»

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

Novi Opteroni ceníjo stare

Hartware.net - Včeraj je AMD predstavill šest novih dvojedrnih Opteronov za strežnike, hkrati pa ustrezno pocenil že obstoječe. Novi Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo tiktakali z 2,8 GHz, 1218 HE, 2218 HE in 8218 HE pa z 2,6 GHz.

Novi Opteroni serij x220 bodo imeli enake specifikacije kot dosedanji x220 SE, še vedno bodo grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji, porabili pa bodo za spoznanje manj električne energije - torej okrog 95 W (predhodniki med 120-125 W). Opteroni 1220, 2220 in 8220 bodo stali 545, 698 oz. 1514 dolarjev, kar je znatno ceneje kot prejšnja generacija (611, 786, 2149), ki se je prav tako ustrezno pocenila. Serija x218 HE je počasnejša, cenejša (432, 611 in 1340 dolarjev) in predvsem varčnejša, saj bodo porabili zgolj 65-68 W električne energije. Več tudi v obvestilu za javnost.

0 komentarjev

AMD: Shanghai

Daily Tech - Luč sveta so zagledale informacije o nasledniku AMD-jevega procesorja za strežnike Barcelona. Procesor, ki nosi kodno ime Shanghai bi izdelan v 45-nanometrski tehnologiji in imel kar 6 MB L3 predpomnilnika. Podobno kot Barcelona naj bi bil na voljo tako v dvo- kot štirijedrni izvedbi. Razveseljiva je informacija o podnožju procesorja, saj bo tako kot njegovi predhodniki, uporabljal podnožje Socket 1207, kar pomeni da bo s preprosto posodobitvijo BIOS-a možna uporaba novih procesorjev tudi na že obstoječih matičnih ploščah z omenjenim podnožjem.

Več o tem si preberite na Daily Tech-u.

37 komentarjev

AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnika

Slo-Tech - Najprej nekaj tehničnih podrobnosti. Namizna varianta strežniške Barcelone, poimenovana Agnea, bo imela štiri jedra, ki bodo na začetku tiktakala od 2.4 do 2.6 GHz, z 2 MB L2 in 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor naj bi bil na voljo v tretji četrtini tega leta. Ponovno se nam torej obeta vroča jesen. Hkrati z Ageno bo AMD predstavil dvojedrnik z imenom Kuma (1 MB L2 in 2 MB L3), s frekvencami od 2.0 GHz do 2.9 GHz. Sempron, ki se uporablja za nezahtevna pisarniška opravila, bo zamenjan s procesorjem Rana (1 MB L2 in nič L3 predpomnilnika).

In zdaj k sapo jemajočim 40 odstotkom. Kot večina bralcev ve, je AMD ubral drugačen pristop kot Intel, ki štirijedrnika dobi z združitvijo dveh dvojedrnikov. K8L je namreč pravi (ang. monolithic) štirijedrni procesor, kar naj bi se zelo odrazilo pri njegovi moči. Poleg tega AMD zatrjuje, da bo lahko operacije s plavajočo vejico K8L izvedel do 3,6 krat hitreje, kot jedro K8 pri isti hitrosti.

Če AMD-jeve navedbe držijo, bomo kupci seveda spet na...

46 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev