smer, če analiziramo prilagajanje velikih založb razmeram na trgu. Trenutno je najuspešnejša Applova izvedba tovrstne prodaje, kar pa še ne pomeni, da konkurence ni. Eno od podjetij, ki se trudi boriti se z Applom, je eMusic, ki je ideološko gledano povsem nasprotno Jabolkarjem. Če slednji prodajajo albume najbolj popularnih glasbenikov, zaščitene z DRM-jem, je eMusic izhodišče za manj znane ustvarjalce in alternativno produkcijo, datoteke pa se distribuirajo v precej bolj liberalnem MP3 formatu po ugodnejših cenah. Levičarska prodajalna glasbe se glede na Neowin širi iz Amerike v Evropo, tako da se lahko to jesen nadejamo svežih melodičnih vetrov.

7 komentarjev

Nova spletna glasbena trgovina pri nas

Slo-Tech - Z današnjim dnem je Mobitel odprl svojo spletno trgovino zabavaj.se za prodajo glasbe prek spleta skupaj s sodelovanjem podjetja On Demand Distribution (OD2), ki je skupaj z Microsoftom v tem poslu vzpostavil konkurenco Applovemu servisu iTunes. Trgovina vsebuje kar 900.000 pesmi.

Cena točke je 1 SIT, predvajanje pesmi stane 1 točko (1 SIT), prenos na računalnik pa 240 točk. Plačilo je za mobiuporabnike in naročnike Mobitel GSM/UMTS možno z nakupom točk prek SMS sporočil ali z Visa oziroma Mastercard kartico.

Pred nakupom je možno brezplačno poslušati 30 sekundni odlomek pesmi, vse pesmi pa so v formatu WMA ( Windows Media Audio), ki pa onemogoča kopiranje pesmi na drug računalnik.

Glasbene datoteke svetovno znanih izvajalcev. Legalne, visokokakovostne, zavarovane pred virusi.

87 komentarjev

Napster se je vrnil

The Register -

Poročali smo že, da je Napster 2.0 že pred časom začel poskusno obratovati, danes pa je vse skupaj postalo še uradno. Začenši z današnjim dnem bo Napster 2.0 ponujal prenos raznovrstne glasbe z interneta, pri čemer bo za prenos posamezne skladbe potrebno odšteti 99 centov, celoten album pa vas bo olajšal za 9,95 dolarjev. Napster bo ponujal tudi pavšalno plačevanje, kjer boste vsak mesec plačali 9,95 dolarjev, ne glede na prenesene vsebine. Vse seveda popolnoma legalno.

Pred nakupom so na voljo so tudi 30s posnetki posameznih skladb, tako da odpade nevarnost kupuvanja mačka v žaklju, žal pa tudi tokrat ne gre brez drobnega tiska, ki nas to pot opozarja, da naj skrbno pazimo na prenesene datoteke, saj nam jih ob morebitni izgubi Napster ne bo brezplačno ponovno ponudil. Več o tem.

32 komentarjev