»

Resničnost: Brezžična nevarnost

RTV Slovenija - Kaj je elektromagnetno sevanje, ali je škodljivo, mar nam bo zrasla tretja roka ali kakšna druga podobno uporabna ekstra ekstremiteta, koliko smo sevanju izpostavljeni ob vsakdanjem delu z računalnikom? Kakšno nevarnost predstavljajo naša brezžična miška, bluetooth slušalke in brezžična dostopna točka? Strah! Nespečnost! :]

Izpostavite se sevanju TV ekrana! Poleg morebitnih odgovorov na ta vprašanja boste med drugim izvedeli tudi, kako v jesenskem hladu iskati vroče točke po svetu, kaj vse zmore vaš Wi-Fi usmerjevalnik in kakšna brezžična omrežja se pletejo nad nami.

Danes ob 18.10 na prvem programu TV Slovenija.

34 komentarjev

Resničnost, glasba v času interneta

Slo-Tech - Danes (torek) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane, kjer bo zopet na sporedu Resnična resničnost, zaenkrat še vedno edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp.

Tokrat bomo govorili o glasbi v času interneta. O tem kako se le ta spreminja smo se pogovarjali z Nikolo Sekulovičem znanim glasbenikom (Demolition group, Laibach,...), ki je tudi svetovalec Dallas records.

Pogledali smo si kako se je računalnik naselil v glasbeni studio in kako se je studio skrčil v računalnik, pa o glasbilih, ki vsa po vrsti znajo jezik MIDI in o spletnih forumih za glasbenike. Intervjujali smo tudi člana benda The stroj in polovico dueta Random Logic.

Nenagradno vprašanje pa je kateri internetno-glasbeni fenomen bo oponašal Gašper na začetku oddaje. :) Danes ob 18.05 na prvem programu TVS.

Ah, da ne pozabimo... imamo tudi novo voditeljico rubrike Internet!

22 komentarjev

Resničnost - MMORPG

Slo-Tech - V torek, 6. februarja ob 18.10 vas vabimo na ogled Resnične resničnosti na prvem programu TVS.

Govorili bomo o masivno večigralskih online svetovih (MMORPG). Gost v studiu bo kar naš igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Ali lahko v Second life res zaslužimo miljone? Koliko članov imajo največji svetovi in kdo od tega dobro služi? Pogledali si bomo tudi problem zasvojenosti z virtualnimi vlogami in zanemarjanje svojega prvega življenja. Gre pri Second life res za...

113 komentarjev

Resničnost: Veliki brat

Slo-Tech - Imate občutek, da vas opazujejo, vam sledijo, zbirajo o vas podatke? Brez panike! Vse je res!

V tokratni Resničnosti se bomo poglobili v načine na katere se o nas zbirajo podatki - vsak nakup s kreditno kartico, vsak dvig gotovine, vsaka uporaba ali neuporaba telefona, vsaka vožnja po avtocesti se zabeleži v enem od informacijskih sistemov. In, ko informacije združimo se izza vogala prikaže veliki brat.

Kako je z novimi potnimi listi, je res, da RFID prinaša večjo varnost? Intervjujali smo Lukasa Grunwalda, ki trdi, da zna sklonirati te super-varne listine. Pogledali smo si tudi mariborsko...

17 komentarjev

Resničnost: Simulacije

USB igračke iz prejšnje oddaje

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Tudi v Bondovem letu Resnična resničnost ne počiva. Letos jo boste lahko prvič uzrli v torek, 9. januarja, ob 18.10 na prvem programu nacionalne televizje.

V oddaji se bomo posvetili simulacijam. Pogledali bomo, na kakšnih simulatorjih se izobražujejo slovenski piloti in kapitani, pozanimali se bomo kako je s čipi za pospeševanje fizike in razkrili kako simulacije uprabljajo v Slovenski vojski. Izvedeli bomo tudi kako uporabiti projektorje za potapljanje v simulacijske izkušnje in preizkusili najpopularnejšo slovensko računalniško igro vseh časov.

Sogovorec v studiju bo Boštjan Troha, direktor slovenske igričarske tvrdke Zootfly.

27 komentarjev

Resnična resničnost 120. - nova podoba

Slo-Tech - V torek 21. februarja ob 18.05 bo na prvem programu TV Slovenija prvič predvajana oddaja Resnična resničnost v povsem novi grafični podobi!

'Preselili' smo se v udobnejše prostore s pomočjo tehnologije imenovane virtualni studio. Igranje z njim je prav špasno, a kaj, ko tako kot vsaka tehnologija na začektu še precej zafrkava. Gre pa za precejšen preskok iz prejšnjih scenografij.

Sergej nas bo poskušal prestrašiti z izračunom koliko denarja pokurimo za energijo naših kavnih mlinčkov in nas poučil o magičnih metodah (hibernacija ala Sneguljčica) za štedenje z novci. Vesna pa se je namesto za varčevanje odločila za poslovnost in pogledala kako je z domačimi spletnimi borzami in boljšjaki.

Intervjujali smo tudi človeka, ki je na kavne mlinčke in takorekoč v vsak dom pripeljal šifriranje - Phila Zimmermana. Njegov program Pretty Good Privacy se je v začetku devetdesetih vladi ZDA zdel tako nevaren, da ga je uvrstila pod vojaško tehnologijo in tako poskušala preprečit njegov izvoz....

48 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Zdaj je že v navadi, da na Slo-techu napovemo oddajo Resnična resničnost. Naj vas le opozorimo na nov termin - danes (ponedeljek) ob 20:30 na TVS 2.

Tokrat smo vam pripravili intervju z Zootflyevci, slovenskim studiom za razvoj računalniških iger. Pogledali smo si še prenosne predvajalnike glasbe z vgrajenim trdim diskom (iPod & co.), povprašali profesorja Moglena o tem od kod prihaja intelektualna lastnina in preizkusili spletno prodajo glasbe.

Za sladokusce so na domači strani Resnične resničnosti na voljo celotni nezmontirani intervjuji (Zoofly in Eben Moglen)

Tokrat pa bi še posebej opozorili na novega sodelavca (na sliki). Slo-techerji ga nedvomno poznate! :)

200 komentarjev

Resnična resničnost

Slo-Tech - Danes, ob 18.10 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu že 107. oddaja Resnična resničnost. Oddaja govori o računalništvu in informacijskih tehnologijah, ter reflektira kako oboje vpliva nazaj na naša življenja. Zraven pa postreže še z najodmevnejšimi tehničnimi novicami meseca, raznimi nasveti, in kratkimi predstavitvami iger.

V tokratni oddaji smo pod drobnogled vzeli iskalnik Najdi.si, pogledali smo si kako se je vse skupaj začelo, kako deluje in kam namerava iti v bližnji prihodnosti (namig: na jug). Ker pa je v oddaji uporabljen le krajši del intervjuja s Samom Loginom, tehničnim vodjem najdi.si, tistim z bolj izbranim okusom ponujamo celoten, nerezan intervju v obliki RealVideo.

Omenimo naj še strojne nasvete pri nakupovanju predvajalnikov DVD in DivX, na koncu oddaje pa sledi recenzija igre Half-Life 2, ki jo je pripravil igričarski mojster Aleksander Hropot - Quattro.

Če oddajo zamudite, bo ponovitev ob 2.40 ponoči in v petek opoldne, seveda pa bo na voljo tudi za...

65 komentarjev